DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

3.4 C
București
1.3 C
Sibiu
2.3 C
Suceava
-0.3 C
Covasna
2.1 C
Piatra Neamț
-1.5 C
Braşov
1.2 C
Bistrița
2.7 C
Râmnicu Vâlcea
luni, decembrie 2, 2024

„Armata” Romsilva: Pădurarii trec de la fostele AKM la pistoale

Recomandate

Angajații din sistemul de stat cu statut special care poartă pistoale vor deveni și mai mulți. Pe lângă Brigada Antitero a SRI, Jandarmerie, Poliție și Poliție Locală, pădurarii vor fi și ei în scurt timp purtători de pistol. Direcția Silvică Hunedoara a făcut anunțul privind achiziția și probabil că în scurt timp vor urma și altele. Ministrul Mediului ne-a declarat că încurajează acest lucru.

„Personalul silvic cu atribuții de pază a fondului forestier național, a fondului cinegetic național și a ariilor naturale protejate are statut special, este dotat cu armament de serviciu letal sau neletal și poate face uz de armă” scrie negru pe alb în Statutul personalului silvic. Și mulți pădurari chiar au avut arme, până acum câțiva ani. Nu orice arme, ci AKM. În 2018, însă, o hotărâre de Guvern impunea renunțarea la armă cu țeavă și dotarea cu pistoale. Nu s-a întâmplat acest lucru. Până acum câteva zile, când Direcția Silvică Hunedoara a anunțat oficial că a demarat procedurile legale de achiziție a unor pistoale cu glonț, calibru 9 milimetri. În acest moment, Romsilva face o centralizare a datelor referitoare la acest subiect – cine are armă, ce fel de armă, câte ar trebui etc.

Sindicat: „Nu văd să existe om sănătos la cap în sector care să nu vrea armă”

Contactat de forestmania.ro, președintele Federației Silva, Silviu Geană, e supărat că nu a avut loc deja dotarea cu arme. În condițiile în care din 2018 s-a schimbat legea și nimeni n-a pus nimic în loc.

Retragerea armamentului s-a făcut în 2018. Atunci personalul silvic a fost dezamat. Se știe deja că personalul se confruntă cu probleme deosebite. Problema e însă că pe lângă arme, pădurarii au nevoie și de uniforme. Că altfel merg în șlapi cu arma în mână. Există dispoziție scrisă data de conducerea RNP Romsilva pentru urgentarea dotării personalului silvic cu uniforme și armament. Nu sunt mofturi. Legea asta spune, că paza pădurii se face cu arma. Cine nu vrea să poarte pistol, să se gândească foarte bine. Pentru că… cine răspunde, dacă un pădurar e ucis de un grup de cinci inși veniți la furat? Angajatorul trebuie să respecte legea. Eu personal nu văd să existe om sănătos la cap în sector care să nu vrea armă de serviciu. Înseamnă că nu își dă seama la ce riscuri se expune. Mai ales că nu zice nimeni să fie arme letale, pot fi și neletale, e la latitudinea angajatorului. În țara asta nu se poate face pază decât cu arma!”, ne-a declarat președintele Federației Silva.

Direcția Silvică Hunedoara a anunțat că va achiziţiona prin licitaţie publică 138 de pistoale cu muniţie de calibrul 9 mm, 138 de tocuri de armă şi 2.208 cartuşe. Preţul oferit este de maximum 265.236 lei.

„Direcţia Silvică Hunedoara îşi propune să achiziţioneze arme letale cu ţeavă scurtă (pistoale cu glonţ), muniţia aferentă şi tocuri pentru centură compatibile cu modelul de pistol, în vederea asigurării pazei fondului forestier naţional în conformitate cu prevederile Hotărârii nr. 1076 din 23.09.2009 pentru aprobarea Regulamentului de pază a fondului forestier”, arată reprezentanţii instituţiei, în documentele prezentate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

Directia Silvica Hunedoara, ca unitate a Regiei Nationale a Pădurilor – Romsilva, administrează fondul forestier de stat în suprafaţă totală de 149.425 hectare, din care: 145.600 hectare în judeţul Hunedoara, iar restul în judeţele limitrofe Alba, Arad, Caraş-Severin, Gorj şi Timiş.

Inginer silvic: E un efort pe care nu cred că și-l permit la nivel national

Mulți dintre cei cu care am stat de vorbă sunt de acord că e mai bine fără acele AKM-uri, „că doar nu suntem în război”. Cât despre o achiziție la nivel national de pistoale… acest lucru presupune costuri mari, dar și o mare responsabilitate. „Sună foarte bine, dar presupune efort logistic. Cel mai bine ar fi să se ia măsuri acolo unde sunt probleme, nu peste tot. Vorbim despre armurier, muniție, fișete metalice. Pentru fiecare glonț trebuie să dau explicații, iar de explicații se ferește toată lumea. Unde e riscant, chemi poliția și jandarmii, că aceasta le e fișa postului, au exercițiu, pregătire. Ca să nu mai spun că la primul incident în care se va face uz de armă, va fi o isterie general că pădurarii fac abuz!”, spune inginerul.

Ministrul Tánczos Barna: Susțin și încurajez acest demers

La solicitarea forestmania.ro, ministrul Tánczos Barna a spus că încurajează portul armei de către pădurari.

„Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor sprijină personalul silvic în demersurile de obținere a tuturor drepturilor oferite de legea nr. 234/2019 privind Statutul personalului silvic și a atras atenția conducerii RNP Romsilva să respecte prevederile legale. Dotarea personalului silvic cu armament de serviciu este obligația angajatorului, adică RNP Romsilva conform Art. 23 din legea nr. 234/2019:

(1) În exercitarea atribuțiilor de serviciu, personalul silvic cu atribuții de pază a fondului forestier național, a fondului cinegetic național, a fondului piscicol și a ariilor naturale protejate are statut special, este dotat cu armament de serviciu letal sau neletal, după caz, și poate face uz de armă, în condițiile reglementărilor privind regimul armelor și munițiilor.

(2) Statutul special este conferit de portul de armă, de îndatoririle specifice în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu și de riscurile meseriei, care îi pot afecta integritatea fizică și viața.

Am datoria, în calitate de ministru, să mă asigur că legea este respectată pe deplin. În acest sens, susțin și încurajez acest demers. Protejarea integrității corporale a personalului silvic este de importanță majoră, la fel ca în cazul oricărei meserii care implică riscuri accentuate. De aceea am cerut celor de la Romsilva să inițieze demersurile pentru a-și îndeplini obligațiile legale.

Totodată, în calitate de senator, am inițiat o propunere legislativă care vizează mai multe măsuri de protecție a personalului silvic în vederea diminuării riscurilor profesionale la care au fost expuse aceste persoane în ultima perioadă, astfel ultrajul împotriva personalului silvic să fie pedepsit în aceeași măsură ca ultrajul împotriva cadrelor Poliției Române”, ne-a explicat ministrul.

ASFOR: Monitorizarea video a fondului forestier este o soluție

Președintele Asociației Forestierilor din România (ASFOR), Ciprian Muscă, e de părere că fiecare ar trebui să facă meseria lui: pădurarii să se ocupe de cultura și administrarea pădurii, iar forțele de ordine de pază.

La cererea forestmania.ro, Ciprian Muscă a transmis următoarele: „Paza fondului forestier este o prioritate. În același timp siguranța celor care activează în sectorul forestier este o prioritate.

Dotarea cu arme a celor care păzesc pădurea poate fi o soluție, sau este o revenire la ceva ce a fost și la care s-a renunțat din motive justificate.

Dacă vorbim de utilizarea unor arme letale, acestea trebuie să fie folosite de personal pregătit, testat și antrenat continuu în acest sens, altfel acele arme pot deveni un adevărat pericol atât pentru cel care le poartă, cât și pentru civili neînarmați.

În ceea ce privește paza fondului forestier, aceasta trebuie făcută de către instituții abilitate cu rol de pază și aici vorbim de Poliție și Jandarmerie, instituții care au și personal specializat, testat și antrenat pentru utilizarea armelor letale.

În același timp, monitorizarea video a fondului forestier este o soluție aplicată în alte țări cu rezultate foarte bune, cum ar fi Polonia.

Ca și concluzie, paza armată a pădurii trebuie să fie făcută de Jandarmerie și Poliție cu sprijinul instalațiilor video de monitorizare. Personalul silvic are cu totul alte atribuții care țin de cultura și administrarea pădurii”, susține președintele ASFOR.

Violența aduce violență

Am stat de vorbă și cu reprezentantul unui ocol privat care gestionează un fond forestier deținut de străini. Din punctul lor de vedere, riscurile de a înarma personalul sunt prea mari. În discuțiile purtate pe această temă, s-a ajuns la concluzia că un conflict se poate rezolva eventual cu spray paralizant, nu cu arma. Stimularea violenței nu este recomandată de europenii care dețin păduri în România, ei spunând că violența întotdeauna aduce violență.

Sursa foto: pxhere.com

Mai multe articole

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi