DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

12.6 C
București
12.4 C
Sibiu
12.3 C
Suceava
8.9 C
Covasna
9 C
Piatra Neamț
7.4 C
Braşov
11.8 C
Bistrița
11.7 C
Râmnicu Vâlcea
vineri, martie 28, 2025

Alina Cuciurean, manager Colegiul Silvic „Bucovina”: „Fiecare elev te învață o lecție”

Recomandate

Celebrăm în această săptămână femeile din sectorul forestier românesc, de pe tot „lanțul valoric”. Cum educația este cea dintâi treaptă a formării, vă spunem astăzi povestea frumoasă a Alinei Cuciurean, inginer silvic și manager al Colegiului Silvic „Bucovina”.

În această perioadă, toată echipa Colegiului Silvic „Bucovina” lucrează șapte zile din șapte pentru Campionatul European al Tinerilor Silvicultori – European Championship in Forestry Skills, pe care îl vor găzdui între 20 și 24 mai. Este o premieră pentru țara noastră: elevi din 24 de state vor veni în Bucovina pentru a se întrece în cunoștințe teoretice și practice în domeniul silvic. Alina Cuciurean, perfecționistă de felul ei, nu vrea să lase nimic la voia întâmplării.

Se ocupă de cazări, invitații, sponsori și chiar de meniul oaspeților. De altfel, se ocupă de toată logistica în cel mai mic detaliu așa cum a făcut-o, împreună cu echipa sa, și la Olimpiada Internațională de Astronomie și Științele spațiului pentru juniori din 2022 și la Olimpiada internațională de Astronomie și Astrofizică din 2021 – la fel, evenimente în premieră în România, unde altundeva decât in Bucovina, la Colegiul Silvic „Bucovina”! Va trebui și de această dată să fie ceva memorabil. Și avem toată încrederea că va fi!

Alina Cuciurean este din Câmpulung Moldovenesc, dintr-o familie în care pădurea era „a doua casă”.

„Am avut o copilărie de vis. Mergeam cu bunicii și verișorii mei în păduri și culegeam plante de leac, ne învățau speciile de arbori și surprizele fiecărui anotimp”, își amintește, cu nostalgie, Alina Cuciurean. După ce a absolvit liceul de matematică-informatică, părinții i-au spus că silvicultura ar fi o carieră care i s-ar potrivi. A făcut facultatea și, la absolvire, a primit repartiție la un ocol silvic. Urma să se prezinte acolo în luna decembrie.

„Era luna iulie când am primit acea repartiție. M-am gândit: Ce fac până în decembrie? Cum vizitasem Colegiul Silvic Bucovina în timpul facultății, mi-am spus să mă duc acolo pentru câteva luni. Să nu stau degeaba. După o săptămână acolo, mi-am spus: Eu de aici nu mai plec! Am găsit oameni atât de buni, de blânzi, iubitori de natură! Să știți că omul care pune piciorul în natură nu e om rău!”, povestește Alina Cuciurean pentru forestmania.ro. Au trecut de atunci 29 de ani. „Nu-i simt. Am făcut o alegere foarte bună”.

Peste 1.000 de elevi

În acești ani, Colegiul „Bucovina” a devenit un reper în învățământul silvic și nu numai. Absolvenții lor devin nu doar specialiști în silvicultură, ci și medici, arhitecți sau avocați. Pentru că se face școală serioasă. În pandemie, prezența la cursurile online era de 100% aici. Sunt 1.052 de elevi, 47 de clase și 82 de profesori. Colegiul a avut, în timp, câteva direcții și logo-uri proprii: la început a fost „Calea schimbării în bine”, a devenit apoi „Școală de poveste” și azi vorbim despre „Familia CSB”. În mod firesc, Alina Cuciurean a primit în 2020 premiul „Directorul anului pentru antreprenoriat” de la Asociația pentru Valori în Educație, după ce crease programe pentru elevi, burse, accesase fonduri europene și câte și mai câte.

„Am învățat eu mai mult de la elevi decât ei de la mine”

Alina Cuciurean spune că marea reușită a echipei sale e că au fost și au rămas oameni buni.

„În fiecare pereche de ochișori am văzut speranță, încredere. Am învățat eu mai mult de le elevii noștri decât ei de la mine. Sunt fascinanți, dacă știi să te uiți în sufletul lor. Fiecare vine cu o lecție. Și am reușit să creăm aici o familie pentru că știm să ascultăm. La noi elevii vin la școală cu zâmbetul pe buze. La pregătirea pentru simulare au fost sălile pline, deși era vacanță.

Aici se simt respectați. Este atât de important să îi respectăm, să nu îi criticăm. Ei știu că orice se întâmplă, ne au pe noi. Sunt elevi din atâtea județe. Unii își văd rar părinții”.

Campionatul, motiv de mândrie

Profesorii au fost cei care au propus organizarea Campionatului la liceul lor. La început, ca manager, Alina Cuciurean s-a gândit că e complicat… Apoi a spus: De ce nu??

„Atâta mândrie văd în ochii copiilor și colegilor că organizăm acest campionat! În plus, m-a impresionat suportul de care am beneficiat de la toți partenerii! Toți au spus DA, vă ajutăm! Pentru mine înseamnă foarte mult. Vrem să aducem cât mai mulți străini în Bucovina, să vadă un loc binecuvântat, în care oamenii sunt încă buni. Să vadă ce înseamnă bunătatea și copiii fără egal”.

Un model

Elevele și studentele se uită la Alina Cuciurean ca la un model de urmat. Dacă ar fi să le transmită un mesaj, din experiența ei de viață de până acum, iată care ar fi:

„Orice gândesc, orice visează, să se țină de visul lor.

Să nu aibă limite în a visa.

Să aibă curaj.

Să fie pe primul loc în viața lor.

Să se uite în oglinda din sufletul lor”.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi