Finanțat prin programul EU Horizon 2020, proiectul SILVANUS urmărește crearea unei platforme tehnologice și informaționale pentru managementul incendiilor de pădure. SILVANUS reunește 49 de parteneri din Uniunea Europeană la care se adaugă Brazilia, Indonezia și Australia. Are un buget de 23 de milioane de euro pentru o perioadă de 42 de luni. România este reprezentată în proiect prin ASFOR, Fundația SMURD și compania de IT SIMAVI.
Cea de-a treia Adunare Generală a partenerilor din Consorțiul SILVANUS a avut loc la Atena, Grecia, în perioada 29 noiembrie – 1 decembrie 2022. Întâlnirea a fost găzduită de Centrul pentru Studii de Securitate (KEMEA) din subordinea Ministerului pentru Protecția Cetățenilor.
Platforma va integra și prelucra date din surse multiple: modele climatice, date meteo, sateliți de observare a Pământului, senzori, drone și roboți.
Sesiunile celei de-a treia Adunări Generale s-au axat pe demonstrații de utilizare a platformei SILVANUS, de la aplicațiile mobile pentru profilul biodiversității la implicarea cetățenilor. S-au folosit instrumente de training VR (realitate virtuală) și AR (realitate augmentată) pentru pompieri, sistemul de detectare al incendiilor bazat pe dispozitive conectate prin Internet (IoT) și detecție socială (social-sensing), drone pentru inspecția drumurilor.
Au fost luat în considerare ipoteze de extindere a incendiilor, s-a lucrat la interfața dedicată utilizatorilor și la integrarea în sistem a tuturor componentelor platformei. Platforma oferă o vedere de ansamblu cuprinzătoare asupra proiectelor-pilot din cadrul proiectului (12 proiecte-pilot în 11 țări: Italia, Portugalia, Franța, Grecia, Croația, România, Cehia, Slovacia, Brazilia, Indonezia, Australia).
Cea de-a doua zi a Adunării Generale a fost dedicată prezentării și analizei statusului actual individual al pachetelor de lucru cu accent pe diferitele aspecte ale platformei SILVANUS, de la dezvoltarea proiectelor-pilot, la dezvoltarea strategiei de reabilitare a solului, de la capacități avansate de detectare a incendiilor, folosind date din teledetecție și tipare meteorologice și climatice, la modele de propagare a incendiilor și integrarea și aspectul definitiv al platformei.
În ultima zi a Adunării Generale, datele au fost prezentate Consiliului Consultativ Extern. Acesta este format din trei experți cu domenii de expertiză diferite: activități de salvare din incendiu din prima linie, analizarea datelor obținute cu echipamentele de teledetecție și managementul din sectoarele forestier și energetic.
SILVANUS reunește 49 de parteneri din Uniunea Europeană la care se adaugă Brazilia, Indonezia și Australia. Are un buget de 23 de milioane de euro pentru o perioadă de 42 de luni. România este reprezentată în proiect prin ASFOR, Fundația SMURD și compania de IT SIMAVI.
Mai multe informații despre proiect: silvanus-project.eu
Sursa: ASFOR