Proiectul de conservare a bisericii de lemn din satul Urşi (judeţul Vâlcea) se numără printre câştigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu/ Premiilor Europa Nostra 2021, iar până pe 5 septembrie este deschis votul online pentru a decide câştigătorul din acest an al premiului publicului, potrivit news.ro.
În a doua jumătate a lunii mai, Comisia Europeană şi Europa Nostra au anunţat câştigătorii ediţiei 2021 a Premiilor Europene pentru Patrimoniu/ Premiile Europa Nostra, premiul UE pentru patrimoniul cultural finanţat prin programul Europa Creativă.
În acest an, cea mai înaltă distincţie europeană în domeniul patrimoniului merge către 24 de realizări exemplare din 18 ţări europene. Printre câştigătorii se află Biserica de lemn din satul Urşi, judeţul Vâlcea, proiect premiat la categoria „Conservare”.
Susţinătorii şi pasionaţii de patrimoniu din întreaga lume sunt încurajaţi să descopere câştigătorii şi să voteze online pentru a decide către cine va merge premiul publicului din acest an.
Câştigătorul premiului publicului va fi anunţat în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor europene pentru patrimoniu, care va avea loc în toamna acestui an.
Cu această ocazie vor fi prezentaţi publicului şi laureaţii marelui premiu, fiecare dintre ei urmând să primească 10.000 de euro.
Câştigătorii premiilor au fost selectaţi de jurii independente compuse din experţi în domeniul patrimoniului din întreaga Europă, în urma evaluării candidaturilor depuse de organizaţii şi persoane fizice din 30 de ţări europene.
Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra au fost lansate de Comisia Europeană în 2002 şi, de atunci, sunt gestionate de Europa Nostra. Acest program de premii beneficiază de sprijinul programului Europa Creativă al Uniunii Europene.
Premiile evidenţiază şi diseminează excelenţa în domeniul patrimoniului şi cele mai bune practici, încurajează schimbul transfrontalier de cunoştinţe şi conectează părţile interesate de patrimoniu în cadrul unor reţele mai largi. Premiile aduc beneficii majore câştigătorilor, cum ar fi o mai mare expunere (inter)naţională, finanţare ulterioară şi creşterea numărului de vizitatori. În plus, programul de premiere încurajează o mai mare grijă pentru patrimoniul nostru comun în rândul cetăţenilor europeni. Prin urmare, reprezintă un instrument cheie pentru promovarea multiplelor valori ale patrimoniului cultural şi natural pentru societatea, economia şi mediul european.
Puteți vota AICI.
Sursa: știripesurse.ro