DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

11.4 C
București
10.2 C
Sibiu
10.3 C
Suceava
6.4 C
Covasna
6.2 C
Piatra Neamț
4.1 C
Braşov
6.2 C
Bistrița
8.3 C
Râmnicu Vâlcea
joi, februarie 22, 2024

Cea mai veche biserică de lemn din România va fi restaurată

Recomandate

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a anunțat, în urmă cu scurt timp, că încep lucrările de restaurare a Bisericii din lemn „Dragoș Vodă” de la Putna, cel mai veche lăcaș de cult din România.

„Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a fost prezent astăzi la Parohia Putna, pentru a binecuvânta demararea procedurii de predare spre restaurare și relocare a bisericii istorice de lemn, ctitoria lui Dragoș-Vodă.

După restaurare, biserica va fi relocată în apropierea Mănăstirii Putna, într-un spațiu deschis, pentru a nu mai fi afectată de umezeală și umbră, factori care grăbesc deteriorarea lemnului”, anunță Arhiepiscopia.

Reamintim că anul trecut o echipă a Laboratorului de Biometrie Forestieră din cadrul Facultății de Silvicultură din Suceava a stabilit, prin tratare dendrocronologică și analize multiple, că lemnul din care a fost construită biserica datează de la începutul secolului al XV-lea, adică de la 1400. Printre grinzile analizate, cercetătorii au găsit și una datând de la 1295. A fost atestat astfel științific faptul că această biserică este cea mai veche din țară. De altfel, ea e recunoscută drept „Certificatul de naștere al Moldovei”.

Structura micuței biserici e însă deteriorată, iar părintele Constantin Croitoru a făcut multe apeluri pentru a se lua măsuri de restaurare și recondiționare. Iată că în cele din urmă Arhiepiscopia a decis să aloce fonduri și să aducă o veste bună chiar în Postul Paștelui.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi