Recent, Ciprian Muscă, președintele ASFOR, a fost prezent la evenimentul „Să construim din lemn”, un forum dedicat îmbinării tehnicilor tradiționale de construcție din lemn cu soluțiile moderne și durabile, organizat de Consiliul Județean Harghita. Această inițiativă a reunit experți renumiți din domeniul construcțiilor și designului, promovând importanța dezvoltării sustenabile bazate pe resurse locale.
În cadrul evenimentului, Ciprian Muscă a abordat subiectul competitivității pieței lemnului de calitate, subliniind obligația de a legifera ca cel puțin 25% din materialele de construcție folosite în construcțiile publice să fie din lemn. De asemenea, a evidențiat necesitatea ca containerele din sistemul de SGR să fie confecționate din lemn, argumentând că, pentru a face reciclarea o realitate, trebuie să acționăm concret, nu doar să ne construim o imagine.
„Dacă am construi în România 5000 de containere din lemn, am reporni motoarele economiei forestiere, iar acest lucru s-ar reflecta în încasările la bugetul de stat,” a declarat Ciprian Muscă.
Este esențial să recunoaștem valoarea lemnului de calitate nu doar ca material de construcție, ci și ca simbol al sustenabilității și al respectului față de mediul înconjurător. El a subliniat, de asemenea, importanța colaborărilor între diferitele sectoare ale industriei și nevoia urgentă de sprijin politic pentru a promova inițiativele de utilizare a lemnului în dezvoltarea comunităților locale, construirea ecologică, relansarea economiei forestiere și stoparea distrugerii pădurilor prin non-intervenție.
Printre vorbitorii de seamă care au contribuit la eveniment s-au numărat Esztány Győző, care a discutat despre conservarea șurilor și caselor tradiționale din lemn folosind tehnologii moderne, și Dr. Coman Mirela, care a anunțat un acord de colaborare cu Agenția de Dezvoltare pentru un viitor sustenabil al construcțiilor din România.
Un alt punct de atracție a fost prezentarea lui Marius Șoflete, care a avut ca temă casele pasive cu structură ușoară, economice energetic și eficiente, precum și prezentarea software-urilor Weto AG de către Sipos Attila, care a evidențiat avantajele proiectării digitale și execuției precise în construcția modernă.
Marius Șoflete a arătat ce poți face cu 40 de metri cubi de lemn? – te poți încălzi o iarnă dacă ai o casă ineficientă energetic sau poți realiza structura tip timberframe a unei case pasive de 100 mp. Cca. 1 milion de români se încălzesc încă cu lemn de foc, mai ales în zonele rurale, dar sunt câteva zeci – probabil sute de case / clădiri noi care se fac anual în România. Deși în ultimii ani piața construcțiilor din lemn din România a crescut binișior, în ultima perioadă tot mai mulți producători cu care lucrăm spun că importă lemn din țări nordice, pentru că în România se găsește greu, sau la prețuri mari sau de proastă calitate. Pe de altă parte noi exportăm foarte mult lemn la nivel de cherestea brută, direct pe mare, fără prea multă valoare adăugată, a mai spus Șoflete.
Laboratorul European pentru Evaluare Structurală a subliniat faptul că 80% din clădirile europene au peste 30 de ani, ceea ce face crucială abordarea eficienței energetice.
„Să construim din lemn” nu a fost doar un succes, ci și un pas important către extinderea programului la nivel național.
Folosirea lemnului este adevăratul angajament pentru un viitor sustenabil!
Dumitru Roșca
redactie@forestmania.ro