DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

30.6 C
București
20.2 C
Sibiu
24.4 C
Suceava
20.2 C
Covasna
19.9 C
Piatra Neamț
19.6 C
Braşov
18.7 C
Bistrița
23.7 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, iulie 20, 2024

Bucegi: Peste 100.000 mc de lemn au fost scoși din pădurea doborâtă de vânt

Recomandate

La doi ani de la doborâtura de vânt ce a răpus mii de arbori în Parcul Natural Bucegi, încă mai sunt pe versanți trunchiuri uscate. Acestea vor fi ridicate cu caii de o firmă de exploatare forestieră ce are contract cu Ocolul Silvic Ialomicioara, administratorul fondului forestier. Au scos până acum peste 100.000 de metri cubi de lemn după prăpădul făcut de furia naturii. Firma de exploatare deține 12 cai, prin urmare sunt șanse ca zona să fie complet curățată cât mai curând.

Cei de la administrația Parcului au declarat, pentru forestmania.ro, că, după ce se va face curățenie, va începe acțiunea de replantare.

L-am întrebat pe reprezentantul firmei care face prestările de servicii pentru ocol de ce durează atât de mult scoaterea trunchiurilor și a spus că din cauza vremii și a pantelor abrupte. El a precizat însă că cea mai mare parte a fost scoasă deja și acum e vorba doar de curățenie.

„Este în derulare o acțiune de scoatere a lemnului doborât în urma fenomenelor extreme din 5 – 6 februarie 2020. Au fost vânturi puternice și au pus la pământ o pădure întreagă. Zona este inaccesibilă o bună parte din an. Stratul de zăpadă rezistă până în mai – iunie. Imediat după ce condițiile meteo au permis, o bună parte din lemn a fost ridicat. A fost o cantitate extrem de mare, de peste 100.000 de metri cubi. Administratorul fondului forestier din zonă, Ocolul Silvic Ialomicioara, are obligația ca după curățarea zonei să replanteze”, a declarat, pentru forestmania.ro, reprezentantul Parcului Natural Bucegi, Alexandru Colțoiu.

Cei de la Parc au instalat în zonă panouri explicative referitoare la arborii doborâți. Dar imaginea trunchiurilor puse la pământ a iscat multe discuții.

„Le recomand tuturor să consulte acele panouri. Am explicat modul în care pădurea se va regenera în viitor. Au fost foarte multe reclamații la administrația parcului, dar noi am amplasat acele panouri informative în zonele în care se poate parca.

Am avut și reprezentanți ai Parlamentului care ne-au solicitat informații despre ce s-a întâmplat acolo și în general oameni care nu au expertiza necesară, dar care au venit în zonă și, crezând că se întâmplă ceva ilegal, au luat atitudine. Ulterior, mulți au înțeles, după ce am explicat. Imediat după doborâtură am emis un comunicat de presă. Știm că se întâmplă să fim atacați, dar noi suntem transparenți și explicăm continuu tot ce facem aici în zona Munților Bucegi. Dar .. românul se pricepe, în ultimul timp, la politică, la fotbal și la silvicultură. Și vânătoare!”, a punctat Alexandru Colțoiu.

În februarie 2020 a fost cod roșu de vând în zonă, iar ceea ce s-a întâmplat în Parcul Bucegi nu se mai întâmplase de 60 de ani.

Șeful Ocolului silvic Ialomicioara, Bogdan Cotovelea, a explicat,în 2020, pentru un post de televiziune local, ce s-a întâmplat. Merită văzute imaginile de atunci.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi