O casă pe structură de lemn lamelar construită în Corbeanca, pe malul lacului Laguna Albastră, a câștigat premiul secțiunii Arhitectură construită – arhitectura locuinței individuale în cadrul Anualei de Arhitectură 2023.

„Structura casei, realizată din lemn lamelar, devine elementul principal al casei, cu un plafon vizibil, lăsat aparent, în cazul ambelor niveluri, compus din grinzi principale, care unesc stâlpii de pe cele patru faţade şi grinzi secundare, de legatură, ţesute când pe o direcţie, când pe cealaltă cu rolul de a rigidiza grinzile principale.

În interior, jocul din plafonul casetat, vizibil pe întreg etajul, este posibil datorită supraluminii, folosită la fiecare perete de compartimentare, joc în plafon urmărit şi în stereotomia din pardoseală.

Plafonul devine un element estetic, care trebuie pus in valoare, rezemând pe o structură perimetrală care lasă o libertate la interior pentru ambele niveluri”, explică arhitecții.

Fostul IFET e azi o bijuterie
Lemnul lamelar din care a fost construită casa din Corbeanca provine din județul Neamț, de la compania TCE Petroforest. O companie românească, ai cărei patroni au cumpărat, pe vremuri, fostul IFET. Au investit peste 5 milioane de euro în utilaje și în tot felul de echipamente. Produc de toate – cherestea de rășinoase și fag, parchet, tâmplărie (uși, ferestre), lăzi, mic mobilier și mobilier de grădină, lemn celuloză, lemn rotund, lobde, tocătură, mangal, lemn de foc și, desigur, lemn lamelar.

„Noi facem parte din grupul de firme TCE, avem fabrică de prelucrare la Poiana Largului. Am avut și exploatare forestieră, dar am renunțat la ea. În această fabrică s-au investit foaerte mulți bani ca să fie ce vedem azi. Noi pentru casa de la Corbeanca am produs doar lemnul lamelar, nu ne-am ocupat de construcția propriu-zisă. Dar ne bucurăm că a fost premiată”, a declarat, pentru forestmania.ro, reprezentantul firmei Petroforest.

„Localizată în judetul Neamț, la Poiana Largului, și clădită pe o vatră străveche, cu bogate tradiții istorice, societatea noastră are ca domeniu de activitate principal, transportul tehnologic al lemnului și prelucrarea acestuia. TCE Petroforest este o societate în care s-au investit aproximativ 5 milioane de euro, capital privat, beneficiind astfel, de aparatură de ultima generație și personal calificat, axându-se strict pe calitate și seriozitate”, scrie și pe site-ul lor.

Și iată câteva dintre utilajele pe care le au: bandă transportoare cu role, mașină de îmbinat în dinți, mașină de adezivat, presă hidraulică, mașină de rindeluit grinzi pe 4 fețe, mașină de formatizat la lungime, circulare, mașină de calibrare și de profilare etc.

Echipa care a lucrat la casa premiată:
Autori: arh. Radu Teacă, arh. Corina Nicola
Birou de proiectare: Artline SRL
Colaboratori:
Colaboratori: arh. Ioana Moncea
Rezistență-fundații: CONCEPT STRUCTURE, ing. Cristian Năstase
Proiect și execuție structură din lemn lamelar: TCE Petroforest
Instalații proiect și execuție în regie proprie de către beneficiar

Foto casă: Vlad Pătru
Sursa: anuala.ro
Detalii TCE Petroforest, AICI.