Academicianul Victor Giurgiu, personalitate marcantă a silviculturii românești, a fost înmormântat astăzi în localitatea Moeciu din Brașov, cu Garda de Onoare. El a încetat din viață marți, la vârsta de 91 de ani.
La ceremonia religioasă au luat parte o serie de personalități ale silviculturii românești și nu numai: membri ai Academiei de Științe Agricole și Silvice, ai conducerii Romsilva, Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură, ai Universității Transilvania din Brașov sau „Ștefan cel Mare” din Suceava. Cum Victor Giurgiu a fost cel care a înființat Laboratorul de Biometrie Forestieră din cadrul universității sucevene, la Moeciu a fost prezent și coordonatorul acestuia, șef lucrări dr. ing. Cătălin Roibu.
L-au însoțit pe ultimul drum pe regretatul om de știință și reprezentanți ai direcțiilor silvice sau ai companiilor din domeniul forestier. De altfel, și Asociația Forestierilor (ASFOR) a avut reprezentanți care i-au adus un ultim omagiu academicianului Victor Giurgiu, printre care Adrian Borza de la Biroul Teritorial Brașov și Darie Alexandru, de la compania Forserb.
Cel care a ținut discursul In Memoriam a fost directorul științific al INCDS, dr. ing. Ovidiu Badea.
La slujba de înmormântare au fost prezenți și membri ai Asociației „Fii Branului”, al cărei președinte a fost Victor Giurgiu. De asemenea, nu au lipsit nici oficialitățile locale.
Formator de profesioniști, creator de școală
Academicianul Victor Giurgiu era cunoscut ca om de ştiinţă şi învăţământ, ca autor a diferite lucrări (peste 350 de titluri), ca activitate academică şi didactică, ca un mare profesionist, dar și ca om de omenie, de o modestie aleasă.
Victor Giurgiu s-a născut la 16 mai 1930, la Moeciu, Brașov, fiind al 8-lea din cei 10 copii ai lui Ion şi Măria Giurgiu.
După terminarea facultăţii (1953), a fost reţinut în centrala Ministerului Silviculturii, ca inginer principal la Direcţia fond forestier. A trecut apoi ca asistent la Facultatea de Silvicultură din Braşov, la disciplina Dendrometrie. După susţinerea tezei de doctorat, „Determinarea creşterii curente în volum la arborete“, în mai 1957 a fost numit director tehnic al Institutului de Studii şi Proiectări Silvice.
În anul 1974, în baza activităţii ştiinţifice depuse în perioada anilor 1953-1974, i se conferit titlul de doctor docent în ştiinţe. A rămas credincios Institutului de Cercetări Silvice, unde a activat 35 de ani, din 1960 până în anul 1995.
Începând cu anul 1991, în calitate de profesor asociat, de profesor titular din 1992, iar mai apoi de profesor consultant al Facultăţii de Silvicultură din Suceava, a predat disciplinele biostatistică forestieră, cercetări operaţionale, dendrometrie, studiul lemnului, monitoring forestier şi metodologia cercetării ştiinţifice în silvicultură. A desfăşurat o prodigioasă activitate profesională cu contribuții de excepție la dezvoltarea științelor silvice în țara noastră și pe plan internațional.
În calitate de conducător ştiinţific de doctorat la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a contribuit la formarea a 20 de doctori în silvicultură, unii dintre ei urmându-i în cariera didactică la Facultatea de Silvicultură din Suceava pentru care a fost un ilustru întemeietor.
În anul 1990 profesorul Giurgiu, a fost ales membru titular al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „ Gheorghe Ionescu-Şişeşti, iar un an mai târziu i s-a conferit titlul de membru corespondent al Academiei Române, cel mai înalt for ştiinţific al ţării.