Mai multe primării și direcții silvice din țară se confruntă cu o cerere mare de lemn de foc din partea cetățenilor speriați de prețul gazelor. Problema e atât de serioasă încât la consultarea publică organizată de Ministerul Mediului și Romsilva pe tema extinderii zonei de protecție strictă a Parcului Național Domogled-Valea Cernei primarii au avut ca prioritate nu parcul, ci lemnul de foc.
„La întâlnirea cu membrii comunităților locale, problemele ridicate de primarii prezenți s-au referit la criza lemnului de foc pe care o traversează, la blocajul în ceea ce privește plata compensațiilor, acolo unde amenajamentele silvice sunt suspendate, precum și la dificultățile pe care le întâmpină populația din zonă prin prisma restricțiilor impuse de planul de management al Parcului”, anunță Ministerul Mediului.
Cei de la Ora de Sibiu relatează că cererea este mai mare decât posibilitatea de tăiere, citând reprezentanții unor primării din țară.
Autoritățile fac apel către populație să nu cumpere mai multe lemne de foc decât au nevoie, ci doar necesarul pentru iarna ce urmează, relatează și euronews.ro
Chiar dacă s-a majorat prețul, cererea pentru materialul lemnos a crescut, în medie, cu aproximativ 35% față de anul trecut.
Daniel Moise, administrator public al comunei Tărlungeni: „Undeva la 30-35% mai multe cereri. Probabil, datorită faptului că a crescut și prețul la gaz, iar oamenii încearcă să își facă stocuri de lemne din timp. Față de posibilitatea pe care o avem, conform amenajamentului silvic, cererea este mai mare decât posibilitatea de tăiere, dar anul acesta încercăm să marcăm și să tăiem și din pășunea comunei și să mai suplimentăm cantitatea de lemn de foc și prin această metodă.”
Unii și-au făcut stocuri pentru doi, trei ani
De teama scumprilor unii oameni și-au făcut stocuri pentru doi, trei ani, iar alții așteaptă pe listele primăriilor pentru a le fi aduse lemnele.
Reprezentanții Direcției Silvice din Brașov au făcut un apel pentru ca oamenii să cumpere doar cantitatea necesară de lemne pentru iarna ce va urma.
Dan Runceanu, director Direcția Silvică Brașov: „Lumea a intrat într-un fel de psihoză și vrea să se aprovizioneze pe o perioadă mai lungă, ceea ce piața nu poate să ofere atâta lemn, ca oamenii să se aprovizioneze pe doi, trei ani în avans. Rugămintea noastră ar fi ca lumea să se limiteze la necesarul pentru iarna care urmează, pentru că nu vor fi sincope în anii următori în aprovizionarea cu lemn de foc.”
Cererea pentru material lemnos a crescut vertiginos în toată Europa, iar unele state iau deja măsuri. În Ungaria Guvernul a început să controleze comerțul cu lemne de foc prin intermediul unor noi reglementări, care includ dreptul preferenţial al statului la cumpărare şi o posibilă interzicere la export a acestui produs.
Sursa: oradesibiu.ro, Ministerul Mediului