Seria obiectelor din lemn din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României continuă astăzi cu o piesă specială: un căuc.
Căucul este un vas cioplit în lemn din care beau ciobanii apă, când erau plecați pe munte cu oile. Unii autori spun că era folosit și la măsuratul laptelui. Nu este exclus să se folosească și astăzi…
Căucul e strâns legat de tradiția pășunatului. Are o gaură sau mai multe în coadă pentru a fi legat cu sfoară de chimirul ciobanului, să nu-l piardă și să-l aibă la îndemână.
Un căuc nu e ușor de prelucrat și e nevoie de multă experiență pentru a ajunge să cioplești exact cât trebuie…
Multe căuce se decorau cu motive specifice zonei, iar meșterii îl finisau cu dalta sau și cu cuțitul. În general, meșterii care lucrau căuce erau aceiași care furnizau comunității și alte obiecte de cult sau de strictă necesitate – fus și furcă de tors, troițe, porți, icoane, linguri etc.
Specialiștii Muzeul Național de Istorie ne-au pus la dispoziție descrierea detaliată a acestui obiect aflat în colecțiile MNIR:
Căuc din lemn de formă ovoidală din zona etnografică Hunedoara. Este decorat în întregime cu motive geometrice realizate prin incizie. În partea superioară, sub buză, se află o linie în zig-zag. Corpul este decorat cu linii drepte, romburi haşurate şi linii în zig-zag. Vertical sunt dispuse linii mediane excizate. Toarta, mare şi lată prezintă trei decupaje rectangulare şi este bogat decorată cu triunghiuri, linii drepte şi X-uri. Pe fundul căucului este incizată o floare stilizată.
Obiectul este lucrat prin tăiere, cioplire, scobire și incizare.
Dimensiuni: Înălțime=63mm; Diametru gură=65mm;
Stare buna de conservare. Piesa îşi păstrează integritatea şi caracteristicile iniţiale, fiind uşor uzată de o folosire mai îndelungată. Culoarea naturală a lemnului (patina timpului).
Material: lemn de paltin. Datare: începutul secolului XX.
Nota redacției:
Piesele fac parte din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României. Imaginile în format digital sunt publicate de forestmania.ro în urma unui Acord semnat cu conducerea MNIR. Acordul are scopul de a mediatiza colecția de obiecte din lemn a muzeului și de a contribui la cunoașterea începuturilor prelucrării lemnului în țara noastră.
Am mai scris despre piese din lemn din colecția MNIR: călimară, pistornice sau pușculiță.