Oficiul Național al Pădurilor din Franța și revista Terra Sauvage au anunțat ieri câștigătorii concursului „Arborele anului 2022”. Au fost 14 candidați în finală și au fost 28.536 de voturi din partea publicului.
Premiul publicului: „Fagul plângător al întâlnirilor” (Fagus Sylvatica Pendula) din Cassel, cu 5.589 de voturi. Clasificat drept un „arbore remarcabil”, acesta va reprezenta Franța în competiția „Arborele european al anului”.
Premiul juriului: „Fagul Canionului” din Saint-Hubert. „Cocoțat” la 6 metri înălțime, a cucerit juriul prin aspectul său maiestuos, rezistența și mărimea sa.
Premiul special: „Ficusul din Guadelupa”. Plantat în 1980, acesta „însoțește” tinerii din Guadelupa și Saint-Martin în integrarea lor socio-profesională.
Anul acesta, concursul a vizat nu mai puțin de 150 de arbori. Juriul alcătuit din revista Terre Sauvage, Oficiul Național al Pădurilor, asociația A.R.B.R.E.S și Île-de-France Nature s-a întrunit la începutul lunii septembrie și a selectat 14 „candidați” care au fost supuși votului publicului din 2 noiembrie până în 4 ianuarie 2023. Au fost 28.536 de voturi în total din partea publicului. Câștigătorii au făcut la final obiectul unei ședințe foto cu Emmanuel Boitier, fotograful Terre Sauvage, și vor apărea în ediția din februarie.
Comuna Cassel are acum cel mai frumos arbore din Franța. Fagul plângător a fost plantat în jurul anului 1880, iar locuitorii sunt mândri și fericiți că îl au. Cu ramurile sale grele și frunzișul dezordonat, arborele este remarcabil prin ramurile sale noduroase. Fagul are 20 de metri în circumferință și este un adevărat simbol pentru comunitate, fiind mulți cei care s-au căsătorit sub el. În două luni, fagul plângător va fi ales, cel mai probabil, arborele european al anului.
Premiul juriului – Fagul canionului
În micul oraș Saint-Hubert există un aliniament magnific de arbori -fagi, stejari, carpeni, care cresc pe ambele părți ale unui mini canion format din stânci. La capatul canionului ajungem în fața unui fag superb, parcă suspendat la șase metri înălțime. Aspectul său maiestuos este accentuat de locul unde a crescut, în care pereții de stâncă se unesc. Alegerea juriului în cazul acestui fag s-a bazat pe faptul că, dincolo de caracteristicile sale estetice, sunt uimitoare rezistența sa, dimensiunea și sistemul de rădăcini ce parcă îmbrățișează stânca, oferind canionului o imagine de basm.
Premiul special – ficusul lui Jarry, Guadelupa
Acest magnific ficus a fost plantat în 1980 sub comanda locotenent-colonelului Porte, ofițer comandant al regimentului de serviciu militar Guadelupa (RSMA).
Arborele îi însoțește tinerii voluntari din Guadelupa și Saint-Martin aflați în formare în cadrul RSMA – o schemă de integrare socio-profesională care recrutează în jur de 800 de tineri șomeri pe an. Această dimensiune socială a cucerit juriul, care i-a acordat premiul special.
Creată în 2011 de revista Terre Sauvage și Oficiul Național al Pădurilor, competiția „Arborele Anului” recompensează cei mai frumoși arbori din Franța. Ei sunt selectați la recomandarea unor comunități -asociații, comune, municipii – pentru caracteristicile lor biologice, estetice și istorice. Un criteriu important este și legătura care există între arborele recomandat și cei care l-au înscris în concurs.
Sursa: onf.fr, francetvinfo.fr
Foto: Emmanuel Boitier