DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

9.8 C
București
8.8 C
Sibiu
7.4 C
Suceava
6.7 C
Covasna
8.3 C
Piatra Neamț
7.1 C
Braşov
8.2 C
Bistrița
10.2 C
Râmnicu Vâlcea
vineri, martie 28, 2025

Conferința Clusterului Green Energy despre bioeconomie: E nevoie de o strategie pe biomasă

Recomandate

Clusterul inovator Green Energy a organizat ieri, la ASE București, Conferința „Bioeconomia: catalizator al dezvoltării durabile a mediului rural”. Parteneri ai evenimentului au fost Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului din cadrul ASE București și Secretariatul General al Guvernului, prin Departamentul pentru dezvoltare durabilă.

La Conferință au fost prezenți studenți, profesori, specialiști din țară și din străinătate, precum și reprezentanți ai unor institute de politici publice pe zona agro și de energie de pe lângă Academia Română. A fost prezentă, de asemenea, și Asociația Forestierilor din România – ASFOR, prin consilierul acesteia, Novac Bădescu.

„Economia circulară este o mentalitate”

În discursul său, șeful Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din Guvern, Laszlo Borbely, a vorbit despre conceptul de bioeconomie și a invitat Clusterul Green Energy să se implice în creionarea unei Strategii pentru Biomasă, de care România are nevoie.

El a menționat și faptul că România va avea, până în 2026, nu mai puțin de 2.000 de experți în dezvoltare durabilă, un proces al Departamentului său care a fost demarat acum 3 ani.

„Cel mai frumos proverb este Omul sfințește locul. Asta înseamnă să fim cu toți deschiși, să discutăm, să preluăm modele de bună practică acolo unde ele se întâmplă cu rezultate bune. Bioeconomia înseamnă o societate mai pregătită pentru provocări. Economia circulară este o mentalitate. (…) Va trebui să utilizăm biomasa, pentru că este mai ieftin, este mai bine pentru mediu”, a spus Borbely.

Printre cei care au făcut prezentări s-a numărat și prof. dr. ing. Nastasia Belc, director general al IBA (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare). Ea a spus că „toate activitățile noastre influențează mediul”.

„Trebuie să știm că producerea mâncării utilizează 49% din terenuri. Noi, oamenii, consumăm multe resurse. Suntem mulți, avem nevoie de terenuri și pentru case, pentru agricultură. Întrebarea pe care trebuie să ne-o punem este cum să folosim mai eficient aceste resurse? Pentru că, înainte de a putea face toate celelalte lucruri, trebuie să mâncăm… E nevoie de tehnologie sustenabilă pentru domeniul alimentar, e nevoie să preluăm practice bune din alte țări”, a spus ea.

La Conferință au fost prezentate și șase proiecte finanțate în cadrul programului Horizon Europe, dedicate dezvoltării sectorului bioeconomiei în mediul rural.

Conf. univ. dr. Simona Roxana Pătărlăgeanu, prodecan al Facultății de Economie Agroalimentară și a Mediului din ASE București, a anunțat că până la finele anului Academia va deveni parte a rețelei internaționale SDSN.

Sustainable Development Studies Network este o organizație de cercetare și dezvoltare care se concentrează pe promovarea durabilității mediului, pentru a aduce o schimbare pozitivă în contextele locale, naționale, regionale și globale.

Prof. Yoram Krozer, director Sustainable Innovations Academy, Olanda, a vorbit despre economia circulară, subliniind, printre altele, că deja se construiesc structuri mari din lemn ca produse de serie, dând ca exemplu casele tip tiny house, dar și clădiri cu mai multe etaje.

Managerul de proiect al proiectului BioRural, Boglárka Vajda, a spus că ne aflăm într-un moment-cheie.

„Astăzi plantăm o sămânță, aici. Suntem în locul potrivit. Tranziția de la economia liniară la cea circulară nu se face de pe o zi pe alta. În acest moment avem în România 200 de sisteme de încălzire pe bază de biomasă. Asta înseamnă avantaj pentru mediu, pentru comunități și pentru tranziția verde. Pentru că sistemul aduce independență energetică. Și avem astfel de comunități. În județul Covasna comuna Ghelința este Bioenergy Village și a fost premiată la nivel european. Suntem 19 parteneri internaționali în proiect și avem misiunea de a accelera integrarea principiilor bioeconomiei circulare în zonele rurale”, a explicat ea.

Fondatorul Clusterului Green Energy a vorbit de asemenea despre proiectele prezentate, care au pus România pe harta europeană a dezvoltării durabile. Toate au pornit de la Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe, Covasna, fondat tot de el, alături de președintele ASIMCOV și Pro Wood, Bagoly Miklos Levente. De altfel, tot la Sfântu Gheorghe a fost creat, pe 26 septembrie, Centrul Național de Bioeconomie.

„La Sfântu Gheorghe ne-am putut întâlni mai multe organizații care am putut colabora. Din 2010, 2012, am creat aceste clustere inovative care sunt recunoscute de Bruxelles și sunt premiate an de an. Suntem căutați de cei din străinătate, suntem conectați cu ei. Este foarte importantă implicarea tinerilor, a masteranzilor și doctoranzilor în această călătorie spre o societate pregătită pentru provocări, cum bine spune Laszlo Borbely”, a punctat Vajda.

Workshop pentru noi idei

După conferință a avut loc un workshop în cadrul căruia s-au format mai multe grupe. Fiecare grupă a trebuit să identifice o problemă de interes într-o comunitate rurală și să îi găsească rezolvarea într-o schemă de bioeconomie circulă. La work shop au luat parte și doctoranzi și profesori de la ASE, reprezentanți ai ministerului Agriculturii și ai institutelor de pe lângă Academia Română, managerii de proiecte.

Cele șase proiecte prezentate în cadrul Conferinței sunt:

Biorural – Accelerarea integrării principiilor bioeconomiei circulare în zonele rurale. 19 parteneri din 14 țări UE. Partener din România Clusterul Green Energy.

RuralBioUp – Împuternicirea regiunilor rurale ale UE de a extinde și adopta soluții la scară mică bazate pe bioindustrii: tranziția către o bioeconomie circulară durabilă, regenerativă, incluzivă și echitabilă. 12 parteneri din 9 țări UE. Partener din România: Institutul de Prognoză Economică.

CEE2ACT – Consolidarea capacității țărilor din Europa Centrală și de Est de a dezvolta strategii și planuri de acțiune în domeniul bioeconomiei. 17 parteneri din 17 țări UE. Partener din România: Clusterul Regional Agrofood.

BIOLOC – Inovare socială în bioeconomie pentru a revitaliza comunitățile locale europene. 17 parteneri din 13 țări UE. Partener din România: Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara.

BIOEASTsUP – Dezvoltarea bioeconomiei circulare durabile în țările Europei Centrale și de Est. 21 parteneri din 13 țări UE. Partener din România: Institutul de Economie Agrară.

Proiectul RIBES – Regional Inclusive Biobased Entrepreneurship Solutions. Partener din România: Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

Următoarea conferință organizată de Clusterul Green Energy va avea loc la Brașov, în luna noiembrie, tema fiind biomasa forestieră.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi