Arboretum este în acest moment cel mai ambițios proiect imobiliar de birouri din Franța. Proiectul pleacă de la grija pentru mediu, motiv pentru care este construit din lemn masiv. Campusul de 126.000 m2 urmează să fie finalizat în acest an, 2022. Materialele, metoda de construcție, modul de utilizare și evoluția clădirilor au fost concepute pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și a maximiza rezistența acestora. Utilizarea materialelor, designul bioclimatic, producerea de energie regenerabilă (fotovoltaică și geotermală) fac din acest proiect un adevărat model de dezvoltare durabilă și marchează o nouă etapă în tranziția ecologică.
O istorie a muncii sub toate formele ei
Arhitecții detaliază contextul în care a fost imaginat și proiectat Arboretum: „În anii 1950, fabrica de hârtie din Sena a angajat până la 1.500 de oameni. Deși acum nu există nicio necesitate economică pentru un complex industrial „greu”, la doar o aruncătură de băț de principalul district de afaceri din Europa, există spațiu pentru crearea unui loc care să perpetueze această istorie a muncii, adaptându-l la nevoile actuale și exploatând multiplele sale aspecte. Acestea includ funcții metropolitane de luare a deciziilor articulate în jurul unui campus terțiar ambițios axat pe inovare; spații care găzduiesc activități la diverse scări, complet deschise unui hub de IMM-uri productive și/sau creative; funcții comerciale; și, în sfârșit, funcții logistice, deoarece accesul la serviciile fluviale și feroviare prezintă o oportunitate rară, care nu ar trebui să fie irosită”.
În fruntea tranziției ecologice contemporane
Filosofia Arboretumului se bazează pe un principiu simplu: oferiți fiecărui birou o conexiune cu peisajul exterior, oferind terase care să permită oamenilor să lucreze în săli exterioare, un amfiteatru în aer liber, precum și mici centre de lucru în parc. Clădirile campusului vor urma un traseu central curbat; suprafețele variate sunt distribuite pe platouri de diferite niveluri.
Lemnul va fi legătura estetică dintre diferitele arhitecturi ale campusului și natura grădinilor. Birourile vor fi realizate din lemn masiv stratificat încrucișat (CLT), cu tehnologia inovatoare cu emisii reduse de carbon dezvoltată de WO2.
Îndepărtându-se de structurile din beton armat utilizate pe scară largă, Arboretum se poziționează în fruntea tranziției ecologice contemporane. Acordat cu simțurile, complexul va oferi o bunăstare acustică și vizuală de neegalat, cu ferestrele sale pe toată înălțimea, împreună cu parfumul esențelor de lemn.
Grădină de legume, livadă, compost
În plus, amploarea proiectului face posibilă dezvoltarea unui ciclu de economie circulară în jurul agriculturii urbane. Angajații se vor putea implica în inițiative care promovează biodiversitatea și dezvoltarea durabilă. O livadă mare și o grădină de legume vor produce aproximativ 25 de tone de fructe și legume pe an în campus. Cultivate organic și fără pesticide, vor fi folosite de restaurantele proprii. Compostul va fi produs local din deșeurile organice din bucătăriile de la fața locului, la fel cum apa de ploaie va fi colectată pentru udat.
CLT face posibilă construirea de spații de locuit mai naturale, mai sănătoase
CLT (Cross Laminated Timber) „cherestea laminată încrucișată”, este un material bio și o resursă regenerabilă. Folosit pentru a construi campusul Arboretum, acesta provine din păduri gestionate durabil din Uniunea Europeană (certificat PEFC și FSC).
În timpul creșterii, arborii absorb CO2 și eliberează oxigen în atmosferă. După ce sunt tăiați și prelucrați, sunt utilzați în interiorul clădirilor pentru care asigură structura. Aici, lemnul stochează carbon pentru o perioadă foarte lungă.
Inovator, lemnul masiv CLT face posibilă construirea de spații de locuit mai naturale, mai sănătoase și mai ecologice. Un vector al bunăstării, lemnul oferă o mai bună izolare termică, reglând în același timp în mod natural umiditatea aerului. Din punct de vedere sonor, asigură o izolare remarcabilă, oferind în același timp confortul atmosferei lemnului masiv.
Arboretum este un proiect al firmei de arhitectură Leclercq Associés, care dezvoltă de peste treizeci de ani o abordare care combină arhitectura, urbanismul și peisajul.
„Proiectele noastre, toate unice, cuprind analiză contextuală, design formal, simțul utilizărilor, o abordare originală a materialelor, plăcerea în construcție, noi itinerarii în oraș și o reinventare a situațiilor urbane”, spune cei de la Leclercq Associés.
Alte detalii:
Locatie:
Nanterre
Project Owner:
Woodeum / BNP
Obiectiv:
Campus mixt : Offices/Industrial park/Retail
Suprafață:
17 ha
Costuri:
212 000 000 €
Durată:
2016 – în derulare.
Sursa: Arboretum Nanterre