DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

4.5 C
București
2.3 C
Sibiu
2.4 C
Suceava
1.9 C
Covasna
0.9 C
Piatra Neamț
1.8 C
Braşov
0.5 C
Bistrița
4.8 C
Râmnicu Vâlcea
luni, noiembrie 11, 2024

Cu tomograful la tei: analiză pentru depistarea stării interne a arborelui

Recomandate

Un tei aflat în parcul din fața Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava a fost supus astăzi unei analize tip tomografie. Cercetătorul Andrei Mursa, de la Laboratorul de Biometrie Forestieră, și un student al Facultății de Silvicultură au analizat electronic nivelul de putregai din trunchiul bătrânului arbore.

„Am identificat starea internă a lemnului. Putem identifica zonele de putregai din interior. Atât localizarea, cât și dimensiunea lor în interiorul trunchiului. Metoda este noninvazivă, nu e nevoie de doborârea arborelui pentru a vedea ce este în interior și nu îl afectează cu nimic această metodă. În unele cazuri, în funcție de cât la sută este afectat, dacă mai mult de jumătate din suprafața secțiunii e afectată de putregai, poate prezenta un pericol atât pentru trecători, cât și pentru bunurile din jur. Acest tei este la limită. Urmează alte analize”, a declarat, pentru forestmania.ro, Andrei Mursa.

Teiul din curtea Universității va mai sta, cel mai probabil, încă cinci ani pe loc, după cum estimează specialistul.

„Testăm, cu această ocazie și aparatul. Ca orice aparat, poate avea erori. Vedem cum se comportă pentru fiecare specie în cazul acestor analize. Este un tomograf pentru arbori, Arbotom”, ne-a mai explicat Andrei Mursa.

Ce este și ce face mai exact un „tomograf pentru arbori”?

Echipamentele de tipul Arbotom sunt utilizate în evaluările avansate ale riscului arborilor. Evaluând starea calității lemnului în întreaga secțiune transversală, se poate evalua pierderea de rezistență datorată degradarii. Aceste date sunt folosite pentru a obține o mai bună înțelegere a ceea ce se întâmplă cu arborele.

Arbotom folosește tomografia sonică pentru a detecta zonele de lemn și starea lor – bună sau proastă.

O serie de senzori sunt plasați în jurul trunchiului copacului, fiecare conectat la altul și apoi la un computer. Fiecare senzor este lovit, ceea ce trimite o undă de stres peste lemn către ceilalți senzori. Când calitatea lemnului este ridicată (lemnul masiv fără defecte), undele de stres se deplasează rapid. Când calitatea lemnului este scăzută (degradare prezentă), undele de stres durează mai mult să se deplaseze prin lemn, iar dacă lemnul lipsește (cavitate sau fisurare) trebuie să se deplaseze în jurul acelei zone, astfel încât să dureze mult mai mult pentru a ajunge la alți senzori.

Datele produse se numesc tomogramă și oferă o afișare a timpilor de călătorie ale undelor de stres. Interpretarea tomogramei permite utilizatorului să obțină o mai bună înțelegere a locului în care ar putea fi prezentă degradarea, precum și tipul și amploarea acesteia. Folosit împreună cu modulul de pierdere a rezistenței, utilizatorii pot prezice mai bine ce se poate întâmpla în interiorul arborelui.

Tomografia sonică este destinată utilizării pe arborii pe picior. Nu funcționează bine pe structurile din lemn, din cauza lipsei de variabilitate a conținutului de umiditate și poate da rezultate înșelătoare.

Mai multe articole

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi