Comorile din lemn ale României, la MNIR: Plachetele aviatorului Gogu Ștefănescu

0
476

Muzeul Național de Istorie a României păstrează în colecțiile sale prețioase o multitudine de obiecte din lemn. Fie că vorbim despre piese vechi din gospodării, fie creații artistice, fie plachete, cum sunt cele dedicate marelui aviator Gogu Ștefănescu, despre care vorbim azi.

Un remarcabil pilot, instructor de zbor, acrobat aerian din perioada interbelică 

Gheorghe Ştefănescu a fost unul dintre aşii aviaţiei române, pe care a slujit-o câteva decenii, cu un devotament rar întâlnit, totalizând peste 16.000 ore de zbor, fiind cunoscut de către toţi zburătorii noştri, precum şi de publicul român, sub numele de Gogu Ştefănescu.

Cei de la muzeu îi dedică un amplu articol, din care cităm câteva pasaje: „Din anul 1916, când a obţinut brevetul de aviator, el s-a impus ca un element sârguincios, modest, manifestând multă dragoste pentru zbor şi foarte bune aptitudini de pilot. Graţie acestor calităţi, precum şi unei munci migăloase, a urcat toate treptele profesiunii şi dându-i strălucire a ajuns la gradul de comandor aviator.(…) Dotat cu o inteligenţă vie şi o rară modestie, iubit de camarazi şi elevii săi, admirat şi preţuit de către şefi şi public, acest autentic maestru al zborului, care a fost Gogu Ştefănescu, a intrat pentru totdeauna în galeria aşilor aripilor cu tricolor, a celor care au purtat cu cinste şi demnitate uniforma militară de aviator român”. Articolul complet despre viața și activitatea lui îl puteți citi AICI.

Specialiștii Muzeului Național de Istorie ne-au furnizat și detaliile tehnice ale celor două plachete.

Plachetă din lemn, de formă ovoidală, dedicată comandorului aviator Gogu Ştefănescu (1896 – 1982). A fost realizată în 1979.

Pe plachetă se află un basorelief, un vultur cu aripile desfăcute care ţine în gheare o elice de avion.

Lateral, de o parte şi de alta este sculptată o ramură de laur şi o treflă.

Pe spate este menţionat numele autorului: F.C. DACUS.

Tehnica: tăiat, sculptat, șlefuit.

Dimensiuni: Lungime 226 mm, Lățime 155 mm, Grosimea plachetei 13 mm.

Plachetă din lemn, dreptunghiulară, dedicată comandorului aviator Gogu Ștefănescu (basorelief). Pe plachetă se află și portretul aviatorului. Dedesubt sunt sculptate însemne ale aviatorilor. Pe verso avem inscripţia: „Comandor aviator Gogu Ștefănescu Asul de treflă. n. 4 IV 1896 – Bucureşti. Brevet pilot nr. 81 din 4 III 1916. 40 ani de zbor = 16000 ore de zbor.” C. D. Florescu

Tehnica: tăiat, cioplit, sculptat, şlefuit, băiţuit.

Dimensiuni: Lungime 303 mm, Lățime 205 mm, Grosime 20 mm.

Nota redacției:

Piesele fac parte din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României. Imaginile în format digital sunt publicate de forestmania.ro în urma unui Acord semnat cu conducerea MNIR. Acordul are scopul de a mediatiza colecția de obiecte din lemn a muzeului și de a contribui la cunoașterea începuturilor prelucrării lemnului în țara noastră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!