DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

18.6 C
București
16.2 C
Sibiu
14.3 C
Suceava
16.4 C
Covasna
15.7 C
Piatra Neamț
15.7 C
Braşov
13.4 C
Bistrița
22 C
Râmnicu Vâlcea
luni, octombrie 14, 2024

Conferința „Evaluarea riscului la arborii urbani” – teme de interes

Recomandate

Facultatea de Silvicultură și Exploatări forestiere Brașov va găzdui, pe 8 mai, Conferința cu tema „Evaluarea riscului la arborii urbani”, organizată alături de Asociația Română de Arboricultură. Un invitat special va fi Terrence Flanagan, din Oregon, SUA, supranumit „maestru arborist”, fost președinte al Societății Internaționale de Arboricultură. El va susține o prezentare cu titlul „Arboricultura – practici curente și provocări de viitor”.

Terrence Flanagan lucrează în sector de 40 de ani și este azi consultant. A jucat un rol esențial în lansarea „Tree Risk Assessment Qualification (TRAQ)”, care este acum standardul pentru evaluarea riscului asociat arborilor. Ca detaliu, până și câinii săi au nume de arbori.

O altă prezentare la Conferința de la Brașov va fi făcută de prof. Răzvan Câmpu, de la Facultatea de Silvicultură și exploatări forestiere Brașov. El va vorbi despre competențele operatorilor în recoltarea și toaletarea arborilor și cum sunt ele stabilite la nivel de standard ocupațional.

„Sunt aproape 10 ani de când încerc să aduc la cunoștința celor interesați problemele pe care le avem în domeniul formării profesionale, standardelor ocupaționale și competențelor. Lucrez în programe ERASMUS și am ocazia să văd cum se lucrează în Europa, cum se califică cei care au profesia de arborist – care la noi nu există – care e pregătirea, care sunt competențele. Avem multe lacune, suntem în urmă. În primul rând, noi ar trebui să avem standarde naționale ajustate cu cele din Europa. Este motivul pentru care sunt atâtea accidente de muncă în parchete. Trebuie să vedem dacă nu se impune să separăm activitatea de fasonator de cea de operator sau să introducem una nouă, de arborist sau operator la recoltarea arborilor din aliniamente, de exemplu. Oameni care trebuie să stăpânească tehnici de lucru la înălțime, tehnici de cățărare, de salvare chiar. În mod normal, într-un parchet trebuie să lucreze operatori, nu fasonatori. Pentru că un fasonator mecanic poate lucra doar în platformă. Ideea este să preluăm bunele practici de la țări avansate, să nu mai avem accidente și nici prejudicii în fondul forestier. Și să vedem ce e de făcut. Avem ca prioritate formarea profesională și acordarea de calificări. Personal, sunt șocat cât de ușor se acordă astăzi o calificare, fără nicio pregătire, nicio zi de curs”, a explicat, pentru forestmania.ro, prof. Răzvan Câmpu.

Cuvântul „arborist” nu există în limba română

Inginerul silvic Ștefan Nica este președintele Asociației Române de Arboricultură și va avea o prezentare la Conferința de la Brașov.

„Noi ne ocupă de așa-numiții arbori urbani. Care nu sunt neapărat doar în orașe, ci și în păduri. Vorbim despre arbori care trebuie gestionați individual. Pe Tâmpa, de exemplu, am fost chemați să ne cățărăm și să facem toaletarea anumitor arbori. Oficial, meseria noastră nu există. Avem, practic, o formație de două meserii. Cea de arborist consultant, adică un inspector care evaluează starea arborelui și stabilește ce este de făcut, și un operator- cățărător, care intervine efectiv și taie crengi sau chiar arborele. Inspectorul poate fi un angajat al unei primării, oameni care iau decizii și evaluează riscul. Noi organizăm cursuri în acest sens, pentru evaluatori de risc. Cel care intervine pentru recoltarea crengilor nu trebuie să fie neapărat un om cu atestat de fasonator mecanic.

Pentru că se pot face tăieri de crengi cu diametrul mai mic de 5 centimetri fără motofierăstrău. Ca să nu rănești arborele. Acum face fiecare cum vrea, ca să fie mai rapid. Noi am tradus standardele stabilite de Consiliul European pentru Arboricultură și le vom publica în această vară. Vom avea o bază de la care putem porni. Suntem în discuții să introducem ocupația de arborist în nomenclatorul de meserii, numai că acest cuvânt nu există în Dicționarul Explicativ al limbii române, prin urmare nu îl putem folosi. Vom ajunge la un nume în urma unui proces mai larg de consultare cu specialiști”, a declarat pentru forestmania.ro ing. Ștefan Nica.

La Conferință vor avea loc și câteva demonstrații, inclusiv de toaletare de arbori și de stabilire a stării de sănătate a arborilor cu ajutorul unor echipamente moderne, de tip Arbotom.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi