DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

20 C
București
16.2 C
Sibiu
17.8 C
Suceava
11.4 C
Covasna
13.6 C
Piatra Neamț
12.4 C
Braşov
14.1 C
Bistrița
14.5 C
Râmnicu Vâlcea
marți, septembrie 17, 2024

Avem ordonanță pentru împăduriri. Puieți avem?

Recomandate

Ministerul Mediului a anunțat ieri adoptarea unei ordonanțe de urgență care dă undă verde la extinderea suprafeței pădurilor.

Actul normativ are ca scop aprobarea măsurilor necesare realizării campaniei naționale de împădurire și reîmpădurire prevăzute în  Planul Național de Redresare și Reziliență și, potrivit acestuia, orice pădure nou înființată va beneficia de o primă anuală de sechestrare forestieră în valoare de 456 euro/ ha timp de 20 de ani.

Bani pentru crearea de păduri noi

Textul Ordonanței nu a apărut încă în Monitorul Oficial, prin urmare nici detaliile privind schema de sprijin. Acestea vor apărea curând și vor stabili ce sume se oferă pentru instalarea noii păduri, pentru că acei 456 de euro nu sunt pentru achiziția de puieți și lucrări, ci reprezintă doar prima anuală pentru care proprietarul nu exploatează masa lemnoasă (sunt ca o compensație). Pentru instalarea de păduri noi, proprietarii vor primi câteva mii de euro din care să cumpere puieții să să plătească lucrările de instalare și tot ce e nevoie. Vor fi sume care se vor aloca de două ori pe an, primăvara și toamna, timp de 5 sau 6 ani. În curând, Ministerul Mediului va anunța exact despre ce sume e vorba.

Între timp, însă, cei interesați au început să caute puieți. Surprinzător sau nu, nu sunt foarte mulți, mai ales dacă vorbim de molid. Cel mai probabil, împăduririle se vor face cu specii mai puțin valoroase, cum ar fi salcâmul.

„Pot da puieți în 2024”

Un om de afaceri din județul Harghita care are sere cu puieți containerizați ne-a spus că a vândut deja toată producția pe anul în curs și pe anul viitor. „Pot da puieți în 2024. Tot ce am avut și ce urmează să am anul viitor – deci peste 600.000 de puieți- sunt deja vânduți. Va fi criză, pentru că nu sunt în piață puieți de molid. Și cei care au, unii deja au crescut prețul. Dacă până acum câteva luni era 90 de bani firul, acum e 1 leu 20, 1 leu 50”, a spus, pentru forestmania.ro, Attila Abraham. Este omul de afaceri care a investit 100.000 de euro în sere și sisteme de produs puieți containerizați. Am scris despre el AICI.

Romsilva are 32 de milioane de puieți apți de plantat pe an

Anul trecut, Romsilva a avut 32,1 milioane puieți forestieri apți de plantat, din care au plantat circa 26 milioane. Ministerul Mediului anunță că până la finalul lui 2023 România trebuie să planteze 25.000 de hectare de pădure. În funcție de teren și de specie, numărul de puieți plantați pe un hectar diferă foarte mult. Adică de la 500 la 5.000… Dacă facem totuși o medie de 3.000 de puieți la un hectar, rezultă un necesar de aproximatix 75 de milioane de puieți. Ce-i drept, mai sunt și pepiniere private, dar nu produc atât de mult încât să dubleze producția RNP. Una dintre direcțiile silvice din țară produce de exemplu 200.000 de puieți pe an. „Doar pentru noi”, ne-a spus directorul.

Criză și scumpiri

În aceste condiții, se poate spune că va fi o criză de puieți. Unii spun că deja este. „În acest moment nu sunt în piață puieți de molid. Iar Romsilva produce în sistemul lor învechit, de aștepți 4 ani pentru un pui apt de plantat… Va fi nevoie, pentru că România și-a asumat niște ținte ambițioase prin PNRR, numai că nu știm de unde vor proveni. Tot prin PNRR se vor aloca bani pentru pepiniere, dar această discuție, din câte am înțeles, va avea loc spre toamnă… Deci nu vor produce prea curând. Dacă mă întrebați pe mine, va fi criză de puieți și vor crește prețurile, pentru că oamenii vor fi încântați de acele sume care se dau pentru înființarea de păduri noi pe terenuri degradate”, a mai explicat Attila Abraham. Cei de la Ministerul Mediului sunt însă mai optimiști și spun că vor fi puieți, atât de la Romsilva, cât și din pepinierele private.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi