DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

1 C
București
-1.8 C
Sibiu
1.3 C
Suceava
0.9 C
Covasna
2.9 C
Piatra Neamț
-2.6 C
Braşov
1.5 C
Bistrița
3.1 C
Râmnicu Vâlcea
duminică, ianuarie 26, 2025

„Activist de mediu”, condamnat la 3 ani de închisoare după ce a șantajat pădurari din Suceava

Recomandate

Un fals activist de mediu a fost condamnat la peste trei ani de închisoare pentru că a șantajat mai mulți pădurari din Suceava, relatează ziardesuceava.ro.

Judecătoria Suceava l-a condamnat pe Gheorghiță Zaharie la trei ani și cinci luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de șantaj și hărțuire și i-au confiscat mai multe telefoane mobile și cartele. Decizia nu este definitivă. Față de aceasta a făcut apel și inculpatul și una dintre părțile civile.

Victimele sunt trei pădurari din județul Suceava și un fost pădurar.

Începând cu anul 2015 Gheorghiță Zaharie a început să sesizeze Garda Forestireă Suceava și Direcția Silvică Suceava despre faptul că pe fondurile forestiere administrate de către pădurarii unui Ocol Silvic din județ există anumite nereguli. În urma acestor sesizări au fost efectuate controale în fondurile forestiere menționate.

Simțind că a reușit să inspire frică în unii angajați ai Ocolului Silvic respectiv, Zaharie a încercat să își extindă influența asupra tuturor angajaților acelui Ocol Silvic. Așadar, individul i-a sunat pe majoritatea angajaților pentru a-i amenința că va declanșa controale privind activitatea lor profesională sau că va sesiza autoritățile fiscale pentru a le verifica averile. 

În plus, individul i-a amenințat pe acei oameni că va dezvălui informații compromițătoare. În acest sens, Zaharie a început să solicite de la Ocol și de la Direcția Silvică date despre parcursul și activitatea lor profesională, eventuale abateri disciplinare, situația veniturilor obținute și alte categorii de informații. Majoritatea cererilor inculpatului au fost respinse, deoarece nu a putut justifica interesul.

În ceea ce privește sesizările inculpatului, acestea nu s-au confirmat, ba mai mult, într-un caz individul a condus echipa de control în fondul forestier administrat de un alt pădurar decât cel vizat în plângere, la o distanță mare față de locul în care susținuse că s-au efectuat tăierile ilegale de arbori.

„Din materialul probator administrat în cauză se reţine faptul că inculpatul a utilizat în mod abuziv de dreptul său de a petiționa, transformându-l într-un veritabil instrument de șantaj.

Prin sesizări la organele silvice cu atribuții de control sau amenințări cu asemenea demersuri, acesta a indus în mod deliberat o stare de temere în rândul mai multor angajați ai Ocolului Silvic în cauză pentru obținerea și consolidarea unei influențe asupra acestora, urmărind astfel să procure foloase materiale care să-i asigure sau să-i suplimenteze veniturile. Obiecțiile sale cu privire la activitatea unor lucrători silvici nu se referă la modul în care aceştia își îndeplinesc sarcinile de serviciu, lucruri despre care oricum nu are cunoștință, ci la atitudinea pe care aceștia o au față de persoana sa. Scopul urmărit de inculpat nu a fost unul legitim – protejarea fondul forestier, ci dimpotrivă, acesta a încurajat practici de valorificare în mod illicit a materialului lemnos cu condiția de a beneficia personal de o parte din foloasele astfel obținute.

Activitatea infracţională a inculpatului s-a desfăşurat pe o perioadă destul de îndelungată, timp în care libertatea psihică a persoanelor vătămate a fost îngrădită. Deşi acţiunile inculpatului nu au fost unele tipice infracţiunilor analizate, frecvenţa mesajelor telefonice şi solicitarea acelor foloase patrimoniale sub formă de împrumut sunt acte de natură să inspire victimelor o temere atât cu privire la stabilitatea serviciului exercitat, cât şi cu privire la patrimoniul lor. Chiar dacă sesizările cu a căror formulare persoanele vătămate au fost șantajate nu constituie o infracțiune în sine, ci exercitarea unui drept constituţional, infracțiunea de şantaj începe în momentul condiționării formulării acestor sesizări de obţinerea unui anumit folos”, se arată în rechizitoriu.

În acest dosar au fost audiați mai mulți pădurari. Poveștile acestora sunt asemănătoare. Toți au fost fie șantajați de inculpat, fie li s-au solicitat informații despre colegii lor. În cazul unuia dintre pădurari, inculpatul i-a cerut suma de 2.500 de lei pentru a nu-l reclama la Garda Forestieră. 

În plus, inculpatul le promitea fel și fel de avantaje lucrătorilor silvici pe care voia să îi stoarcă de informații. Zaharie promitea de la avantaje materiale până la avantajele profesionale.

Sursa: ziardesuceava.ro

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi