Cele trei Timberpak-uri deținute de compania EGGER în județul Ilfov (Cernica și Chitila) și Cluj au reușit să colecteze, în 2020, nu mai puțin de 65.647 tone de deșeuri din lemn.
Cele 3 platforme de colectare a lemnului în scopul reciclării dezvoltate de EGGER în România preiau deșeuri de lemn de toate clasele, precum și biomasă verde sau uscată pentru valorificare în producția de plăci, respectiv valorificare energetică, după caz. Deșeul de lemn este tocat la punctele de colectare și apoi transportat la fabrica din Rădăuți, au explicat, pentru forestmania.ro, cei de la fabrică.
EGGER se asigură că materialul reciclat este achiziționat doar de la companii specializate, autorizate în colectarea și comercializarea deșeurilor de lemn sau companii care le generează. După procesul de recepționare al dețurilor de lemn, acestea sunt prelucrate și utilizate pentru producția de PAL.
Campanii locale de colectare a deșeurilor de lemn
Cele trei Timberpak-uri nu doar preiau deșeurile de lemn, ci participă și la campaniile locale de colectare a acestora. Cea mai recentă campanie a avut loc în luna octombrie 2021, lângă Cluj Napoca, în comuna Apahida. Au fost instalate două containere în locațiile indicate de Primărie. Ca de fiecare dată, reacția locuitorilor din Apahida a fost una pozitivă, deoarece, legal, aceste deșeuri nu pot fi aruncate la punctele de colectare gospodărești, cele unde se aruncă deșeul menajer și cel colectate selectiv.
Astfel de campanii, de colectare a deșeurilor voluminoase, se organizează semestrial în Apahida. La ultima campanie, din aprilie 2021, au fost colectare 1.260 kg de deșeuri din lemn optime pentru producția de energie la centrala pe biomasă.
Acest tip de acțiune – de colectare a deșeurilor voluminoase – a fost inițiat în martie 2018, când a fost organizată o colectare publică “din poartă în poartă”. Atunci fiecare persoană interesată a scos deșeurile în fața porții, iar Timberpak Cluj-Napoca și serviciul de salubritate local le-au preluat, fiecare pe zona arondată. Ulterior a început colectarea publică prin amplasarea containerelor în zone mai frecventate, practică care se aplică și în prezent.
Timberpak Cluj-Napoca a mai participat, ca partener, și la colectarea de deșeuri din lemn în Cluj-Napoca, prin amplasarea containerelor în două centre de colectare publică organizate în oraș, unde se colectează deșeuri voluminoase, provenite din construcții și a celorlalte categorii de deșeuri care fac obiectul colectării selective. Deșeurile care sunt aduse personal în aceste centre de colectare se preiau cu titlu gratuit. În cazul în care clujenii nu au posibilitatea de a transporta deșeurile, operatorii de salubritate le pot prelua contra unui preț modic.
Mai mult din lemn
Ca rezultat, transportul este utilizat mai eficient și numărul de deplasări necesare cu camioanele poate fi redus cu până la 75% în comparație cu transportul materialului fără a fi tocat(de exemplu, paleți). Nu în ultimul rând, în scopul unei colectări cât mai eficiente, EGGER Romania oferă servicii de consiliere pentru eliminarea deșeurilor pe bază de lemn, pune la dispoziție containere pentru colectare și poate asigura transport către cel mai apropiat centru de colectare.
EGGER prelucrează deșeuri de lemn din mobilier, paleți, ambalaje din lemn și componente nepericuloase din construcții și cherestea rezultată în urma demolărilor. Instrucțiunile cu privire la criteriile de acceptare a lemnului pentru reciclare garantează că doar deșeurile de lemn nepericuloase și adecvate ajung în instalațiile de producție. Odată ajuns la fabrică, materialul este inspectat suplimentar.
EGGER utilizează potențialul lemnului și obține maximum posibil din avantajele oferite. Prevalează utilizarea lemnului în materiale: produsele secundare de la fabrica de cherestea, cheresteaua spartă, cheresteaua provenită din operațiunile silvice de rărire și lemnul reciclat pot fi valorificate în producția de materiale pe bază de lemn.
Deșeurile care nu pot fi reciclate ca materii prime sunt utilizate pentru producerea energiei pentru uscare, a energiei termice și electrice, ecologice. În așa-numitele utilizări în cascadă, obiectivul după fiecare etapă de prelucrare și utilizare este de a recicla reziduurile la cea mai înaltă calitate posibilă.
„EGGER optimizează utilizarea lemnului. Pentru a exploata potențialul materialelor brute la cel mai înalt nivel, EGGER pune în aplicare conceptul de utilizare în cascadă. Regula este: utilizarea materială înaintea celei termice. Toate deșeurile din lemn rezultate din prelucrarea în producție sunt folosite în operațiunile noastre pentru procesele de rafinare, producând așadar mereu plus valoare. Doar lemnul nereciclabil este folosit termic. Mulțumită ciclurilor închise din procesele de producție, producerea deșeurile la EGGER poate fi menținută la un nivel scăzut. Astfel lemnul este utilizat la potențialul lui maxim în produsele EGGER, iar ”Mai mult din lemn” reprezintă o realitate pentru EGGER”, explică cei din companie.
EGGER în România
Grupul EGGER deține din 2008 o fabrică în România, în Rădăuți, județul Suceava. Fabrica are aproape 900 de angajați. În Rădăuți sunt produse plăci de PAL brut și melaminat pentru industria mobilei, precum și plăci OSB pentru industria construcțiilor din lemn și sectorul retail. EGGER a investit cca. 500 Milioane Euro în dezvoltarea unității strategice de producție din Rădăuți într-o locație de producție complet integrată și dotată cu tehnologie de ultimă generație.