DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

9.2 C
București
5.2 C
Sibiu
9.3 C
Suceava
3.2 C
Covasna
8.5 C
Piatra Neamț
3.6 C
Braşov
6.6 C
Bistrița
7 C
Râmnicu Vâlcea
miercuri, martie 19, 2025

70 de ani de muncă și inovație în slujba forestierilor români: La mulți ani, IRUM!

Recomandate

În fiecare an, în comuna Sadu din Sibiu, în preajma Crăciunului, are loc un eveniment spectaculos, unic în țară: Soborul Țapinarilor. O tradiție ce a pornit de la dorința comunității de a-și arăta respectul și aprecierea față de cei care scot lemnul din pădure și îl aduc în casele lor.

Tineri în strai tradițional, țapine împodobite și un tractor, și el în „haine” festive, coboară din pădure cu cel mai mare arbore și străbat satele, aplaudați de localnici. Tractorul e de la IRUM și arată, încă o dată, legătura strânsă dintre forestieri și acest producător de utilaje. În 2023, IRUM Reghin împlinește 70 de ani. Ce istorie!

Povestea companiei IRUM a început în anul 1953, când statul român a înființat Întreprinderea de Reparații Locomotive CFF Reghin (IRL). Denumirea a fost schimbată pe parcurs în Întreprinderea de Reparații Utilaje și Mecanisme (IRUM) în 1960, apoi în Grupul de Uzine pentru Producția Utilajelor și Pieselor de Schimb (GUPUPS) ajungând în 1973 la denumirea de IUPS (Întreprinderea de Utilaje și Piese de Schimb). În 1990, IUPS a redevenit IRUM.

În 1968 s-au făcut primele studii privind utilajele forestiere și a fost inclus în planul de producție încărcătorul frontal IFRON. Un an mai târziu, în 1969, se produc primele TAF-uri în cadrul fabricii.

De atunci, s-au schimbat multe… Unul dintre cele mai însemnate momente din istoria companiei a avut loc în anul 1999: ajunsă în pragul falimentului, fabrica a devenit companie pe acțiuni, Maviprod fiind acționarul majoritar. Maviprod înseamnă familia Mircea și Violeta Oltean.

„Fiind de profesie inginer și având, totodată, ocazia să lucrez la IRUM în perioada comunistă, cunoșteam foarte bine potențialul din acest domeniu, însă eram conștient și de managementul foarte deficitar din acea perioadă. Tot timpul am crezut în producție și am vrut să demonstrez că și în România se pot dezvolta afaceri care pot ajuta la creșterea prosperității în zonă. Având șansa să văd ce înseamnă un mediu de afaceri capitalist, în afara țării, am avut curajul să mă implic într-un proiect cum este IRUM, prin care să demonstrăm că și la noi în țară se pot face lucruri mărețe, trainice”, spune Mircea Oltean într-un interviu.

Noua societate pe acțiuni a impus un nou ritm fabricii din Reghin. Familia Oltean a început o serie impresionantă de transformări, eforturile fiind în primă fază concentrate pe investiții în modernizarea și retehnologizarea secțiilor de producție.

În 2002, la IRUM se produce o nouă schimbare: devine unic reprezentant al companiei Perkins în România, producător de motoare. Cinci ani mai târziu, în 2007, este lansat pe piață utilajul forestier TAF 690, primul model de tractor articulat forestier produs la IRUM echipat cu motor Perkins.

Extinderea producției a urmat firesc, iar compania intră și pe piața agricolă. În 2010 se deschide secția de montaj tractoare agricole.

În tot acest timp, familia Oltean a pus accent pe una dintre resursele „de aur” ale firmei: oamenii.

„Resursa umană a avut dintotdeauna un rol foarte important în activitatea companiei. Mereu am pus accent pe această componentă și pot spune cu bucurie că avem angajați care sunt cu noi încă de la început, fabrica fiind deja o a doua casă pentru ei. Din acest punct de vedere, avem stabilitate pe acest segment, și ne-am preocupat tot timpul să le oferim oamenilor noștri un mediu de lucru la standarde cât mai ridicate, investind în oportunități pentru dezvoltarea profesională în cadrul companiei și încercând să oferim venituri decente. Specificul grupului de firme fiind de familie, am pus întotdeauna accent pe valorile unei familii, creând astfel un cadru propice pentru lucrul ambilor soți, dar și pentru continuitatea alături de copii”.

Atenți la piață și la nevoile forestierilor, inginerii de la IRUM continuă să lucreze la utilaje tot mai performante. În 2012 lansează pe piață TAF 2012, echipat cu un motor Perkins seria 1200.

Ca să faci față competiției acerbe din piața utilajelor, ai mereu nevoie să investești în cercetare, să vii cu acel diferențiator care să nu fie doar prețul mai mic, ci și un produs care să corespundă cererii. Într-o lume deschisă, cu firme românești de exploatare care cunoșteau ofertele de afară, IRUM a mai scos un as din mânecă.

„Am știut că, pentru a ne putea menține pe piață și pentru a fi performanți, pe lângă investițiile în tehnologie și infrastructură, trebuie investit și în cercetare și dezvoltare. În acest sens, am hotărât crearea unui Centru de Cercetare și Dezvoltare pentru Utilaje Agricole și Forestiere (denumit iFOR), inaugurat în 2015, fiind prima entitate de acest gen înființată de un antreprenor român, după anul 1990, în domeniul agrobusiness și forestier, și însemnând o investiție de 2,65 milioane de euro. Prin crearea acestui centru, s-a creat un mediu perfect de lucru, unde 50 de ingineri dezvoltă produse noi, românești”.

Centrul de Cercetare și Dezvoltare IFOR este unicul de acest fel din Europa de Est. Un loc în care inginerii români proiectează utilajele pe care le vedem azi în parchete.

Și tot în 2015, TAF-ul 690 are parte de un facelift, ceea ce duce la lansarea unui nou model și anume TAF 690 PE,  produs fabricat și apreciat și în prezent.

Continuând să țină pasul cu piața, dar și cu cerințele de a face o exploatare sustenabilă a pădurilor, IRUM dezvoltă în 2016, prin propriul centru, un funicular – FPU-500. Pe de altă parte, faimosul IFRON este reinventat, devenind un model echipat cu transmisie Powershift. De asemenea, IRUM creează prin intermediul centrului IFOR un nou produs inovator, utilajul forestier TAF 2012 G cu clește.

Mircea Oltean se dovedește neobosit. Întrebat ce îi place să facă cel mai mult, iată răspunsul său: „Totul îmi place. Dacă ar fi să o iau de la început, nu cred că aș face schimbări majore”.

TAGRO 102 e lansat pe piață în 2018. Astăzi nu e județ în care să nu îl vedem, iar fermieri din toate colțurile țării îl folosesc la lucrările agricole.

Și, încă un moment important: la Ziua Forestierului ASFOR 2021 se lansează pe piață un nou concept de TAF, modern, dar și mai puternic, cu cel mai recent stadiu de poluare impus: noul TAF 690 S5.

A fost o zi așteptată cu nerăbdare de forestierii români. Mulți s-au adunat la Centrul de perfecționare de la Roznov pentru a vedea, în premieră, noul utilaj.

Ore în șir a fost analizat, studiat, zeci de oameni s-au urcat în cabină pentru a vedea detaliile.

IRUM are o echipă formată din peste 500 de angajați. Fabrica este întinsă pe o suprafață de 175.000 de metri pătrați și pare un mic orășel. Sunt acolo Centrul de Cercetare și Dezvoltare IFOR, clădiri administrative, un parc fotovoltaic și secțiile de producție (turnătorie, debitare, CNC, sudură, tratamente termice, montaj TAG, montaj TAF, vopsitorie). De asemenea, prin strânsa colaborare cu Maviprod, care anul acesta aniversează 30 ani de activitate, IRUM dispune de un lanț propriu de magazine în țară, format din sediul central MAVI din Reghin și alte 16 puncte de lucru în România, un sediu în Ungaria și unul în Republica Moldova.

De la Reghin au plecat și pleacă utilaje forestiere pe patru continente (Europa, America de Nord, America de Sud și Africa).

„Un brand se construiește cu multă muncă, seriozitate, cinste și corectitudine”, spune azi Mircea Oltean. A parcurs un drum lung și greu până aici. Dar… ce satisfacție!

„Mă bucur că am avut curajul să mă implic într-un proiect atât de mare. Întotdeauna m-a motivat dorința de a demonstra că și în România se pot face lucruri de un anumit nivel și de o anumită calitate”.

La mulți ani, IRUM!

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi