DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

8 C
București
5.1 C
Sibiu
4 C
Suceava
6.2 C
Covasna
4.6 C
Piatra Neamț
4.3 C
Braşov
5.7 C
Bistrița
7.5 C
Râmnicu Vâlcea
joi, aprilie 18, 2024

10 mari păduri de pe lista UNESCO nu mai rețin carbonul, ci îl emit

Recomandate

Un raport UNESCO arată că, degradate de activitatea umană, dar și de schimbările climatice, zece mari păduri aflate în patrimoniul universal nu-și mai exercită rolul de a absorbi emisiile de carbon, ci s-au transformat în emițători de carbon, informează BBC, potrivit libertatea.ro. Raportul vine cu câteva zile înainte de începerea Summitului ONU, COP 26, pe tema schimărilor climatice, ce se va desfășura la Glasgow între 31 octombrie și 12 noiembrie.

Potrivit raportului privind gazele de seră emise și absorbite de pădurile din patrimoniului UNESCO, 10 păduri protejate, cu o suprafață totală de două ori mai mare decât a Germaniei, au emis în ultimii 20 de ani mai mult carbon decât au absorbit.

Este vorba despre:

  • Pădurea tropicală din Sumatra – Indonezia
  • Rezervația Biosferei Rio Platano – Honduras
  • Parcul Național Yosemite – SUA
  • Parcul internațional al păcii Waterton Glacier – Canada și SUA
  • Munții Barberton Makhonjwa – Africa de Sud
  • Parcul Kinabalu – Malaezia
  • Bazinul UvsNuur – Rusia și Mongolia
  • Parcul Național Grand Canyon – SUA
  • Zona Greater Blue Mountains – Australia
  • Parcul Național MorneTrois Pitons – Republica Dominicană.

Siturile studiate în această evaluare au unele dintre cele mai înalte niveluri de protecție oficială. Ele sunt considerate semnificative la nivel global în ceea ce privește valoarea lor naturală și sunt monitorizate tot timpul. Pe lângă calcularea miliardelor de tone de carbon absorbite de toată acea biomasă de copaci și vegetație, studiul a relevat și la ce presiune uriașă sunt supuse unele dintre aceste situri.

Astfel, pădurile se confruntă cu o serie de probleme, inclusiv exploatarea forestieră ilegală, extinderea agriculturii și incendiile de vegetație – care sunt cele mai probabile cauze responsabile de schimbările climatice.
„Presiunea principală pusă pe aceste păduri este indusă de oameni: extinderea agriculturii și exploatarea forestieră ilegală. Dar am descoperit și amenințări legate de climă, în special incendii de vegetație”, a spus dr. Tales Carvalho Resende, coautor al studiului. În ultimii ani, incendiile fără precedent din Siberia (Rusia), SUA și Australia, au generat zeci de milioane de tone de dioxid de carbon.

Este un cerc vicios. Mai multe emisii de carbon înseamnă mai multe incendii, ceea ce înseamnă mai multe emisii de carbon”, a precizat doctorul Tales Carvalho Resende. Însă incendiile de vegetație nu sunt singura amenințare legată de climă. În 2017, uraganul Maria a distrus aproximativ 20% din pădurea Parcului Național Morne Trois Pitons, din Republica Dominicană. „Rezultatul acestui studiu e un semnal de alarmă. Chiar și cele mai bune și mai protejate zone împădurite din lume sunt amenințate de criza climatică globală. Așadar, este nevoie de acțiuni de reducere a emisiilor globale acum pentru a ne asigura că aceste păduri vor continua să absoarbă gazele cu efect de seră, în loc să devină la rândul lor poluatori”, a conchis doctorul Tales Carvalho Resende.

Sursa: libertatea.ro, BBC.com

Foto: PXhere.com

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi