DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

15.5 C
București
21.3 C
Sibiu
15.1 C
Suceava
17.9 C
Covasna
13.5 C
Piatra Neamț
15.7 C
Braşov
16.8 C
Bistrița
17.1 C
Râmnicu Vâlcea
vineri, octombrie 4, 2024

Amfiteatrul Colosseum va avea podea nouă, din lemn Accoya

Recomandate

Guvernul italian a decis să adauge un nivel retractabil la amfiteatrul Colosseum din Roma, astfel încât spectacolele să poată avea loc din nou pe arena antică. Conform planurilor prezentate de Parcul Arheologic Colosseum și de Ministerul Patrimoniului Cultural din Italia, podeaua dezintegrată va fi reconstruită până în 2023.

Colosseum-ul, complexul hipogeum cu două etaje, care conținea optzeci de ascensoare pentru a aduce animale și gladiatori direct în arenă, a fost închis de când pardoseala de lemn a cedat.

Planurile actuale prevăd o podea retractabilă instalată deasupra hipogeului, astfel încât această zonă să poată fi încă văzută, dar să fie acoperită. Să fie totodată protejată de intemperii și să poată fi folosită pentru spectacole.

Firma de inginerie italiană Milan Ingegneria a câștigat contractul de 18,5 milioane de euro pentru proiectarea noului planșeu și s-a angajat să finalizeze proiectul până în 2023.

Platforma din lemn, de 3.000 de metri pătrați, va fi alcătuită din sute de scânduri care pot fi rotite pentru a aduce lumină naturală în camerele subterane care odinioară adăposteau gladiatorii și animalele înainte de luptele mortale.

„Scopul este de a face din nou suprafața arenei Colosseumului utilizabilă și de a identifica o soluție tehnologică compatibilă și reversibilă pentru acoperirea spațiilor subterane”, a explicat un comunicat al ministerului. „Intervențiile trebuie să fie concepute astfel încât să ofere simultan percepția nivelului arenei pe care au avut loc jocurile și viziunea sistemului complex de structuri și mecanisme adiacente.”

Finalizat în 80 d.Hr., Colosseumul putea găzdui între 50.000 și 80.000 de oameni și a fost folosit pentru concursuri de gladiatori în timpul Imperiului Roman. După căderea Imperiului Roman, arena a căzut în paragină, dar rămâne unul dintre cele mai recunoscute simboluri ale Romei Antice. Este una dintre cele mai vizitate atracții din Roma, cu aproximativ șapte milioane de turiști care o vizitează anual.

Detalii tehnice

Pe site-ul firmei care a câștigat licitația există detalii despre acest proiect. Astfel, arena interioară măsoară 86 × 54 m cu o suprafață de 3.357 mp. Noua platformă urmează să fie așezată la înălțimea pe care o avea în timpul flavienilor și preia aspectul planului original. Grinzile vor sta pe pereții existenți, fără ancore mecanice sau impact invaziv și vor fi complet reversibile. Având noul etaj, ne va permite să înțelegem pe deplin utilizările și funcțiile sale originale, în timp ce soluțiile tehnologice îi vor ghida pe vizitatori în descoperirea mașinii complexe organizatorice și scenice care a guvernat spectacolele în epoca romană.

Podeaua este alcătuită din panouri mobile cu miez din fibră de carbon și acoperite cu lemn Accoya. Lemnul provine exclusiv din păduri certificate.

Ce este Accoya?

Avem și în România distribuitori ai mărcii Accoya, care nu este o specie de lemn, ci un produs comercial, rezultatul oțetirii  unui lemn rășinos, de regula Radiata Pine, explică cei de la stejarmasiv.ro. Crește în plantații din Noua Zeelandă, dar nu doar de acolo se recoltează lemn certificat FSC. Are duritate medie și greutate de 513 kg/m cub. Prin procesul de acetilare, compania Titan Wood, londoneză, cu facilități de producție în Olanda a reușit să pună pe piață, cu un marketing adecvat, marca Accoya. Se comercializează oriunde, este relativ scump, dar garanția de 50 de ani tentează beneficiarii care nu lucrează neapărat după buget. Mai trebuie spus că Accoya este produs printr-un proces care modifică structura cherestelei, oferindu-i rezistență la ansamblul întreg de riscuri: bacterii, insecte și deteriorări cauzate de condiții meteorologice nefavorabile.

Acest tip de lemn a fost ales special pentru a fi similar cu întregul ansamblu, chiar și atunci când podeaua este închisă. Prin deschiderea și mișcarea selectivă a lamelelor podelei, se creează un adevărat spectacol pentru vizitatori, într-un mod destul de grandios și teatral, dezvăluind structura subterană detaliată: o rețea complicată de tuneluri, camere și ascensoare.

Ventilat mecanic

Un mecanism sofisticat de rototraducție a panourilor, care sunt componentele platformei, va face posibilă vizualizarea subsolului, permițând în același timp ventilația și iluminarea naturală. De-a lungul perimetrului, 24 de unități de ventilație mecanică controlează umiditatea și temperatura încăperilor subterane: când podeaua este complet închisă, o reînnoire completă a aerului este asigurată în 30 de minute.

Noul etaj al arenei va spori, prin urmare, conservarea și protecția structurilor arheologice situate în hipogea, permițând în același timp reconstituirea aspectului original al monumentului și a mașinilor scenice complexe ale hipogei, precum și redarea funcționalizării compatibilă cu valoare arheologică, arhitecturală și socială incomensurabilă a Colosseumului.

Alte proiecte

Firma care va face podeaua de la Colosseum are în portofoliu numeroase proiecte interesante. Ei lucrează în toată lumea, din Malaiezia în Dubai, din Italia în Grecia. Ei folosesc materiale de ultimă generație și creează clădiri ținând cont nu doar de rezistență și estetică, ci și de principii ecologice. Iată două exemple, un sediu central al Asociației apicultorilor, construit în așa fel încât aduce a fagure.

O altă clădire interesantă este Crama Ferrari, la care vor utilizat de asemenea lemnul.

Sursa: stirworld.com, buromilan.com

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi