Asociația Forestierilor din România – ASFOR susține performanța în mediul universitar și a premiat cele mai bune lucrări din cadrul celei de-a IX-a ediții a Sesiunii naționale de comunicări științifice studențești pe teme de silvicultură și protecția mediului.
Evenimentul are loc la Brașov (7 – 8 iunie), la baza didactică Sânpetru a Facultății de Silvicultură și Exploatări forestiere. Pe lângă studenții și masteranzii facultății-gazdă, au fost prezenți cu lucrări studenți, masteranzi și doctoranzi cu preocupări științifice legate de silvicultură și de științele mediului din alte 5 centre universitare din țară:
- Universitatea „Ștefan Cel Mare” din Suceava, Facultatea de Silvicultură,
- Universitatea de Ştiințe Agronomice și Medicină Veterinară din Bucureşti, Facultatea de Agricultură
- Universitatea de Ştiințe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj Napoca, Facultatea de Silvicultură și Cadastru
- Universitatea din Oradea, Facultatea de Protecția Mediului,
- Universitatea Sapientia, Facultatea de Științe ale Vieții și Sport din Sfântu Gheorghe.
În total au fost au fost 28 de studenți, iar cele mai bune lucrări au fost desemnate în urma votului studenților. ASFOR este partener al Sesiunii din anul 2022, oferind câte un premiu pentru fiecare centru universitar.
În acest an, Asociația Forestierilor a oferit premii următorilor studenți:
1. CONSTANTINESCU Mihai-Daniel, Universitatea Transilvania din Brașov, Facultatea de Silvicultură și exploatări forestiere, cu un studiu despre distribuția speciilor de ciocănitori din pădurile fragmentate ale depresiunii Brașovului
2. IORDACHE Gheorghe, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, Facultatea de Silvicultură, cu o analiză a impactului socio-economic a protejării integrale a ursului
3. POPA Ioan, Universitatea de Ştiințe Agronomice și Medicină Veterinară din Bucureşti, Facultatea de Agricultură, cu o lucrare despre comportamentul insectei Lamprodila festiva în zonele verzi din București
4. RUSU Ana-Maria, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Facultatea de Silvicultură și Cadastru, cu lucrarea „Creșterea capacității germinative a semințelor de molid aplicând metode fizico-chimice”
5. BONTA Tudor, Universitatea din Oradea, Facultatea de Protecția Mediului, cu lucrarea „Prelucrarea lemnului și urme de meșteșug tradițional pe elemente de construcție”
6. OPRA Boglárka, Universitatea Sapientia, Facultatea de Științe ale Vieții și Sport din Sfântu Gheorghe, cu un studiu comparativ al comunităților de artropode în păduri cultivate și în păduri cvasivirgine.
2023 și 2025, Vatra Dornei
Reamintim că anul trecut Sesiunea de comunicări științifice a avut loc la Vatra Dornei.
Peste 30 de tineri au participat la manifestarea științifică din 2023, ce s-a desfășurat la Centrul de Pregătire și Formare Continuă al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.
Coordonatorii evenimentului, din anul 2015, sunt conferențiar Gabriela Isaia, de la Facultatea de Silvicultură Brașov, și conferențiar universitar Mihai Leonard Duduman, de la Facultatea de Silvicultură Suceava. De altfel, președintele ASFOR, Ciprian Dumitru Muscă, a și subliniat, în mesajul său, ideea de unitate a breslei ce se desprinde din colaborarea Brașov-Suceava în organizarea acestor competiții studențești: „Le mulțumim celor două facultăți pentru modul în care au organizat și condus această sesiune. Puterea stă în unitatea breslei. Felicitări participanților și spor în toate!”, a transmis, anul trecut președintele ASFOR, la înmânarea premiilor.
În 2025, Sesiunea de comunicări va avea loc la Vatra Dornei.