Forestmania.ro a lansat întrebarea „Cum a fost 2021, ce ne așteaptă în 2022?” mai multor specialiști din silvicultură și industria forestieră. Ca la orice final de an, este importantă viziunea branșei atât sub forma unui scurt bilanț, cât și a unei estimări a celor ce urmează.
Redăm răspunsurile dumnealor așa cum le-am primit, fiecare din domeniul său – fie că e universitar, antreprenor sau reprezentant al unei asociații ori federații.
Azi publicăm răspunsul doamnei Adriana Manea, antreprenor din Vâlcea, deținătoarea fabricii Haty Wood.
„Anul 2021 a fost un an plin de provocări, dar nu ne-a surprins totuși prea tare pentru că am fost pregătiți. Suntem sănătoși, suntem vaccinați 100% – am considerat că trebuie să beneficiem de ce oportunități avem. Am încheiat anul 2021 cu realizări.
Sunt foarte multe schimbări în piață, nu știm cum va fi, o să vedem. Anul viitor este iar o provocare.
Dar eu consider că fiecare trebuie să discearnă foarte bine ce face, pentru că nu putem da vina pe absolut nimeni. Pentru că nu e cineva de vină pentru ce ni se întâmplă, ci noi personal răspundem de ceea ce facem, de acțiunile noastre.
De aceea îi îndemn pe toți să fie precauți, să nu se hazardeze, și să aibă răbdare, pentru că lucrurile vor continua într-o stare de normalitate. Până atunci, trebuie să fim ponderați și responsabili.
Eu personal mă bucur de tot ce este bun, răul să se spele! Insist foarte mult să uit de cele rele și să privesc mai departe, că vin și cele bune!
Noi muncim, exploatăm resursa, ne plătim impozitele, ne asumăm toate greutățile care sunt… În această industrie greutățile vin de la cei care nu își fac treaba. Mă refer aici și la factori de decizie, autorități, ministere. Noi suntem într-un lanț. Dacă zalele acestui lanț nu sunt unite, nu sunt continue… s-a rupt lanțul.
La noi, cea mai mare problemă a sectorului este exploatarea forestieră. Dacă ei nu reușesc să pună în piață masa lemnoasă în condiții de rentabilitate, vor avea de suferit și proprietarii de păduri, și administratorii, și beneficiarii materiei prime, cei care utilizează materia primă. Adică procesatorii primari și furnizorii fabricilor de mobilă.
Am spus de am răgușit că agenții economici care se ocupă de exploatare nu au drumuri. Nimeni nu investește sute de mii de euro îm utilaje – deși sunt unii care au investit – ca să le strice pe drumurile impracticabile. Să se ducă oricare dintre marii experți la pădure să vadă cum e! Și după ce că îți rupi mașinile și picioarele, mai și plătești că folosești acel drum! Toată lumea zice că vin străinii să exploateze… Unde să vină? Vor veni când va fi asfalt în pădurile noastre!
Sunt probleme și cu forța de muncă. Și atunci, când ai atâtea probleme, îți pui întrebarea: De ce să mă mai duc să exploatez pădurea? S-au împuținat deja, noi avem foarte puține firme de exploatare puternice. Sunt, dar sunt mici. Deci cei care au păduri, dacă vor să încaseze, s-o îngrijească! Să-și facă treaba! Nu inventăm roata: toată lumea trebuie să își facă treaba! Fiecare știe ce are de făcut, că are fișa postului. Cui nu-i convine, să stea acasă și să lase pe altul care poate. Mie mi-ar fi rușine!”
Haty Wood din Vâlcea este o companie de producție și prelucrare a lemnului de fag din țară și de asemenea, un furnizor mondial de produse din lemn de fag, diversificat. A ocupat locul I în Top Profit România 2017 / Industria lemnului și locul 9 în Topul Companii Naționale România 2018.
[…] vor fi competitive și sperăm să răspundem astfel cererii din piață”, a declarat pentru forestmania.ro Adriana Manea, CEO al companiei Haty […]