Zilele trecute a avut loc în Opatija, Croația, Conferința „Lemnul în construcții”, ocazie cu care ministrul de resort și patronatul din industrie au convenit că utilizarea lemnului este „favorabilă” în construcțiile publice într-un procent de 30%, se arată într-un comunicat al guvernului.
Reprezentanții sectorului forestier din Croația au declarat că sprijină etichetarea ecologică a produselor, reciclarea produselor din lemn și înființarea unui institut interdisciplinar pentru lemn. Prezent la conferință, ministrul Planificării Fizice, Construcțiilor și Bunurilor Statului, Darko Horvat, a spus că susține utilizarea lemnului în construcții, mai ales în condițiile în care există certitudinea că structurile din lemn au rezistență ridicată la cutremure.
În plus, lemnul poate atinge o eficiență energetică excelentă și poate satisface standardele europene. El a subliniat că lemnul își are cu siguranță locul în construcții și în noile cicluri de investiții, în special în reconstrucția după cutremur.
„Toate resursele pe care le-am obținut în segmentul de reconstrucție și în Programul Național de Recuperare și Reziliență (NPOO) și pentru care vom primi fonduri din Cadrul Financiar Multianual vor avea în vedere utilizarea lemnului în construcții cu o cotă de minim 30 la sută. Poate nu imediat, dar aceasta este ținta și spre acest obiectiv trebuie să ne îndreptăm”, a spus ministrul.
Întrebat cum pot fi asistați antreprenorii pentru a crește gradul de produse finite, Horvat a spus că unii antreprenori cu care a vorbit nu au dreptul la granturi din fondurile structurale și de investiții europene, în timp ce NPOO le va oferi această oportunitate. Ministrul este convins că marile întreprinderi vor folosi granturi pentru a-și reînnoi utilajele.
El crede că banii europeni vor oferi antreprenorilor croați o oportunitate de a sta cot la cot cu producătorii europeni.
Directorul general al Asociației patronale din industria forestieră croată, Damir Zorić, a declarat că sectorul său a dat rezultate vizibile, iar exporturile sunt în creștere, în special de produse cu valoare adăugată și consideră că țara lor va atinge rapid standardele europene, cel puțin în ceea ce privește lemnul folosit în construcții.
În Croația, pădurile acoperă 2.490.000 de hectare, adică 44% din suprafața țării.
Sursa: mpgi.gov.hr