Ocolul Silvic Gârcina din cadrul Direcției Silvice Neamț a dezvoltat, în ultimii zece ani, o activitate unică la nivel de RNP: cultivă flori de balcon și oferă consultanță în amenajări peisagistice. Persoana care se ocupă de aceste „sarcini” plăcute este Oana Gheorghiu, absolventă a Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere Brașov.
Chiar astăzi, de Dragobete, Oana a deschis o expoziție cu vânzare în curtea Direcției Silvice Neamț, unde expune florile pe care le-a produs în sere. Ca noutate, a reușit să prindă și un soi de crin, Amarillis. Nemțenii sunt așteptați să își cumpere ghivece pentru a-și înfrumuseța curțile sau balcoanele până pe 9 martie. După care, se pot duce direct la Gârcina.
„Avem 1.200 de metri pătrați, adică trei sere în care cultivăm aceste flori de balcon, dar și plante perene. Am început în 2007, la solicitarea clienților. Aveam deja o pepinieră cu plante ornamentale, așa că m-am gândit să începem să cultivăm flori. Am avut și un alt obiectiv – cel de a păstra forța de muncă pe care o foloseam la pepiniere. Dar acei oameni, care făceau o muncă sezonieră, lucrau doar vara. Ca să îi ținem și iarna, am creat serele cu flori. Așa că ei lucrează vara la pepinieră și iarna pregătim aceste flori de balcon. Am început cu 100 de mușcate și 100 de petunii. Acum avem 18.000 de mușcate și 30.000 de alte flori… Avem arhitect peisagist și oferim consultanță celor care vor să își amenajeze grădina, spațiul verde. E o activitate nouă, atât la noi cât și la nivel de regie. Cât despre creșterea florilor de balcon, e o activitate unică în Romsilva”, a explicat, pentru forestmania.ro, Oana Gheorghiu.
Nu rămân cu niciun ghiveci, vând tot până la începutul lunii mai. Și-au format deja o bază de clienți care vin din județele învecinate. Dar au trimis flori și la București.
Planul de viitor al Oanei este să cultive lalele după modelul olandez.
„Vrem să producem lalele în sistem hidroponic, ceea ce presupune mai puțin spațiu, așa cum se cultivă în Olanda. Plantele ies mai rezistente, nu sunt expuse atât de mult la dăunători și cresc mai repede. Ținta noastră este să obținem calitate la un preț corect, pentru că noi lucrăm la o regie care administrează proprietatea statului dar funcționăm în concurență cu mediul privat. Tot ce înseamnă creșterea florilor ține de sectorul privat”, mai explică Oana Gheorghiu.
Cei care sunteți din județul Neamț sau din împrejurimi, puteți merge până pe 9 martie la Direcția Silvică și o veți cunoaște pe Oana și florile ei.