DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

4 C
București
2.9 C
Sibiu
3.3 C
Suceava
4.6 C
Covasna
3.5 C
Piatra Neamț
1.8 C
Braşov
4.4 C
Bistrița
4.9 C
Râmnicu Vâlcea
luni, decembrie 2, 2024

Conferința ASFOR: Detalii privind schema de sprijin pentru utilaje forestiere prin PNS

Recomandate

Asociația Forestierilor din România – ASFOR a organizat vineri, la Sfântu Gheorghe, Covasna, Conferința „Modernizarea sectorului forestier – Programe de finanțare”. La eveniment a fost prezent și reprezentantul Ministerului Agriculturii, Paul Moldoveanu, șef birou Autoritate de Management pentru PNDR. El le-a oferit antreprenorilor prezenți mai multe detalii despre schema de ajutor în valoare de 86,6 milioane de euro.

Astfel, măsura va fi implementată prin AFIR, sprijinul fiind de 65% (co-finanțare 35%), banii urmând să fie alocați în două tranșe – semestrul I al anului 2024 – 40 milioane de euro și în 2025 partea a doua, de 46,6 mil. Euro.

Pot accesa aceste fonduri doar operatori economici care lucrează deja – menirea acestor fonduri fiind de a-i susține pe cei care scot lemnul din pădure, nu start up-uri sau firme noi înființate – și ocoale silvice private.

Condiții de eligibilitate:

  • Ocoalele silvice – trebuie să aibă în administrare și/sau să asigure servicii silvice cel puțin/pentru cel puțin 2.000 de ha de teren forestier pentru care este/sunt în vigoare un amenajament/amenajamente silvice (amenajamentul se consideră a fi în vigoare după ce a fost avizat procesul verbal al conferinței a II-a de amenajare)
  • Solicitantul trebuie să demonstreze asigurarea cofinanțării investiției
  • Operatorii economici – să fi efectuat lucrări de exploatări forestiere în ultimul an pentru cel puțin 30% din capacitatea atestată
  • Solicitanții încadrați în categoria întreprinderilor aflate în dificultate și împotriva cărora au fost emise decizii de recuperare definitivă a unui ajutor de stat, nu sunt eligibili
  • Achiziția de echipamente de tipul funicularelor este eligibilă numai solicitanților care au efectuat lucrări de exploatări forestiere în anul premergător depunerii aplicației de accesare a intervenției pentru cel puțin 10% din capacitatea atestată în județe în care zona de munte* reprezintă cel puțin 30%

Principii privind stabilirea criteriilor de selecție

Principiul mărimii:

• ocoale silvice cu suprafața cea mai mare

• operatori economici cu capacitatea de exploatare atestată cea mai mare și care în ultimul an au efectuat lucrări de exploatare care au atins un procent cât mai mare din capacitatea atestată

Principiul funcției de protecție

• operatori economici – cel puțin 30% din valoarea proiectului destinată achiziționării de funiculare

• ocoale silvice – cel puțin 10% din valoarea proiectului destinată achiziționării de echipamente pentru managementul riscului/ monitorizarea managementului forestier/ utilaje pentru tocarea lemnului

Principiul proprietății

• operatori economici forme asociative de proprietate asupra terenurilor cu vegetație forestieră prevăzute la art. 26 alin. (1) din Legea nr. 1/2000 (ex. composesorate, obști)

• ocoale silvice care au în administrare (sau asigură servicii silvice pentru) o suprafață cât mai mare aflată în proprietatea formelor asociative de proprietate asupra terenurilor cu vegetație forestieră prevăzute la art. 26 alin. (1) din Legea nr. 1/2000.

Investiții eligibile

a) achiziția de echipamente/utilaje noi pentru colectarea și sortarea, încărcarea, manipularea lemnului în șantierele de exploatare (tractoare articulate, tractor forwarder, funiculare, încărcătoare, semiremorci, cap procesor, tractoare specializate, etc.)

b) achiziția de echipamente noi pentru efectuarea lucrărilor de conducere și îngrijire a arboretelor (motounelte, motoferăstraie, tractoare specializate, etc.)

c) achiziția de utilaje noi pentru tocarea lemnului

d) echipamente de management al riscului (pentru monitorizarea și prevenirea incendiilor și monitorizarea, prevenirea și combaterea bolilor și insectelor dăunătoare) sau pentru monitorizarea managementului forestier (ex. camere supraveghere, senzori de mișcare/sunet, etc.)

e) achiziționarea sau utilizarea unor programe informatice pentru gestionarea echipamentelor/utilajelor achiziționate și/sau gestionarea proceselor de exploatare, transport și depozitare a materialului lemnos

Important:

Operatorii economici – eligibili pentru lit. a), c) și e)

Ocoalele silvice – eligibile pentru lit. b), c) și d) sau pentru toate categoriile dacă sunt atestate/reatestate ca operatori economici.

Detalii de implementare

  • Un proiect/beneficiar – o firmă nu poate aplica de două ori
  • Beneficiarul poate solicita avans de până la 50%
  • Durata de execuţie a contractului de finanţare este de 2 ani (pentru investiţiile în achiziţiile fără leasing financiar de utilaje, instalaţii, echipamente şi dotări noi)
  • Durata de execuţie a contractului de finanţare este de 3 ani (pentru investițiile în achizițiile prin leasing sau alte tipuri de investiții)
  • Una dintre condiții este ca 5 ani de zile să fie menținută investiția
  • Nu există condiționalități referitoare la numărul de angajați, ci doar ca firma să fie pe profit.

În perioada următoare, ASFOR și cei din Ministerul Agriculturii vor detalia, în cadrul grupului de lucru deja format, criteriile de selecție, urmând a fi stabilit un punctaj pentru cei care aplică. Acest punctaj se va realiza în urma consultărilor cu antreprenorii din ASFOR. De altfel, cei din Asociație au și făcut un anunț în acest sens:

„Venim în toată țara! Conferința ASFOR „Modernizarea sectorului forestier – programe de finanțare” din 10 februarie de la Sfântu Gheorghe a fost un real succes și le mulțumim tuturor celor care au participat!

Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, există soluții de finanțare pentru sectorul forestier! Iar sectorul nostru are nevoie de fiecare resursă.

ASFOR a militat constant pentru modernizarea sectorului forestier și susține aceste demersuri și măsuri. Pentru o cât mai bună informare despre modul în care pot fi accesate fondurile din Planul Național Strategic (PNS) și PNRR, ASFOR va organiza astfel de evenimente în fiecare dintre cele opt regiuni de dezvoltare ale României. Vă ținem la curent!”

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi