Ministerul Mediului a organizat astăzi, la Pepiniera Cozieni din județul Ilfov, un eveniment de lansare în consultare publică a Ghidurilor de finanțare privind componenta „Păduri și Biodiversitate” din PNRR. La această acțiune au fost prezenți consilierul de stat din Administrația Prezidențială (Departamentul Climă și Sustenabilitate), Alexandra-Maria Bocșe, directori din minister, directorul RNP Romsilva, George Mierliță, președintele Asociației Forestierilor din România – ASFOR, Ciprian Muscă, ingineri silvici.
Prin PNRR se alocă 500 de milioane de euro pentru împăduriri, bani ce vor fi la dispoziția beneficiarilor publici și privați, indiferent de tipul de proprietate a terenului pe care se face plantarea. Ghidurile vor sta în consultare publică 45 de zile, astfel încât toți cei care au de transmis observații care să îmbunătățească actuala formă să aibă timp să transmită sugestiile lor.
Reamintim că prin PNRR se vor planta 56.700 de hectare de pădure, se alocă fonduri pentru cel puțin 90 de pepiniere
operaționale noi și renovate și se vor instala cel puțin 3.150.000 m2 suprafețe noi de păduri urbane.
„Beneficiarii pot fi persoane fizice, persoane juridice sau persoane juridice de drept privat. Suprafețele care fac obiectul investiției sunt terenuri agricole degradate. Trupurile de pădure nou create trebuie să aibă o suprafață de minim jumătate de hectar sau de minim 10 ari dacă vorbim de perdele forestiere. Crește gradul de accesibilitate a fondurilor, cu aceste suprafețe minime. Cheltuielile eligibile încep de la proiectul tehnic de împădurire, cuprind cheltuielile de împrejmuire, de plantare, de întreținere, respectiv refacerea a plantației dacă există pierderi de puieți. Sunt costuri standard prevăzute în Ghiduri. După plantare, timp de 20 ani, beneficiarii rămân cu o schemă de finanțare pentru sechestrare de carbon de 456 de euro pe an de hectar”, a anunțat ministrul Tánczos Barna.
Ghidurile se bazează pe o schema de ajutor de stat care a fost notificată la Comisia Europeană și aprobată deja de aceasta.
Dan Achim, coordonatorul Direcției Păduri și Dezvoltare Forestieră din Ministerul Mediului, a oferit pentru forestmania.ro, mai multe detalii despre aceste ghiduri.
„Aceste ghiduri s-au elaborat în cadrul Direcției Păduri. De acum înainte, toți cei din ocoale sunt liberi să facă propuneri. Ministerul este deschis. Dar să știți că aceste ghiduri nu au fost făcute doar într-un birou. Au mai fost și consultanți externi, inclusiv de la ocoale de regim sau proprietari de păduri care au venit cu observații în timpul elaborării. Marea majoritate a acestor observații sunt deja incluse în forma lansată azi.
Este important de știut că dacă ai o adeverință de la Primărie că plătești impozit pe terenul respectiv ce poate fi împădurit, este suficient. Deci poți fi nu doar deținător al terenului, ci și utilizator. Avem un schimb de informații cu APIA, să nu existe o suprapunere de finanțare. Ca sume, valorile sunt atractive, sunt acoperitoare. Chiar dacă calculele sunt făcute în decembrie 2021, când combustibilul era la alt nivel, dar eu cred că sunt acoperitoare”, ne-a declarat Dan Achim.
Consilier de stat Administrația Prezidențială: „Este foarte important să fie o procedură simplă, care să nu pună lumea pe drumuri”
Consilierul de stat din Administrația prezidențială, Alexandra-Maria Bocșe, a declarat, pentru forestmania.ro, că va fi foarte importantă o campanie de comunicare, astfel încât oamenii să fie interesați să acceseze aceste fonduri.
