DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

12.2 C
București
11.1 C
Sibiu
7.7 C
Suceava
7.6 C
Covasna
9.1 C
Piatra Neamț
8.6 C
Braşov
9.6 C
Bistrița
11.8 C
Râmnicu Vâlcea
joi, martie 27, 2025

Asfalt în comuna Parva, pe un drum forestier aflat la 1.400 de metri altitudine

Recomandate

Primăria Parva din Bistrița Năsăud a accesat fonduri pentru a asfalta și moderniza drumul forestier care face legătura cu Sângeorz-Băi. Drumul e aproape gata, iar primarul spune că e o „minune”.

„Din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost fascinați de construcțiile impunătoare.

Timp de sute de ani, civilizațiile din întreaga lume au construit cetăți, situri, monumente și alte structuri care și în zilele noastre stârnesc uimire. Azi minunea localității Parva înseamă asfalt la 1400 m altitudine. Felicitări constructorilor! Un vis, o idee, poate oricând deveni realitate… După 10 ani de așteptare! Drumul forestier, legătură cu Sângeorz-Băi”, a declarat primarul Ioan Strugari.

În total vorbim despre 7,9 kilometri de drum forestier în Munții Rodnei, iar valoarea contractului a fost de 8,3 milioane de lei.

Pe lângă turnarea unui strat de asfalt în proiect au fost prevăzute și lucrări pentru amenajarea unor șanțuri, a unor ziduri de spijin și a acostamentelor, dar și montarea de parapeți de protecție .

Fondurile pentru realizarea acestor lucrări au fost asigurate de la Uniunea Europeană, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală.

România stă prost la drumuri forestiere

Drumurile forestiere din România sunt printre cele mai proaste – după ce că sunt puține! – din Uniunea Europeană. Rețeaua de drumuri forestiere din România este de 6,4 m/ha, cu mult sub nivelul altor țări europene, care au, în linii mari, topografie similară (Austria – 36 m/ ha, Elveția – 40 m/ha sau Franța – 26 m/ha). Acest lucru înseamnă un cost mult mai mare al recoltării lemnului și probleme în ceea ce privește modul în care este recoltat lemnul.

ASFOR a militat constant pentru investiții în drumuri.

Prin realizarea de drumuri forestiere se asigură accesibilizarea fondului forestier, creșterea competitivității activităților economice de recoltare a lemnului,  protejarea fondului forestier prin înlesnirea accesului la stingerea incendiilor, se facilitează  paza pădurilor, precum și accesibilizarea zonelor izolate locuite sau folosite pentru turism”, se arată în mai multe adrese ale ASFOR transmise către administrația centrală. Până în prezent, autoritățile nu au luat în seamă aceste argumente.

De aceea, nu e de mirare că un primar spune că un drum forestier asfaltat e „o minune”.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi