Un forwarder Ponsse ELK, cu capacitate de încărcare de 13 tone, a ajuns recent în curtea unei firme de exploatare forestieră din Curtea de Argeș. Cei de la Yac Bestwood au și prelucrare primară și capacitate de producție a paleților și ambalajelor din lemn. Nelu Ureche, tatăl managerului Cristian Ureche, e cel care i-a așezat pe „drumul lemnului” atât pe fiul său, cât și pe nepotul Andrei. Am vrut să știm mai multe despre firmă și despre cum vede un manager situația din sector, azi. Cristian Ureche ne-a răspuns la câteva întrebări.
Forestmania.ro: Tocmai ați făcut o achiziție importantă, un utilaj Ponsse ELK. De ce ați făcut această alegere? Ce v-a convins?
Cristian Ureche: A fost cea mai bună variantă din punct de vedere economic. Productivitate mărită, siguranța și securitate în muncă sporite. Nu este un utilaj mare, dar este exact ceea ce firma avea nevoie. E compact, agil, capacitate de încărcare de 13 tone. Iar cabina este spațioasă.
Forestmania.ro: Pentru că vorbim despre utilaje, să spunem lucrurilor pe nume: nu stăm prea bine! E vorba doar despre bani aici? Adică despre puterea de cumpărare? Sau e și alt motiv?
Cristian Ureche: Banii se pot asigura într-o oarecare măsură, prin angajare de credit, cum este și cazul nostru. Mai greu, ce-i drept, se acordă de către bănci finanțare pentru sectorul nostru, care este supus continuu la diverse atacuri din partea celor neavizați și mai ales a celor cu interese ascunse vis-à-vis de resursa noastră. Cel mai periculos motiv este lipsa de coerență legislativă, suprareglementarea și lipsa totală de predictibilitate.
Forestmania.ro: Dacă ar fi să faceți un top 3 al celor mai mari probleme pe care le întâmpinați, ca firmă de exploatare forestieră, care ar fi acelea?
Cristian Ureche: Infrastructura jalnică, lipsa de personal. În domeniul silvic românesc există un paradox, în sensul că eroarea umană nu este permisă. Și în al treilea rând, cum am mai spus, suprareglementarea legislativă.
Forestmania.ro: Dacă ne referim la accesul la resursă, cum ar trebui să fie reglementată piața lemnului din România, din punctul dvs de vedere?
Cristian Ureche: Punctul meu de vedere este ferm: vânzarea masei lemnoase din depozite, cu gestiune și verificare și monitorizare riguroasă. Adică toată această monitorizare să se facă la prima punere în piață. Nu văd niciun sens să urmărești în toată țara circulația lemnului, cu cheltuieli enorme, în loc să ai control la sursă, mult mai eficient și economic.
Forestmania.ro: Sunt câteva măsuri bune care s-au luat în ultimii ani. schema de stat prin PNS pentru utilaje forestiere e una dintre ele. Aveți de gând să accesați programul?
Cristian Ureche: Aș avea de gând, dar acestea sunt viabile pe termen lung, pentru că lucrurile se mișcă lent.
Forestmania.ro: Ați accesat fonduri europene pentru dezvoltarea firmei. A fost complicat?
Cristian Ureche: Complicate sunt multe în țara noastră. Nu a fost simplu să accesăm fonduri europene, dar am reușit. Dacă nu s- ar întinde atât de mult în timp, ar fi extraordinar.
Forestmania.ro: Faceți, vă rog, o scurtă prezentare a firmei dvs.
Cristian Ureche: Yac Bestwood este o firmă de familie, administrată și condusă de mine și fiul meu, Andrei, care a moștenit dragul de acest domeniu inclusiv de la bunicul lui. Avem exploatare forestieră, prelucrare primară a lemnului și fabricăm diverse ambalaje din lemn. Suntem furnizor de masă lemnoasă pentru companii din sector, ceea ce ne determină să lucrăm impecabil.
Forestmania.ro: Se vorbește mult despre lipsa de perspectivă din sector. Totuși, tocmai ați cumpărat un utilaj scump, deci sunteți optimist.
Cristian Ureche: Oamenii lemnului sunt optimisti, chiar dacă mediul economic este ostil. Meseria noastră este una care vine din istorie și nu va dispărea niciodată. Nevoia de lemn este în creștere și va tot fi. Nu o spun eu, o spun toți specialiștii europeni. Vorbim despre produse care înmagazinează carbon. Vorbim despre lemnul de foc, despre biomasă. Forestierii înfruntă multe greutăți, așa cum înfruntă vitregiile naturii. Trebuie să știi destule despre pădure, să înțelegi necesitățile și condițiile ei. Abia atunci poți spune că o iubești. Deci, depinde din ce unghi privești lucrurile. Sectorul nostru nu are predictibilitate, de aceea efortul nostru este și mai mare. Dar… perspectiva o simte și vede (chiar dacă e în ceață) orice forestier adevărat. Pentru că lemnul este viața noastră.