În contextul în care biomasa tinde să devină o soluție la nivel local, în zonele în care nu sunt conducte de gaze naturale, mai multe organizații se luptă să promoveze acest tip de combustibil. Una dintre ele este Clusterul Green Energy. Ei au lansat o hartă interactivă a comunităților care folosesc biomasă, eveniment organizat cu sprijinul Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului. Borbély László, consilier de stat la Cabinetul Prim-Ministrului, și coordonator al Departamentului, ne-a răspuns la câteva întrebări.
Forestmania.ro: S-a lansat, pe 14 decembrie, harta interactivă a localităților care folosesc biomasă la încălzirea clădirilor publice, BioVill. Eveniment la care ați participat. Avem foarte puține astfel de localități. Știm că promovați acest sistem și întrebarea este dacă estimați că în viitor numărul acestor localități va crește.
Borbély László: Biomasa ca resursă energetică poate reprezenta o soluție de tranziție către un sector energetic mai curat și are avantajul că valorifică materiale care altfel ar fi considerate deșeuri. Noi am sprijinit realizarea acestei hărți și asociația implicată în proiecte de promovare a acestei soluții energetice întrucât considerăm că poate avea rezultate bune, mai ales în comunitățile rurale unde accesul la alte tipuri de utilități, spre exemplu gaze natural, este îngreunat. În momentul când avantajele folosirii biomasei vor deveni mai cunoscute, este de așteptat să crească și numărul de localități în care va fi folosită, iar contextul energetic actual ar putea crește nevoia de a căuta surse de energie alternative.
Forestmania.ro: Ce rol va juca lemnul, ca resursă, în următorul deceniu, în România?
Borbély László: Folosirea lemnului în România este un subiect destul de controversat în condițiile în care majoritatea cetățenilor sunt nemulțumiți de defrișări. Datele oficiale arată că suprafața împădurită a României nu s-a modificat semnificativ în ultimii ani. Este natural să existe temeri la nivelul populației, mai ales că așa cum se spune „codru-i frate cu românul”, adică oamenii simt o legătură cu pădurile. Important este să menținem un echilibru în exploatarea acestei resurse, să o valorificăm eficient, atât cât este cazul, fără să periclităm rolul foarte important pe care îl are asupra sănătății mediului înconjurător.
Forestmania.ro: Majoritatea statelor europene folosesc lemnul în construcții pentru că e o resursă regenerabilă și scade amprenta de carbon. România nu. De ce? Se va schimba acest lucru?
Borbély László: Modul în care se construiește într-un stat ține de mai mulți factori care sunt implicați. Este destul de dificil să schimbi un tip de abordare, mai ales atunci când oamenii s-au obișnuit cu un anumit mod de a face lucrurile. E greu de spus dacă vor exista modificări în ceea ce privește folosirea lemnului în construcții. Cert este că în momentul de față pare că viitorul acestui domeniu va fi creionat de modul în care va fi abordată problema eficienței energetice și a rezilienței față de fenomenele naturale.
Forestmania.ro: Cei de la clusterul Green Energy care au lansat harta BioVill spun că cel mai important, dar și cel mai greu lucru când vrei să faci ceva inovativ în România este să schimbi percepția oamenilor. (Dând exemplu centralele pe biomasă). Sunteți de acord cu concluzia lor?
Borbély László: Încă de când am început realizarea Strategiei naționale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030 am realizat că pentru a avea o tranziție de succes către sustenabilitate avem nevoie să schimbăm mentalitatea oamenilor. Prin urmare, cu siguranță în domeniile inovative este nevoie și de o muncă susținută pentru a forma o masă critică de oameni care să susțină acele transformări de care avem nevoie pentru a crește nivelul de bunăstare pentru generațiile actuale și viitoare.
Mai multe despre biomasă și Green Energy, AICI.