DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

25.6 C
București
22.9 C
Sibiu
23.7 C
Suceava
23.7 C
Covasna
22.2 C
Piatra Neamț
22.9 C
Braşov
21.9 C
Bistrița
14 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, mai 25, 2024

Percheziții în Maramureș și Bistrița-Năsăud la pădurari și Ocolul Silvic Romuli RA

Recomandate

Polițiștii Serviciului de Ordine Publică – Biroul pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol au pus ieri în executare 16 mandate de percheziție, emise de Judecătoria Dragomirești, într-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de delapidare, fals intelectual, uz de fals, tăiere, fără drept, de arbori și furt de arbori.

„Perchezițiile se efectuează la sediile unor instituții publice și ocoale silvice, sediile și punctele de lucru ale unor persoane juridice și domiciliile unor persoane fizice de pe raza județelor Maramureș și Bistrița Năsăud, unde există suspiciuni rezonabile că dețin bunuri/înscrisuri/documente ce au legătură cu infracțiunile pentru care se efectuează cercetarea penală” scrie Vasiledale.ro

Se pare că o parte din controale se fac la Primăria Săcel – Maramureș și ocolul Silvic Romuli, dar și la domiciliile mai multor pădurari din comuna bistrițeană.

Perchezițiile ar avea loc după ce acum aproximativ două săptămâni Garda Forestieră Cluj ar fi găsit în Săcel mii de metri cubi de lemn tăiați ilegal. Pădurea comunei Săcel este în administrarea Ocolului Silvic Romuli, de unde și perchezițiile în această locație.

„Am fost informat și eu despre percheziții. Ocolul Silvic Dragomirești a cerut să administreze pădurea comunei Săcel. Aceasta era în administrarea Ocolului Silvic Romuli. Parcă până mâine mai e în administrarea acestuia. Ei bine, pentru tranziție, s-au făcut niște controale și am înțeles că s-au găsit nereguli. De aceea acum s-au făcut percheziții. Au fost și la noi în comună, cei din Maramureș, că a lor e acțiunea, au luat documente…ce se face în astfel de situații! ” a delarat, pentru Bistrițeanul.ro, primarul comunei Romuli, Ioan Moniță.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2016 – 2022, în baza unui contract încheiat între o primărie și un ocol silvic, în fondul forestier – proprietatea unității administrativ teritoriale, ar fi fost constituiți partizi de exploatare a peste 1.500 de metri cubi de material lemnos, pentru nevoile populaţiei sau nevoi locale, iar materialul lemnos nu ar fi fost livrat către populația localității ori beneficiarii înscriși pe documente și nici evidențiat în contabilitatea unității administrativ teritoriale.

Totodată, s-a stabilit faptul că exploatarea materialului lemnos s-ar fi realizat de agenți economici din localitatea Săcel, iar documentele întocmite privind exploatarea și transportul masei lemnoase ar fi conținut mențiuni necorespunzătoare adevărului, iar beneficiarii precizați în avizele de însoțire a materialului lemnos nu ar fi fost reali.

Prejudiciul estimat până în prezent, cauzat unității administrativ teritoriale, este de 208.066 de lei. 

În urma perchezițiilor, au fost ridicate documente contabile, înscrisuri și alte bunuri care probează activitatea infracțională. Cercetările sunt continuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Dragomirești.

Sursa: vasiledale.ro, bistriteanul.ro

Mai multe articole

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi