Ungaria a declarat miercuri, 13 iulie, stare de urgență energetică, din cauza creșterii prețurilor la combustibilii fosili din Europa. În acest context, Guvernul de la Budapesta a aprobat un plan de măsuri care cuprinde şapte puncte.
Șeful biroului Prim-ministrul, Gergely Gulyas, a declarat, după ședința de guvern prezidată de Viktor Orban, că Ungaria declară stare de urgență energetică.
„Cel mai probabil, Europa nu va avea suficient gaz pentru sezonul de încălzire din toamnă și iarnă”, a susținut Gulyas. El a adăugat că guvernul ia măsuri pentru a proteja aprovizionarea Ungariei. A fost realizat un plan în șapte puncte care va intra în vigoare în august. Gulyas a subliniat că obiectivul este de a menține rezervele de gaz înainte de sezonul de încălzire și că consumatorii care folosesc mai mult decât media ar trebui „să își modereze consumul sau să plătească prețul pieței”.
El a subliniat că prețul energiei electrice a crescut de peste cinci ori, în timp ce prețul gazelor a sărit de șase ori, „fără să se întrevadă un sfârșit”.
De asemenea, Guvernul ungar a ajuns la hotărârea de a dispune imediat interzicerea totală a exporturilor de energie și lemn de foc.
Planul în șapte puncte pregătit de Ungaria
Autoritățile de la Budapeste au pregătit un plan format din șapte puncte. Schema lui este următoarea:
- Ungaria va crește producția de gaze de la 1,5 miliarde de metri cubi la 2 miliarde de metri cubi
- Ministrul Afacerilor Externe și Comerțului, Péter Szijjártó, a fost autorizat de Guvern să achiziționeze rezerve suplimentare de gaze
- Interdicția la export impusă transportatorilor energetici și lemnului de foc
- Creșterea mineritului de cărbune
- Blocurile centralei electrice Mátra trebuie repornite cât mai curând posibil
- Extinderea centralei nucleare Paks s-a extins pentru a asigura o sursă de alimentare sigură cu energie electrică
- Cei care consumă mai multă energie decât media vor trebui să plătească prețul pieței pentru excedent.
Sursa: evz.ro