DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

4.5 C
București
2.3 C
Sibiu
2.4 C
Suceava
1.9 C
Covasna
0.9 C
Piatra Neamț
1.8 C
Braşov
0.5 C
Bistrița
4.8 C
Râmnicu Vâlcea
luni, noiembrie 11, 2024

Cum a fost 2022, ce ne așteaptă în 2023? Cristian Dogaru: „A fost un an al incertitudinii absolute”

Recomandate

Forestmania.ro a lansat întrebarea „Cum a fost 2022, ce ne așteaptă în 2023?” mai multor specialiști din silvicultură și industria forestieră. Ca la orice final de an, este importantă viziunea branșei: facem un scurt bilanț al lui 2022 și încercăm să anticipăm ce urmează în 2023. Redăm răspunsurile dumnealor așa cum le-am primit, fiecare fiind concentrat pe domeniul propriu de activitate. Azi publicăm răspunsul lui Cristian Dogaru care deține o firmă de exploatare forestieră și prelucrare primară a lemnului în județul Covasna.

„Pentru Alcris Timber anul 2022 s-a încheiat vineri, 16.12, cu o mică petrecere „câmpenească” în curtea fabricii. Cei răsfățați au fost angajații firmei, întrucât eu si familia mea am gătit pentru ei. „Moșul” a venit pentru fiecare în parte, cobzarii le-au dedicat melodii, iar la masă s-au împărtășit experiențele anului, privite prin ochii fiecăruia. Vom relua activitatea din 15 ianuarie. 

Ca oricare din anii precedenți, și 2022 a fost diferit. Au existat atât lucruri bune, cât și mai puțin bune, comparativ cu 2021. Din punct de vedere al forței de muncă stabile, dedicate și focusate, anul  2022 a fost unul de succes, poate chiar primul din toată activitatea, în care echipa s-a văzut sudată, dornică de muncă și profesionistă în ce face. Din prismă economică, însă, nici nu se compară cu 2021! Stagnarea mediului de construcții, criza materiei prime, prețurile ridicate de achiziție și de vânzare a  produsului, creșterea carburanților și a energiei… toate au influențat acest an în care au existat chiar perioade de întrerupere a activității sau perioade de funcționare la 75%.  

A fost un an al incertitudinii absolute, nu s-a putut preconiza absolut nimic de la o lună la alta.

Totuși, rămân optimist și, ca de obicei, privesc partea plină a paharului. Am reușit să achităm – și asteptăm ca în februarie să-l instalăm – un utilaj nou de debitat și unul care recuperează din pierderea tehnologică. A fost o provocare pentru că importul îl facem direct de la producătorul chinez! Un furnizor cu care ne-am înțeles în a putea găsi soluții adecvate nouă și care a creat un utilaj personalizat pe cerințele noastre. Cu care sperăm să recuperăm la capitolul eficiență și să mai scoatem ceva din calote. În același timp, am mai pregatit o hală dedicată reparațiilor, încă nefinalizată  (sperăm la anul) dar avansată în proporție de 75%.  

Deci, ceva, ceva am făcut. Poate nu cât am fi dorit, poate nu ușor, cum am fi preferat, dar totuși există creștere.

În concluzie, sper că anii ce vor veni să fie diferiți de 2022. În bine sau în rău, asta se va vedea. Ce rămâne ca importanță ar fi ca minusurile – diferite, derivate și complexe – să nu se accentueze de la an la an.

Le doresc colegilor din industria de exploatare și prelucrare primară să aibă Sărbători fericite! și un nou an cu sănătate, stabilitate și contracte sigure!”

Cristian Dogaru este de profesie econimist și a intrat în sectorul forestier în 2008. Din 2015, are o fabrică în județul Covasna. Am scris toată povestea lui AICI.

Alte analize și previziuni: Ciprian Muscă, Ciprian Palaghianu, Gabor Molnar, Laura Bouriaud.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi