O organizație civică a lansat ieri o invitație la o „plimbare-protest” în zona Gura Diham, unde are loc o lucrare legală a unei firme de exploatare forestieră.
Asociația Forestierilor din România a transmis un comunicat de presă referitor la această acțiune de protest:
„Din zestrea pădurii câștigă toată lumea. Din proteste, zgomot și discursuri pline de ură cine câștigă?
O asociație care se declară apărătoarea unui mediu curat a chemat astăzi oameni la un protest într-o zonă unde funcționează o exploatare forestieră legală. O exploatare care nu se află într-o arie protejată, ci într-o zonă-tampon în care sunt permise astfel de lucrări și care are toate autorizațiile și avizele, inclusiv evaluarea de mediu adecvată.
Față de acest demers, ASFOR face următoarele precizări:
PĂDUREA este un întreg concret, nu o noțiune abstractă. Are o zestre impresionantă de care ne bucurăm cu toții. O resursă de care are grijă o breaslă bine pregătită și care știe ce are de făcut. Indiferent de ce ar spune unii sau alții, silvicultura românească a fost și este performantă. De aceea avem păduri sănătoase și bogate, de aceea la noi trăiesc animale sălbatice care au dispărut cu totul din alte țări, de aceea avem arii protejate și biodiversitate.
ÎNȚELEGEM preocuparea românilor pentru această resursă națională. Dar, înainte de a răspunde pozitiv unui exercițiu de manipulare și înainte de a dona bani – pentru că asta cer mulți! – poate ar fi corect să îi întrebe și pe cei calificați despre realitățile pădurii și despre exploatarea forestieră. Pentru că e frumos să îți faci fotografii plantând puieți. Dar e extrem de greu să ai grijă de ei ani de zile după aceea…
FĂRĂ INTERVENȚIE, pădurile mor! Exploatarea forestieră face această resursă sustenabilă. Noi, silvicultorii și forestierii, suntem primii care știm să îngrijim pădurea și care ne dorim să lăsăm moștenire suprafețe cât mai mari și mai sănătoase de pădure. Și copiii noștri, dar și copiii lor trebuie să respire un aer curat. Și să beneficieze de produse din lemn. Există un triplu rol al pădurii – de mediu, economic și social – iar misiunea noastră este să păstrăm un just echilibru între acestea.
MANAGEMENTUL sustenabil al fondului forestier înseamnă furnizarea de lemn, de produse nelemnoase și de servicii și funcții ecosistemice. Asta înseamnă să avem păduri bine administrate. Non-intervenția pe care o clamează unii este extrem de dăunătoare.
3,5 % DIN PIB-ul României provine din activitatea sectorului forestier și de prelucrare primară a lemnului. Sunt bani munciți, nu „vorbiți”! Sunt peste 150.000 de angajați în acest sector care plătesc taxe și impozite în țară. Este o lume care produce. Este o muncă grea, căreia nu mulți îi pot face față.
CE ȘI CÂT produc pentru România cei care cheamă astăzi oamenii la protest?
ȘTIM că pădurea românească are un potențial extraordinar, iar din „zestrea” ei câștigă toată lumea. Din proteste și discursuri pline de ură cine câștigă?”, se arată în comunicatul ASFOR semnat de președintele Ciprian Dumitru Muscă.