Co-fondatorul LinkedIn, Allen Blue, și-a exprimat, într-un interviu acordat Euronews Green, îngrijorarea față de capacitatea oamenilor, companiilor și guvernelor de a pregăti forța de muncă pentru un viitor mai verde.
Cu acces la date de la peste un miliard de utilizatori, site-ul de socializare LinkedIn, axat pe ocuparea forței de muncă, a lansat luna trecută un raport privind situația în care ne aflăm în transformarea forței de muncă. Concluzia este că avem o „lipsă semnificativă de competențe durabile”, ceea ce pune în pericol progresul tranziției ecologice.
Jurnaliștii de la Euronews Green au stat de vorbă cu el la COP 28, pentru a afla mai multe detalii.
Redăm câteva fragmente:
„COP28 semnalează amploarea schimbărilor necesare pentru a proteja viitorul planetei. Dar pentru a produce această schimbare, avem nevoie de oameni pregătiți să facă muncile esențiale pentru ca aceasta să se întâmple.
Și, potrivit co-fondatorului LinkedIn Allen Blue, timpul pentru a reduce acest decalaj de competențe ecologice este extrem de scurt.
Sunt locuri de muncă ecologice, dar lipsesc abilitățile pentru a le ocupa
Când ne gândim la locuri de muncă verzi, de obicei le asociem cu acțiuni climatice – cum ar fi instalarea de energie regenerabilă sau asigurarea calității apei.
„Totuși, lucrul interesant despre competențele ecologice este că sunt de fapt distribuite pe scară mult mai largă decât ați putea considera”, spune Blue pentru Euronews Green.
„Acestea sunt locuri de muncă verzi, dar fiecare loc de muncă – și credem că mai mult de 50% dintre locuri de muncă – vor fi transformate pentru a include unele abilități ecologice ca parte a portofoliului lor de competențe.”
Din ce în ce mai multe companii caută să angajeze oameni cu competențe ecologice, iar „angajarea ecologică”, așa cum o numește raportul LinkedIn, este în creștere cu aproximativ 25%, în comparație cu alte industrii. Producția de vehicule electrice, baterii, tehnologie verde – totul se extinde, ceea ce Blue spune că este grozav.
Nu avem timp
„Dar problema este că numărul persoanelor cu abilități ecologice rămâne aproximativ unul din opt și unul din nouă în Europa”, explică el, iar acest număr crește doar cu o rată de aproximativ nouă la sută în fiecare an. Nu este suficient să ții pasul cu cererea.
Fără oameni cu abilitățile de a face „ecologizarea” fiecărui aspect al societății noastre, progresul în toate promisiunile făcute la COP28 se va face mult mai lent.
„Am văzut-o în lumea tehnologiei – a fost nevoie de 15 ani pentru a depăși efectiv această lipsă de ingineri și nu sunt sigur că am depășit-o”, spune Blue. „Și nu cred că avem 15 ani de data asta.”
Trei factori
El crede că există trei factori principali care se pot asigura că există destui oameni cu abilități ecologice.
Primul sunt angajatorii, deoarece, inevitabil, munca va reveni acelor companii care înființează parcuri eoliene, îmbunătățesc rețelele electrice și toate celelalte eforturi implicate în realizarea tranziției.
Ei sunt cu adevărat linia întâi pentru că ei angajează. Deci, în loc să te uiți la experiență sau la pedigree de educație, trebuie să te uiți dacă oamenii au de fapt abilitățile necesare.”
Blue face din nou comparații cu primele zile ale Silicon Valley, unde nu erau destui ingineri, iar companiile trebuiau să fie extrem de creative cu modul în care își formau oamenii. Programe intensive de formare pentru angajații existenți și scheme de ucenicie, de exemplu.
Pentru a îmbunătăți abilitățile ecologice, firmele de succes trebuie să facă același lucru, pentru a se pregăti pentru tranziția ecologică, spune el.
Al doilea factor sunt investitorii. Cheia pentru succesul tranziției, spune Blue, este să ne asigurăm că există o rentabilitate a proiectelor de mediu în care investesc, deoarece investesc banii altora. Ca și în cazul tuturor investițiilor, riscul este un factor important.
„Când văd proiecte ecologice, ei văd frecvent riscuri”, spune el, „Una dintre formele pe care le ia riscul este lipsa unei forțe de muncă pregătite pentru a lucra efectiv la un proiect”.
Al treilea factor și cel mai important este Guvernul.
În întreaga lume, fiecare țară gestionează formarea de competențe în mod diferit. Unii o fac mult mai bine decât alții. Blue spune că deseori ni se arată Germania, Elveția și Austria ca exemple de locuri cu pregătire bună a competențelor. Dar fiecare are o metodă diferită – aceeași abordare nu va funcționa peste tot.
Raportul LinkedIn a mai constatat o problemă: femeile sunt subreprezentate.
Nouăzeci la sută dintre femei nu au o singură abilitate ecologică sau o experiență de lucru ecologică, în timp ce 16% dintre bărbați au cel puțin o abilitate ecologică, se arată în raport. Există o diferență de gen și în pozițiile de conducere, femeile reprezentând doar 20% din directorii de rang înalt și 21% dintre directorii de conducere din industriile ecologice.
Sursa: Euronews Green