DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

1 C
București
-1.8 C
Sibiu
1.3 C
Suceava
0.9 C
Covasna
2.9 C
Piatra Neamț
-2.6 C
Braşov
1.5 C
Bistrița
3.1 C
Râmnicu Vâlcea
duminică, ianuarie 26, 2025

Constantin și Cozmin, noua generație de forestieri români. Din Germania

Recomandate

Prin 2009, când stătea frumos în bancă la Colegiul Silvic „Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc, tânărul Constantin Butnaru avea cam același vis ca și colegii lui. Să ia bac-ul, să facă facultatea de silvicultură, să se angajeze apoi într-un ocol, la Garda forestieră sau într-o firmă de exploatare. Un domeniul pe care îl iubea și care era cumva, moștenire de familie. Ai lui au „sânge verde”, de generații, pentru că au lucrat la pădure dintotdeauna, ca mulți bucovineni din zona rurală.

Azi, la 15 ani distanță, Constantin are propria companie de management forestier în Germania, alături de asociatul său, Cozmin Mitocaru. Conduce un SUV, au 35 de angajați, au contracte, iar viitorul se anunță extraordinar.

Drumul până aici n-a fost însă ușor…

După liceu, Constantin avea în buzunar atestatul de tehnician silvic. Urma să se înscrie la facultate, dar un telefon de la un văr din Germania l-a „deturnat”. L-a chemat să lucreze peste vară. S-a dus.

Am renunțat la facultate, că am prins gustul banilor… Am rămas în Germania și am lucrat la început într-o firmă, apoi în alta. Am plecat de jos, ca drujbist. Apoi m-am angajat la o firmă care avea contract cu Deutsche Bahn, CFR-ul Germaniei. După o bună perioadă de timp, cei de la Deutsche Bahn m-au remarcat și m-au întrebat dacă nu vreau să mă duc să lucrez la ei”, povestește Constantin Butnaru pentru forestmania.ro.

S-a dus.

După ceva vreme, a crezut că e destul de sigur pe el încât să înceapă pe cont propriu. Nu a fost așa. A pierdut toate economiile și a învățat o lecție valoroasă: pentru a fi manager nu e suficient să știi să faci doar un singur lucru, chiar dacă îl faci bine. Pur și simplu nu e de ajuns.

L-a cunoscut pe Cozmin și au lucrat împreună în mai multe firme.

Am trecut prin multe… Am învățat multe. La început, nimeni nu stă de vorbă cu tine. Nici bănci, nici investitori. Aici, oamenii sunt altfel, averile se fac în generații, nu apar milionari peste noapte. Trebuie să fii atent la ce e în jur, să înțelegi. Să înțelegi piața de capital, geopolitica, să înțelegi că dacă e război, fondurile se duc spre armată, să ai grijă de dezvoltarea personală, de planuri, de lucrul cu oamenii. Toate acestea se învață și se construiesc în timp”, spune Constantin.

Partenerul lui Constantin, Cozmin

S-a întors la Deutsche Bahn.

După ceva vreme, a pornit, împreună cu Cozmin, o firmă în care sunt asociați cu părți egale – Fastimmer GmbH. Constantin deja avea multă experiență în spate, peste 13 ani de lucru cu Deutsche Bahn, când a înființat firma. Cozmin e cel care se ocupă de management, fiind un bun coordonator al echipei. Au 35 de angajați, toți români. Inclusiv ingineri silvici. Au obținut contract pe firmă cu Deutsche Bahn, au contracte cu ocoale silvice, cu proprietari privați. Cifra lor de afaceri e azi impresionantă. Pe lângă asta, au familii, au copii. Sunt mulțumiți: truda lor n-a fost în zadar.

Câțiva dintre membrii echipei Fastimmer GmbH

Ce urmează?

Visul lor e să extindă firma.

„Aș vrea să lucrăm în țările vorbitoare de limbă germană. Elveția, Luxemburg, Austria. Anul acesta vom angaja încă și mai mulți oameni, pentru că ni se solicită serviciile. Suntem o firmă germană, ca orice altă firmă de aici. Am învățat deja cum se lucrează cu cei de la Mediu, de la primării, de la Fisc”.

Băiatul timid de la Colegiul „Bucovina” e azi un tânăr de succes. A studiat, când nu lucra, tot ce se putea.

Sunt lucruri pe care nu le înveți la școală. Nu te învață negociere, leadership, antreprenoriat. Ele pot fi în programa școlară, dar nu te pregătesc cu adevărat astfel încât să poți anticipa lucrurile de care te vei lovi. Așa că le trăiești și înveți din ele”.

Contractul lor principal e așadar cu Deutsche Bahn. Au grijă de vegetația de pe lângă căile ferate. Dacă extind o cale ferată sau o facilitate a companiei, fac și exploatare, pentru că defrișează locul respectiv. Dar nu oricum. Restaurarea naturii nu e vorbă goală. Au obligația de a reface habitatele, în caz că le afectează. Fac plantări, fac chiar și parcuri în alte zone, mută speciile de animale, pentru a nu strica echilibrul de mediu. S-au certificat pentru asta.

Iată ce spun și cei de la Deutsche Bahn:

Când lucrăm la sistemele feroviare, avem mare grijă să ne asigurăm că animalele și plantele nu sunt afectate. Luăm măsuri pentru a păstra diversitatea florei și faunei. Din 2010, am avut peste 53.000 de activități de protecție a naturii și a speciilor. Și cu ajutorul unui sistem de geodate nou dezvoltat, în curând vom face o treabă și mai bine direcționată în conservarea naturii. Acesta este modul în care contribuim la un ecosistem divers, astăzi și în viitor”.

„E nevoie de mai multe echipamente de protecție la forestierii români”

Privind spre România, un lucru îi deranjează pe cei doi parteneri: faptul că nu se prea folosesc echipamente de protecție a muncii.

„Aici nu ai voie să intri în pădure, la muncă, fără echipament de protecție. Noi nu înțelegem cum pot lucra așa mulți dintre forestierii români. Urmărim ce se întâmplă în România, plus că de acolo venim… Avem rude, prieteni care lucrează în sector. Și nu e în regulă. Pentru că această activitate e bănoasă, deci și-ar putea permite. Echipamente se găsesc. De aceea sunt și atâtea accidente. Sectorul forestier din România se vede, de aici, ca și celelalte: ca educația, ca sănătatea… Este loc de mai bine”, spune Cozmin.

L-am întrebat pe Constantin Butnaru dacă au de gând să se întoarcă în România.

Sigur că da. La un moment dat, vom delega tot ce înseamnă activitatea firmei. Vom avea manageri care să răspundă pentru fiecare contract. Noi să ne uităm doar pe cifre. Vedeți, la noi accentul nu e pus pe profit. Sau nu pe profit imediat. Pe noi ne interesează să ne înconjurăm de oameni buni. Și nu poți face asta dacă nu ești și tu un om bun. Și apoi, noi vrem să lăsăm această afacere copiilor noștri, ca s-o ducă mai departe. Cu aceleași principii și valori cu care am început noi”.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi