DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

4 C
București
2.9 C
Sibiu
3.3 C
Suceava
4.6 C
Covasna
3.5 C
Piatra Neamț
1.8 C
Braşov
4.4 C
Bistrița
4.9 C
Râmnicu Vâlcea
luni, decembrie 2, 2024

Americanii cer Comisiei Europene să amâne EUDR

Recomandate

Statele Unite au cerut Uniunii Europene să amâne aplicarea noului Regulament EUDR, prin care se interzic importurile de produse care provin din defrișări, pe motiv că ar dăuna producătorilor americani care nu se pot conforma, au anunțat azi reprezentanții Comisiei Europene.

Potrivit Financial Times, citat de barrons.com, secretarul american pentru Comerț, Gina Raimondo, secretarul pentru Agricultură Tom Vilsack și reprezentantul comercial Katherine Tai au scris Comisiei Europene la sfârșitul lunii mai pentru a solicita o amânare.

Ei au susținut că EUDR reprezintă „provocări critice” pentru producătorii americani și au cerut ca punerea în aplicare să fie amânată „până când aceste provocări substanțiale vor fi abordate”.

„Putem confirma primirea scrisorii și, ca întotdeauna, vom răspunde în timp util”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Comisiei.

„Lucrăm activ în strânsă colaborare cu toate părțile interesate pentru a pregăti intrarea în vigoare a regulamentului”, a spus el.

„Comisia menține situația sub o revizuire constantă și lucrează din greu pentru a se asigura că sunt îndeplinite toate condițiile pentru o implementare fără probleme”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt.

Comisarul UE pentru mediu, Virginijus Sinkevicius, a vizitat în luna martie statele Paraguay, Bolivia și Ecuador pentru a aborda criticile aduse noii legi.

Sectorul lemnului, hârtiei și celulozei, cel mai afectat

UE a importat produse forestiere americane în valoare de 3,5 miliarde de dolari în 2022, potrivit US International Trade Comission, citată de mediafax.ro. Asociația forestierilor și producătorilor de hîrtie din SUA anunță că este „imposibil” de respectat EUDR, în condițiile în care hîrtia și pasta de hârtie se fabrică din resturi provenite de la firmele de prelucrare a lemnului și din reziduuri cu „n” surse. „Urmărirea fiecărei așchii este efectiv imposibilă”, spun ei, precizând că nici măcar nu există o tehnologie care să rezolve această solicitare.

Apelul SUA se adaugă altor nemulțumiri

Noul Regulament e anunțat să intre în vigoare la sfârșitul lunii decembrie și are în vedere interzicerea unei game largi de bunuri –  de la cafea la cacao, soia, cherestea, ulei de palmier, hârtie de imprimat sau cauciuc dacă au fost produse pe terenuri defrișate. după decembrie 2020.

Apelul SUA se adaugă îngrijorărilor exprimate de țările din America de Sud, Asia și Africa și chiar din interiorul UE, cu privire la sarcina administrativă pe care noua lege o impune atât fermierilor, cât și sectorului forestier.

Firmele care importă mărfurile vizate vor fi responsabile pentru urmărirea lanțurilor de aprovizionare astfel încât să poată dovedi că bunurile respective nu provin din zone defrișate. Aceste dovezi pot fi furnizate prin geolocalizare și date obținute prin satelit.

Miniștrii agriculturii din aproximativ 20 de state membre UE – în frunte cu Austria și Finlanda –  au avertizat din aprilie despre obstacolele birocratice care vin la pachet cu EUDR, pentru că există riscul de a le afecta investițiile.

Un alt punct sensibil sunt așa-numitele „țări considerate cu risc ridicat”, care ar avea cel puțin nouă la sută din produsele exportate în UE supuse verificărilor, proporția scăzând pentru cele cu risc mai scăzut.

În situația actuală, în lipsa unui sistem de clasificare agreat, UE va considera toate țările cu „risc standard”, iar la sfârșitul lunii decembrie vor fi efectuate controale la trei procente din importuri.

„Monstru administrativ”

În luna martie, asociațiile forestiere europene și reprezentanții industriei europene a lemnului atrăgeau atenția că EUDR a devenit un „uriaș monstru administrativ și de reglementare”. Ei solicitau instituțiile UE să întârzie intrarea în aplicare a EUDR pentru operatori și comercianți, să modifice EUDR pentru a elimina obstacolele birocratice inutile și pentru a oferi actorilor timp suficient pentru adaptare pentru o conformitate deplină și adecvată. Mai mult, „Comisia UE trebuie să procedeze rapid la clasificarea țărilor cu risc scăzut, această acțiune fiind principala sa prioritate!”

Am mai scris despre EUDR și AICI sau AICI.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi