DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

20 C
București
16.2 C
Sibiu
21.6 C
Suceava
13 C
Covasna
17 C
Piatra Neamț
14.6 C
Braşov
15.1 C
Bistrița
19.9 C
Râmnicu Vâlcea
marți, septembrie 17, 2024

Zeci de firme și fundații organizează cursuri de pădurar: 1200 de lei și ești calificat!

Recomandate

Dacă ne luăm după anunțurile firmelor sau fundațiilor care organizează cursuri contra-cost și oferă diplomă de calificare în meseria de pădurar, aceasta nu este, așa cum s-ar crede, ceva special. Pe o listă cu o mulțime de alte meserii, de la cosmeticiană, maseur sau ghid turistic, găsim și pădurarul. O meserie ca oricare alta…

Costă între 1.200 de lei și 2.000 de lei cursul, depinde de cei care îl organizează, și obții această calificare. Durează câteva luni, în care înveți teorie și faci și practică. Unele sunt serioase, altele mai puțin… De exemplu, am sunat la o fundație care anunță că organizează astfel de cursuri și, deși le anunță pe site, nu au încă autorizare. Și, după cum ne-au spus, nici nu o vor avea prea curând, ci peste cel puțin o jumătate de an. „Și de ce anunțați pe site că faceți acest curs?” i-am întrebat. „Pentru că suntem în curs de autorizare”, ni s-a răspuns…

Atribuții serioase

Organizatorii nu sunt pretențioși. Poți face acest curs și dacă ai 8 clase, dar și dacă ești absolvent de studii superioare de Silvicultură. Ce este însă interesant e că se poate întâmpla ca un absolvent de 8 clase, dar cu atestat de pădurar, are drept de control al documentelor. Este, dacă vreți, ca la Poliție și angajările lor din sursă externă: e luat un om de pe stradă, școlit cîteva luni la Câmpina, după care devine un funcționar „cu statut special, învestit cu exercițiul autorității publice”. Chiar dacă el acum 3 luni și jumătate vindea centrale termice.

Iată ce scrie într-un anunț de angajare al unui ocol silvic, la „Atribuții, lucrări, sarcini”:

  • „Controlează permanent circulația materialului lemnos pe drumurile forestiere și cele publice pentru a verifica dacă lemnul este însoțit de acte de proveniență și transport, luând măsuri pentru aplicarea prevederilor legale;
  • Verifică respectarea regulilor de tăiere și scoaterea materialului lemnos la termenele stabilite, la toate parchetele din cantonul său, sesizând abaterile constatate”.

De asemenea, „pădurarii stabilesc mijloacele de conservare a habitatelor naturale ale florei și faunei sălbatice, împlementând acțiuni de reîmpădurire și plantare a arbuștilor”.

O poveste românească

Din aproape în aproape, am descoperit un pădurar care a făcut un astfel de curs. E din Banat și a mers în Ardeal, la Sibiu, să obțină diploma de pădurar.

Povestea lui este așa: Lucra la Romsilva, la un ocol silvic. La un moment dat, trei composesorate din zonă s-au unit într-o federație și aveau nevoie de pădurari. S-a dus acolo, pentru că era mai aproape de casă. Federația era „mare și tare”, reprezentantă de un politician. Omul nostru a stat acolo câțiva ani. Era ceva ciudat însă: primeau banii în mână, cash, fără niciun fluturaș… Până într-o zi, când un coleg a suferit un accident de muncă și a avut nevoie de adeverință de angajat, pentru spital. Care adeverință nu exista, pentru că ei nu figurau în nicio evidență, iar dările lor nu le plătea nimeni de ani buni. S-au dus la ITM, s-a făcut anchetă, Federația a intrat însă în insolvență și aia a fost…

Omul nostru s-a întors la Romsilva. Numai că între timp legea se schimbase și nu mai puteai fi angajat dacă nu aveai diplomă de pădurar. S-a dus să facă acel curs, numai el știe cum: luni de zile, iarna, în fiecare weekend mergea la curs. Cu toate că avea colegi care erau angajați de ani buni și nu aveau niciun curs. Doar că ei rămăseseră pe loc… Mai mult, cursul pe care l-a făcut el a fost serios, ca la carte. Între timp, o parte dintre colegii buni au fost „puși pe liber” și aduși alții, pe ochi frumoși, cu calificare de pădurar obținută tot așa, la un curs în alt oraș, numai că erau, spune acesta, „complet pe dinafară”. „Pe hârtie, aveau note de 9 și 10 la cursul respectiv. Dar la un concurs intern, abia au luat 5, pentru că nu știau meserie. Și atunci ne întrebam cum de le-au dat 9 și 10? Și cineva a spus că probabil la cursul respectiv, la examen, le-au dat și răspunsurile odată cu întrebările”, povestește pădurarul. „E multă nedreptate în țara asta… Nu mai sunt eu tânăr, că aș pleca! Mai e unul pădurar la un ocol privat. A lucrat prin Spania nu știu ce și acum e mare pădurar…”, mai spune el.

Ce salariu oferă unui pădurar un ocol silvic privat?

Am contactat un manager de ocol privat și l-am întrebat dacă la angajarea unui pădurar contează unde a obținut calificarea. Ne-a răspuns că nu. „Contează cel mai mult interviul. Pasiunea și motivația. Restul se învață”, spune el. Chiar recent a avut o acțiune de recrutare. Oferta pe care o au pentru postul de pădurar diferă în funcție de experiență. Pentru începători se oferă un salariu net de 2.200 de lei, la care se adaugă combustibil pentru mașină, bonus de vacanță și echipament de lucru. Pentru cei cu experiență, salariul ajunge la 3.500 de lei net, cu beneficiile de mai sus incluse.

Cursuri la liceu

Colegiul Silvic „Theodor Pietraru” de la Brănești este unul dintre locurile unde poți face curs de calificare, ca adult, în meseria de pădurar. Costă 1.500 de lei.

„S-a luat această decizie deoarece nu veneau copii la școala profesională și era mare nevoie de pădurari… Părinții au această idee fixă, că e o rușine pentru copil să facă o profesională! Ceea ce este absurd. La noi vin adulți din toată țara, au fost ani când am emis 100 de certificate. Pentru că dacă ești absolvent de liceu silvic nu te poți angaja ca pădurar, ești tehnician în silvicultură și exploatări forestiere. Am avut și ingineri care au făcut cursul. Pentru că ei nu ne spun că au facultatea de Silvicultură, vin cu diploma de bacalaureat… Au fost situații când șefi de district cărora li s-a restructurat postul au venit la curs. Ideal ar fi ca atunci când nu treci de Evaluarea națională să te înscrii la profesională și apoi mai faci doi ani de liceu. Acum se gândesc și alte centre din țară să facă astfel de cursuri pentru adulți”, a explicat directorul Colegiului, Mihail Cristescu.

Problema nu e că se fac aceste cursuri peste tot, spune directorul, ci că nu se fac cum trebuie…

„La noi se fac ca la carte. Faci practică la ocol, cu caiet de practică. Dai examen scris și susții caietul de practică. E o diploma cu timbru sec, nu e ca și cum le scoatem noi la imprimantă aici. Disciplinele de specialitate, la cursurile pentru pădurar, sunt identice cu cele de la școala profesională de 3 ani, iar cele de la tehnician, cu cele de la liceu. Singura diferența este că acestea sunt comprimate într-un interval de timp mai scurt. La noi pentru cursul de pădurar sunt obligatorii 10 clase, iar pentru tehnician 12 clase. Pentru că un pădurar răspunde de gestiunea lui, are drept de verificare, se duce în parchet și verfică dacă s-au depășit limite, dacă s-a afectat solul, semințișul… El poate face raport la ocol și, pornind de la un astfel de raport, se poate ajunge chiar la blocarea unei exploatări”, ne-a mai spus Cristescu.

Mai multe articole

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi