Din seria pieselor de patrimoniu din colecțiile Muzeului Național de Istorie a României (MNIR) vă prezentăm astăzi o călimară din lemn. Elegantă și cu un design aparte pentru acea perioadă, cu siguranță a fost creată pentru elitele vremii. O adevărată mostră de istorie!
Din câte spun specialiștii MNIR, această călimară a fost folosită, cel mai probabil, în Divanul Ad-hoc din Ţara Românească, octombrie 1857.
De altfel, în pictura lui Theodor Aman „Proclamarea Unirii Principatelor” se poate vedea o călimară asemănătoare, cel mai probabil stilizată de artistul plastic.
Adunările Ad-Hoc, mai cunoscute sub numele neoficial de Divanuri Ad-Hoc, au fost adunări consultative convocate în 7 octombrie 1857 în Moldova și în 8 octombrie 1857 în Valahia, cu scopul de a exprima voința populației cu privire la organizarea definitivă a principatelor. Ele erau alcătuite din reprezentanți ai bisericii, ai marii boierimi, ai burgheziei si ai țărănimii clăcașe.
Piesă restaurată
Iată descrierea tehnică a specialiștilor muzeului:
Călimara are un blat din lemn, de formă dreptunghiulară, pe care sunt dispuse: în faţă, un spaţiu pentru păstrarea tocului; în centru, suportul pentru toc, de formă cilindrică; iar de o parte şi de alta câte un lăcaş, fără dublou, de formă cilindrică, pentru cerneală. Cele două lăcaşuri au bază inelară, la mijloc un decor circular cu opt cercuri paralele, şi buza răsfrântă.
Dimensiuni: H=120 mm; L=240 mm; La=130 mm;
Atelier românesc. Tehnica: tăiat, strunjit, găurit, asamblat.
Stare de conservare: Piesa prezintă forme evidente de degradare: crăpături în lemn, mai ales la un suport de cerneală; găuri produse de Merulius Lacrymans pe blat. Călimara a fost restaurată. Stare bună de conservare.
Datare: jumătatea secolului al XIX-lea.
Am mai scris și despre o pușculiță de lemn, AICI, dar și despre pistornice, AICI.
Nota redacției:
Piesele fac parte din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României. Imaginile în format digital sunt publicate de forestmania.ro în urma unui Acord semnat cu conducerea MNIR. Acordul are scopul de a mediatiza colecția de obiecte din lemn a muzeului și de a contribui la cunoașterea începuturilor prelucrării lemnului în țara noastră.