„Pentru Administrația Prezidențială, în special pentru domnul președinte, măsurile care vizează protejarea mediului și schimbările climatice sunt măsuri prioritare. Considerăm că în România ar trebui să prioritizăm mai mult protejarea mediului. Ne uităm foarte mult la soluțiile bazate pe natură, cum sunt împăduririle și rolul pădurii în captarea carbonului. Vegetația, parcurile, spațiul verde în orașe în care se plantează diferite specii, ne ajută foarte mult. E foarte important să creștem spațiul verde în orașe, să venim cu zone de pădure în jurul orașelor.
Am avut un dialog cu ministerul pe simplificarea proceselor când vorbim de acești bani din PNRR. Dar, în același timp, trebuie să existe anumite criterii și un sistem prin care se pot verificări. Pentru că vorbim, totuși, de bani europeni. Vrem să ne asigurăm că dacă cineva primește o sumă de bani la final o să avem un trup de pădure, ca rezultat al acestei finanțări.
Dar este foarte important să fie o procedură simplă, care să aibă sens, care să nu pună lumea pe drumuri. Foarte importantă este și comunicarea, de aceea este extraordinar că avem presă aici, este extraordinară și activitatea dvs de informare, de la Forestmania.ro, pentru că lumea trebuie să afle despre această oportunitate. O să avem discuții cu ministerul să deruleze o campanie de comunicare, cu UAT-urile, în care să li se explice oamenilor pașii, să aibă ocazia să pună întrebări, să primească clarificări și să prindă curajul să aplice”.
Ciprian Dumitru Muscă, ASFOR: Termenul este scurt, dar, dacă există voință, se pot face
Ministerul Mediului l-a invitat la evenimentul de azi și pe președintele ASFOR, Ciprian Dumitru Muscă. În ce privește programul de împăduriri, el spune că se pot obține rezultate, dacă există voință.
„Referitor la PNRR, noi ne-am fi bucurat ca în PNRR să rămână propunerile pe care le-am făcut noi, de 1,6 miliarde de euro pentru păduri, din care cel puțin 200 de milioane de euro pentru utilaje. Nu au fost acceptate propunerile, finanțările au ieșit cum au ieșit, sunt bune și astea. Orice bănuț care vine în țară este binevenit. Sperăm acum că se vor reflecta și în teren și vom vedea și cele aproape 50.000 de hectare de păduri și acele pepiniere. Termenul este scurt, dar, dacă există voință, se pot face”.
Pe lângă ghidul referitor la împăduriri, mai există o componentă în PNRR, care are în vedere Strategia forestieră națională, reforma Codului Silvic sau a Romsilva. Președintele ASFOR e de părere că e timpul ca vocea sectorului să se facă mai auzită și ei să fie mai uniți.
„Forestierii trebuie să transmită mai multă forță și unitate atât factorului politic, cât și opiniei publice. Dacă stăm dezbinați și nu mergem la un eveniment pentru că acolo e Romsilva, sau nu mergem la un eveniment că e ministrul sau că e ASFOR-ul… tot noi avem de pierdut, nimeni altcineva. La orice eveniment legat de pădure, cei implicați în activitate trebuie să fie prezenți, să îl susțină”.
Ministrul Mediului a anunțat că va exista o platformă online destinată programului de împăduriri, platformă ce va fi lansată după încheierea consultării publice și aprobarea finală a ghidurilor. Primul pas va fi crearea contului – de către persoana fizică sau juridică – următorul pas, validarea acestui cont de Garda Forestieră. Ulterior se va desena conturul suprafeței respective și se va crea planul de împădurire. Proiectul va fi încărcat în sistem tot de către cei de la Garda Forestieră și se trece la semnarea contractului de finanțare.
„Asigurăm o implementare digitalizată, reducem la minim numărul de dosare, încercăm să eliminăm complet dosarele în format fizic”, a mai precizat Tánczos Barna.
Ghidurile pot fi consultate aici:
Buna ziua, unde putem gasii ghidurile? Multumesc
Le-am pus la finalul articolului.
Multumesc.