DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

DESCARCĂ APLICAȚIA:

24.5 C
București
20.2 C
Sibiu
19 C
Suceava
15.7 C
Covasna
15.5 C
Piatra Neamț
13 C
Braşov
16.9 C
Bistrița
19.1 C
Râmnicu Vâlcea
luni, septembrie 25, 2023

Ciprian Muscă, ASFOR: „Plafonarea nu a fost o soluție și acest lucru s-a văzut în piață”

Recomandate

Ministrul Mediului a anunțat că ordonanța de guvern privind plafonarea prețului la lemn de foc încetează la sfârșitul lunii și nu va mai fi necesară intervenția statului în acest an. „Piața lemnului va redeveni concurențială”, a sublinat Tanczos Barna la finalul ședinței de Guvern.

Ciprian Dumitru Muscă, președintele Asociației Forestierilor din România – ASFOR spune că măsura plafonării prețului la lemn de foc Guvernului nu a făcut decât să complice situația.

„În România nu am avut o criză a lemnului de foc. Dacă este să vorbim despre intervențiile statului, acestea trebuie să se concretizeze în măsuri de finanțare și nu de plafonare. Plafonarea este o măsură artificială care pune și mai mult presiune pe sistem, iar redresarea ulterioară este greoaie și costisitoare. Plafonarea prețului la lemn nu a fost o soluție și acest lucru s-a văzut în piață. Mai mult, plafonarea a transformat un sectorul privat în parte a mecanismului social al statului, ceea ce este contrar legilor unei economii funcționale.

Măsura voucherelor este mult mai inspirată și arată că atunci când se vrea, se poate. Pe viitor statul trebuie să gândească mecanisme de sprijin pentru cetățeni prin vouchere, dar și mecanisme de creștere a eficienței combustibililor, cum ar fi programe de tip „casa verde” pentru centrale pe peleți sau sobe, cu randament ridicat de ardere. Reducem astfel consumul de lemn brut și creștem gradul de recuperare a lemnului care nu este apt pentru industrializare și putrezește în pădure, având un efect negativ în ceea ce privește sechestrarea carbonului și schimbările climatice. 

ASFOR susține că într-un termen cât mai scurt trebuie implementate programe cu finanțare publică pentru recoltarea lemnului, centrale cu ardere pe combustibil de forma peleților sau brichetelor, construcții din lemn cu eficiență energetică ridicată. Aceste programe stimulează economia, creează noi locuri de muncă, reduc dependența de lemnul de foc brut și alte surse de încălzire mult mai poluante și contribuie la țintele pe care Europa, dar și România și le-a asumat pentru o a atinge neutralitatea climatică”, a mai declarat, pentru forestmania.ro, președintele ASFOR.

Pe 6 octombrie 2022, Guvernul a adoptat Ordonanța privind plafonarea prețurilor la mai multe sortimente de materiale lemnoase necesare pentru încălzire în sezonul rece: lemn de foc, resturi de lemn, tocătură provenită din lemn, rumeguș, brichete din lemn și peleți din lemn. Ordonanța se aplică până la 31 martie 2023.

Mai multe articole

1 COMENTARIU

  1. Bună ziua, toate aceste ajutoare sunt doar în presă, eu sunt pensionară, am cotizat perioadă completă, sunt inginer,65 ani,am studiat IPI(1977-1982),sunt cardiacă înregistrată la dr.familie Mocanu Bicaz,jud.Neamț,am pensie 1478,00 lei și nu am primit nici un card(CNP 2580929040025/CAMELIA CADAR, locuiesc la Bicaz STR.IZVORUL MUNTELUI NR.71, normal ar fi să se recalculeze pensiile, nu înțeleg de ce în România nu se poate trăi decent după ce ai muncit toată viața, de fapt ce se întâmplă, ajungem să fim transformați în asistați sociali deși am lucrat.Soțul meu a decedat după 6 ani de cancer.Cum să poți supraviețui cu 1478 lei/lună. Nici măcar nu știu cum se procedează cu acele carduri,situația lor cine o deține, banii care mi se cuvin mie cine îi primește ? Totul ar fi perfect și decent dacă ar fi pensiile calculate corect.Matușa mea are 3200 lei/lună pensie,învățătoare și a rămas surprinsă când a văzut cuponul meu de pensie cu 1478 lei și am lucrat până când am întrunit condițiile de pensionare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi