DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

6.6 C
București
2.2 C
Sibiu
5.4 C
Suceava
6.4 C
Covasna
6.2 C
Piatra Neamț
4.1 C
Braşov
6.2 C
Bistrița
8.3 C
Râmnicu Vâlcea
joi, februarie 22, 2024

Ce prevede noua variantă de Ordonanță a plafonării prețului la lemn de foc?

Recomandate

Ministerul Mediului a decis să modifice Ordonanța privind plafonarea prețului la lemnul de foc. Au fost făcute amendamente la actuala OUG 134/2022.

Iată cum va fi viitoarea OUG:

„Articolul 1 se modifică și se completează după cum urmează:

Art. 1 (1)

Prețurile finale facturate se plafonează la maxim 550 lei / pe metrul cub cu TVA inclus pentru următoarele sortimente de materiale lemnoase, necesare pentru încălzire în sezonul rece:

a) Lemne de foc

b) Resturi de lemn

c) Tocătură provenită din lemn

d) Rumeguș.

Prețurile finale facturate se plafonează la maxim 1.800 lei / tonă, cu TVA inclus, pentru brichetele de lemn, și la maxim 3.000 lei / tonă, cu TVA inclus, pentru peleții din lemn.

Prevederile alin. (1) și (2) se aplică persoanelor fizice și următoarelor entități: creșe, grădinițe, case de copii, școli, licee, case și azile de bătrâni, primării, unități militare / secții de poliție / jandarmerie și alte instituții publice, care utilizează materiale lemnoase, brichete sau peleți din lemn pentru încălzirea locuinței sau a instituției.

După art. 2 se introduce un nou articol, art. 3, cu următorul conținut:

Art. 3. – (1)

Persoanele fizice care fac dovada că au achiziționat materiale lemnoase / brichete / pelete din lemn beneficiază de ajutorul financiar prevăzut la art. 1.

(2) Pentru persoanele fizice prevăzute la alin. (1) ajutorul financiar se acordă anual și este de:

a) 150 lei / mc materiale lemnoase achiziționate pentru încălzirea locuințelor, pentru un volum de maxim 5 mc / an

b) 500 lei / tona de pelete achiziționate din lemn

c) 300 lei / tona brichete achiziționate.

(3) În situația în care prețul mediu al materialelor lemnoase achiziționate pentru încălzirea locuinței este mai mic de 150 lei / mc, ajutorul financiar care se acordă anual pentru un metru cub este la nivelul prețului de achiziție.

Art. 3 se renumerotează și devine art. 4”.

De menționat că noua variantă de OUG preia integral propunerea ASFOR referitoare la acordarea de sprijin financiar pentru cetățenii vulnerabili, sprijin care cel mai probabil se va concretiza în acordarea de vouchere.

La solicitarea forestmania.ro, Ciprian Dumitru Muscă a oferit un punct de vedere despre noua variantă de ordonanță:

„ASFOR susține în continuare că piața trebuie lăsată liberă, iar orice plafonare este o barieră în piață liberă. Statul poate construi depozite din care sa facă aprovizionarea populației la ce preț dorește. Iar lemnul din aceste depozite trebuie cumpărat de pe piața liberă. Măsurile trebuie să urmărească încurajarea dezvoltării activităților economice de valorificare a lemnului de foc”, punctează președintele ASFOR.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi