Președintele Asociației Forestierilor din România, Ciprian Dumitru Muscă, a fost reconfirmat în în funcția de membru al board-ului EOS – Organizația Europeană a Operatorilor Economici din Domeniul Industrializării Lemnului, în cadrul Adunării Generale de Vară ce a avut loc la Bruxelles, în perioada 19-20 iunie 2023. Gazda evenimentului a fost Belgian Confédération Belge du Bois – Belgische Houtconfederatie.
Au participat delegați din toate structurile EOS, care reprezintă aproximativ 77% din producția europeană de cherestea.
Au fost multe puncte și prezentări importante pentru industrie pe agenda Adunării Generale. Astfel, mai mulți reprezentanți ai fabricilor de cherestea au prezentat cele mai importante probleme ale industriei care sunt discutate cu factorii de decizie europeni.
CEPF și Eustafor, ca reprezentanți ai proprietarilor de păduri și-au prezentat punctele de vedere cu privire la Regulamentul privind degradare a pădurilor (așa-numitul EUDR), certificarea eliminării carbonului, legislația privind restaurarea și planurile strategice și de monitorizare a pădurilor ale UE, nepublicate încă.
Utilizarea durabilă a lemnului contribuie la lupta împotriva schimbărilor climatice
În timp ce întregul lanțul valoric al industriei forestiere sprijină lupta împotriva schimbărilor climatice și consideră că utilizarea durabilă a lemnului este parte a soluției, există riscul ca efectul combinat al acestor politici europene să ducă la o reducere a recoltării lemnului. În același context, vorbitorii au apreciat că managementul complex al pădurilor nu este luat în considerare suficient în legislația europeană.
Bioenergy Europe a oferit și o prezentare interesantă despre piața bioenergiei și revizuirea Directivei privind energia regenerabilă (RED III). Prețurile peleților au crescut vertiginos la sfârșitul anului trecut, dar apoi s-au prăbușit în ultimele luni. După o perioadă de relativă stabilitate, acum sunt într-o ușoară creștere. Directiva privind energia regenerabilă va fi o provocare pentru sectorul bioenergiei, în general, dar în urma discuțiilor cu industria, textul actual conține și unele elemente pozitive în comparație cu versiunile anterioare.
Confederația Industriilor Europene de Prelucrare a Lemnului (CEI-Bois) a făcut o prezentare cu privire la politicile UE care afectează utilizarea lemnului în sectorul construcțiilor. Există oportunități pentru industria lemnului, deoarece factorii de decizie politică realizează din ce în ce mai mult importanța lemnului pentru decarbonizarea construcțiilor.
Secretariatul EOS a prezentat Raportul anual al organizației. Raportul va putea fi descărcat din 3 iulie de pe site-ul EOS (https://eos oes.eu/annual-reports/). Raportul conține informații și statistici despre industria europeană a fabricilor de cherestea. Secretariatul a subliniat că în 2022 producția a scăzut cu aproximativ 4-5% atât în sectorul de rășinoase, cat și în cel al lemnului de esență tare.
În acest an se preconizează o contracție pe fondul unor condiții macroeconomice dificile care au un impact negativ asupra sectorul construcțiilor.
Adunarea Generală a aprobat bugetul organizației și a ales noul Consiliu EOS pentru perioada iunie 2023-iunie 2025.
Noua componență a Consiliului EOS este următoarea:
Președinte: Herbert Jöbstl – CEO Stora Enso Wood Products (Austria)
Vicepreședinte: Ernest Schilliger – CEO Schilliger Holz AG (Elveția)
Vicepreședinte: Maria Kiefer-Polz – Lider de vânzări pentru producția europeană de lemn de esență tare (Austria)
Membri ai Consiliului:
Tino Aalto – Director general al Asociației de cherestea Sahateollisuus (Finlanda)
Nicolas Douzain-Didier – Director Fédération Nationale du Bois (Franța)
Mathias Fridholm – Director al Skogsindustrierna (Suedia)
Kristaps Klauss – Director Executiv al Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Cherestea din Letonia
Stephan Lang – CEO Rettenmeier (Germania)
Ciprian Muscă – Președinte ASFOR (România)
Thomas Sève – Director General Monnet-Sève SA Sève (Franța)
Următoarea Adunare Generală a EOS va avea loc la Viena pe 13 octombrie.
Sursa: asfor.ro