Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic din Camera Deputaților a organizat la sfârșitul săptămânii trecute o dezbatere despre modul în care România poate folosi și adapta noile tehnologii în protejarea pădurilor și organizarea sistemului forestier.
La această discuție au luat parte secretarul de stat de la Ministerul Mediului, Sorin Banciu, președintele ASFOR, Ciprian Muscă, precum și reprezentanți ai unor direcții silvice sau organizații nonguvernamentale.
Gazdă a fost deputatul USR de Mureș, Adrian Giurgiu. Potrivit acestuia, una dintre concluziile dezbaterii este că avem nevoie de un „control mult mai eficient la ieșirea lemnului din pădure.” Este, de altfel, și ideea centrală a Programului de guvernare al USR pe Mediu, cu care Dacian Cioloș se va prezenta mâine în Parlament: controale, inspecții, conservare și biciclete în păduri. Nimic despre susținerea sectorului forestier.
„Mulți dintre participanți au subliniat că reglementarea programului de transport al lemnului este absolut necesară și că transportul pe timp de noapte este abuziv și deloc logic. Alte puncte de vedere au arătat că se impune stabilirea traseului obligatoriu și trecerea prin puncte fixe, alături de folosirea camerelor de supraveghere video”, a fost de părere Adrian Giurgiu.
Invitații la eveniment au arătat că în PNRR sunt prevăzute sume pentru monitorizarea video a mai multor zone, inclusiv forestiere, iar programul SUMAL 2.0 se va pune în acord cu legislația, însă este nevoie „de un consens al politicienilor și profesioniștilor în privința legislației din silvicultură” care „trebuie rescrisă, fluidizată, iar sancțiunile trebuie să ducă la pedepsirea făptașilor în domeniul infracțiunilor silvice”.
Deputatul USR de Mureş a concluzionat că „dacă vrem să salvăm pădurea, trebuie să prevenim tăierile ilegale şi nu să le constatăm”. Acesta este motivul care stă la baza dezbaterilor viitoare pe acest subiect, se arată într-un comunicat transmis de cabinetul parlamentar.
Ciprian Muscă, ASFOR: „Banii din PNRR ar trebui direcționați către proiecte cu finalitate clară”
Aflat printre cei prezenți la dezbatere, Ciprian Muscă, președintele Asociației Forestierilor, a emis de asemenea un punct de vedere în urma discuțiilor.
„Finanțarea sectorului forestier este una dintre condițiile de bază ale unei strategii pe termen scurt, mediu și lung. Dacă analizăm ce se întâmplă în statele Uniunii Europene vedem că pentru România sectorul forestier aproape că nu există. Singurele mesaje care apar în spațiul public sunt cele legate de tăierile ilegale, a căror amploare sau dimensiune rămâne în continuare o necunoscută pentru statul român.
Dacă în ultimii ani ne-am concentrat întreaga atenție pe un fenomen care,, așa cum am mai spus, rămâne o necunoscută ca dimensiune și amploare fiind doar subiect de discuții în contradictoriu, și acțiuni populiste, digitalizarea sectorului este și trebuie să fie un mare pas înainte.
PNRR alocă o sumă de cca. 46 milioane de lemn mediului și pădurilor pentru digitalizare. Această sumă trebuie să ofere o nouă șansă tuturor actorilor din sector (autorități, regii, ocoale, asociații, companii) să poată accesa fonduri pentru a realiza proiecte care să permită transparentizarea și organizare activității specifice.
Astfel, cele 46 de milioane trebuie să fie direcționate către proiecte cu finalitate clară fie că vorbim de camere de supraveghere, hărți satelitare de monitorizare a stării de sănătate a pădurii, soluții de măsurare rapidă și precisă a lemnului, soluții de creare a bazelor de date cu utilaje și personal, soluții care să înlocuiască amprenta (ilizibilă a ciocanului de marcat) și hârtia. Și care să asigure flexibilitate, eficiență, siguranță și în final o administrare transparentă”, a punctat Ciprian Muscă.