DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

12.8 C
București
7.2 C
Sibiu
6.4 C
Suceava
6.9 C
Covasna
5.7 C
Piatra Neamț
7.4 C
Braşov
5.9 C
Bistrița
9.5 C
Râmnicu Vâlcea
duminică, octombrie 13, 2024

Centrul cultural Sara din Suedia: simbolul renașterii lemnului

Recomandate

Skellefteå este un oraș idilic din nordul Suediei, care găzduiește aproximativ 70.000 de oameni, dar cu o nouă fabrică de baterii pentru industria mașinilor electrice pe drum, este pe cale să se dezvolte din punct de vedere economic. În acest context, era nevoie de un hotel și de un centru cultural. Prin urmare, în inima orașului Skellefteå veți găsi una dintre cele mai înalte clădiri din lemn din lume. Având o înălțime de 20 de etaje, Sara kulturhus se ridică la aproximativ 80 de metri de sol.

În 2016, firma White Arkitekter din Stockholm a câștigat concursul internațional de design propunând o clădire care folosește aproape exclusiv lemn, iar în septembrie 2021, Sara Kulturhus s-a deschis oficial pentru public.

De la început, Sara Kulturhus — centrul cultural cu hotel a fost numit după populara autoare suedeză Sara Lidman (1923–2004) — a fost menit să fie un simbol pentru viitorul orașului.

Complexul de 323.000 de metri pătrați cuprinde patru volume dreptunghiulare care conțin șase scene pentru artele spectacolului, două săli de expoziție, foaierul și restaurantul hotelului, precum și o bibliotecă publică. Din această bază se ridică un turn de 20 de etaje care găzduiește Hotelul Wood. Complexul este realizat în întregime din lemn, cu excepția nivelurilor subterane, care sunt construite din beton, și a foaierului spațios, care a fost posibil prin grinzile de oțel portante foarte late.

Restul coloanelor, grinzilor, plăcilor și pereților sunt fie din lemn masiv, fie din elemente de lemn stratificat încrucișat. Cei 431.000 de metri cubi de lemn stochează aproximativ 9.000 de tone de dioxid de carbon. Cea mai mare parte a lemnului a fost recoltat local și prelucrat la o firmă locală aflată la doar 30 de mile de Skellefteå.

„Construcția cu lemn nu este tocmai nouă în Scandinavia, unde clădirile din lemn erau norma înainte de al Doilea Război Mondial. Astăzi, turnul hotelului se ridică dintr-o bază de patru volume dreptunghiulare.

Costurile betonului și oțelului sunt evidente, este timpul să punem capăt practicilor de construcție risipitoare din secolul trecut și să adoptăm un mod mai responsabil de construcție”.

„A folosi lemnul în acest loc a fost o alegere logică pentru noi”, spune Oskar Norelius, partener la White Arkitekter. „Dar odată ce ne-am hotărât, am vrut să mergem până la capăt și să vedem că este posibil”. Trebuia să fie inventivi: camerele de hotel erau prefabricate ca niște cutii autoportante, inclusiv băile, instalațiile și fațadă. La fața locului, aceste cutii au fost stivuite între cele două ascensoare (de asemenea din lemn) la fiecare capăt al clădirii. De la stâlpii de la parter până la clanțe, balustrade, tavane și panouri acustice de perete ale diferitelor săli, lemnul este omniprezent. Acest „miez” din lemn este adăpostit de vânt și vreme de o carcasă de sticlă care acționează ca un fel de vitrină.

Iluminată în noaptea lungă a nordului îndepărtat, un loc care stă în întuneric aproape jumătate din an și se „mândrește” cu temperaturi medii anuale extrem de scăzute, Centrul Sara strălucește ca o icoană a renașterii lemnului.

Materia primă a clădirii provine din pădurile din regiune, iar structura de lemn a fost produs în Bygdsiljum, situat la aproximativ 60 km de Skellefteå. Cele 205 module, care formează camerele de hotel, sunt, de asemenea, fabricate din materii prime locale și sunt produse în Renholmen, la câteva mile nord de Skellefteå. Sara Kulturhus este unul dintre multele proiecte noi din Skellefteå realizate din lemn și continuă vechea tradiție de construcții din lemn a orașului.

Piesele de construcție din lemn glulam și stratificat încrucișat vor stoca 9.000 de tone de dioxid de carbon. Aceasta corespunde cu peste 13.000 de zboruri dus-întors între Stockholm și New York!

„Cea mai mare provocare a fost să convingi oamenii să accepte riscul de a construi ceva ce nu a fost construit niciodată. Pentru că oamenii se îndoiesc când aud de lemn ca material de construcții pentru că au o relație cu el… Cum o să îl folosești la ceva atât de mare? Va rezista? Asta e o întrebare pe care și-o pun mulți. Și evident că se gândesc la apă și foc… Dar atunci când vorbim despre lemn în clădiri înalte, este vorba de lemn prelucrat, în care focul nu pătrunde, ci rămâne doar la suprafață. Se înnegrește, devine cărbune și protejează interiorul.

În Suedia, toată lumea are o relație cu lemnul ca material de construcție.

Dar toate aceste experiențe pe care le avem vin de la noi de acasă, de la o cabană de munte sau cabana unde stăm când mergem la schi. Deci e o legătură foarte strânsă, intimă, cu lemnul. De aceea, eu cred că atunci când oamenii intră într-o clădire din lemn se simt instant ca acasă.

Aș spune că avantajul major al construcțiilor din lemn este efectul asupra climei. Este minim. Este unica materie primă regenerabilă pe care o avem azi pentru structuri.

Cred că relația mea cu lemnul ca material s-a schimbat, pentru că sunt în poziția în care pot aduce o schimbare. Acum, că am realizat această clădire care atrage atenția, pot vorbi despre lemn ca material pentru construcții, pot promova asta în diferite părți ale lumii.

Când s-a terminat, stăteam la etajul 20. Și mă așteptam să fiu surprins, pentru că vedeam tot orașul. Și ești pe de o parte la înălțime, dar pe de altă parte ai senzația că ești într-o cabană de lemn.

În Suedia, dacă poți construi o clădire care efectiv stă, poți s-o faci. Suedia nu are limite”.

Sursa: metropolismag.com, Sara Kulturhus, White Arkitekter.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi