Cinci indivizi cu ATV-uri au fost prinși de rangerii din Parcul Natural Apuseni în zone în care este interzis accesul cu mijloace motorizate. Se vede din fotografii că făceau drifturi în jurul unui brad… Fiecare a primit amendă de 5.000 de lei.
Sumele nu îi sperie. E o „poveste care nu se mai termină”, iar cei din administrația parcului sunt mereu ocupați să monitorizeze locurile unde ar putea apărea amatorii de senzații tari pe ATV.
Alin Moș, directorul Administrației Parcul Natural Apuseni a explicat, pentru forestmania.ro, care e situația.
„De ani de zile aceste activități creează probleme, mai ales în zona satului de vacanță Vârtop în perioada iernii, când numărul turiștilor este foarte mare. Sunt pârtii de schi amenajate aici, fiind cea mai atractivă și cunoscută destinație pentru schi din Apuseni.
În ultimii ani, au apărut mai multe firme care închiriază ATV-uri datorită faptului că au fost disponibile finanțări nerambursabile pentru cei care au dorit să achiziționeze astfel de mijloace.
În timp, au apărut și tensiunile generate de aceste activități, utilizatorii ieșind frecvent în afara drumurilor în Parcul Natural Apuseni, iar pentru rangeri a devenit din păcate o activitate din ce în ce mai consumatoare de timp și energie să identifice și să oprească astfel de abateri grave.
Totodată, au apărut și numeroase reclamații din partea turiștilor, proprietarilor de case de vacanță și pensiuni, dar și din partea membrilor comunităților locale, aceste ATV-uri ajungând să distrugă drumuri și terenuri agricole. Ca urmare a acestor tensiuni, au început și anumite inițiative din partea autorităților locale de a reglementa mai strict aceste activități sau chiar de a nu le mai autoriza pe viitor. Din anumite motive, acestea nu au fost concretizate în decizii și reglementare specifică.
În prezent, România este – din păcate – unul dintre cele mai permisive state europene în privința accesului cu mijloace auto de teren și probabil o piață de desfacere pentru produse care în alte părti nu mai au căutare. Aceste activități generează mai multe pagube decât câștiguri pentru economie, iar factorii decizionali și societatea în general trebuie să analizeze de ce alte state au ajuns la concluzia restricționării și reglementării speciale a acestor activități.
Nu putem asista nepăsători la desfășurarea unor activități care deocamdată generează doar tensiuni, pe viitor însă vom vedea și efectele asupra a tot ceea ce azi apreciem ca zone naturale pitorești de o frumusețe rară, cu care ne mândrim peste tot în lume”.
Ce spun cei care închiriază ATV-uri?
Ce-i drept, în majoritatea ofertelor de pensiuni găsești și ATV-uri pentru „aventurieri” și excursii off road.
„E abia începutul!”, am aflat de la Marius, un antreprenor care închiriază ATV-uri în Apuseni.
„Această activitate nu poate fi nici întreruptă și nici restricționată. Dar sunt de părere că primăriile ar trebui să creeze anumite circuite, anumite trasee marcate unde să se poate merge. Noi închiriem cu ghid și avem grijă să se mențină drumul de hotar. Practic, se merge pe drumul forestier, pe care merg transporturile de lemn. ATV-urile se închiriază acum din foarte multe zone, chiar de lângă pârtie. Sunt și persoane care pleacă și nu știi unde se duc”, spune Marius. Și a mai spus că „acest val e abia la început. Abia s-au aprobat prin AFIR mai multe finanțări pe județul Alba pentru achiziția de ATV-uri, deci vor fi și mai multe. Majoritatea sunt aduse din China”.
Prețul de închiriere al unui ATV este între 100 și 150 de lei pe oră.