Un tânăr antreprenor din Caraș-Severin se poate lăuda, de câteva zile, cu cel mai puternic model de forwarder din țară: Komatsu 895, a cărui sarcină autorizată de încărcare e de peste 20 de tone de lemn. Un forwarder obișnuit are o sarcină de încărcare de 12 – 15 tone.
Avantajul la modelul 895 este că poți încărca la fiecare cursă mai mult cu 5 metri cubi față de forwarder-ul obișnuit, ceea ce înseamnă că într-o lună poate duce 600 de metri cubi în plus, adică „munca” unui TAF.
„Este important, dacă faci astfel calculul: cu un astfel de utilaj practic elimini din cheltuieli. Numai TAF-istul te duce la peste 20.000 de euro pe an, dacă pui salariul, echipament, cazare etc. Nu mai vorbim de alte avantaje: duce lemnul suspendat (lemnul vine mai curat), stivuiește corect buștenii în rampă, se poate folosi la curățatul parchetului de crăci, se poate folosi la încărcat de camioane tip șa, are condiții excelente de lucru pentru operator. Și pentru mediu e mai bine: sunt mai puțin drumuri”, explică, pentru forestmania.ro, Albert Șerban de la Alser Forest, firma care comercializează utilaje forestiere.
Antreprenorul care a achiziționat modelul 895 avea un forwarder. Prin sistemul buy back, a făcut un contract de leasing și și-a luat un echipament mai bun.
„Este o firmă de exploatare forestieră românească, cu patron tânăr, cu viziune, deschis către nou. Are un istoric de zece ani în sectorul forestier și este un om care știe ce vrea, care are curaj. Astăzi, ca să ai succes în branșă, așa trebuie să fii. Să fii pe bune, să lucrezi eficient, să reduci costurile, e timpul tinerilor care au o altă gândire de business. Să știți că se simte un suflu nou în acest segment, sunt mulți tineri. Mai sunt și cazuri în care generația în vârstă – tați, socrii – frânează afacerile și au un stil învechit, au o teamă de nou, de schimbare… Dar vin din urmă cei tineri, cei pro-activi și încet-încet vor rămâne doar cei care au curaj și încredere în ei”, mai spune Albert Șerban.
Pe lângă aceste utilaje, Alser Forest a decis să mai adauge ceva în oferta lor: cursuri pentru operatori de forwarder. Costă 1.500 de euro un astfel de curs, dar, spune el, e salariul pe o lună al viitorului operator. În plus, firma le găsește și loc de muncă celor care fac cursul. Pentru că sunt mulți antreprenori care, atunci când cumpără utilaje noi, caută și omul care să lucreze cu el.
Specificații tehnice Komatsu 895:
Masa: 8WD – 23.600 kg
Sarcina utilă: 20 tone
Motor: AGCO Power, 6 cilindri, 7.4 l, EPA Tier 4F, EU Stage V
Putere: 214 kW DIN (286 CP) la 1.850 rpm
Cuplu maxim: 1.280 Nm la 1.500 rpm
Transmisie: hidro-mecanică
Viteza: 0 – 23 km/h
Forță de tracțiune: 262 kN
Axe: 8WD – față: de tip boghiu, spate: de tip boghiu
Frâne: multi-disc, hidraulice
Zona de încărcare: 5,2 – 7,2 m²
Braț hidraulic: Komatsu 165F, deschidere 7.5/8.5/10,0 m, moment de ridicare: 165 kNm
Graifer: Komatsu G36
Cabina: conformă standardelor de securitate ROPS, FOPS, OPS, scaun rotativ, aer condiționat
Sistem de virare: articulație hidraulică
Control electronic: MaxiXplorer
Dimensiuni anvelope (8WD – fata/spate): 780/50 x 28,5 (A = 3.160 mm).
Sursa: Utilaje de pădure