DESCARCĂ APLICAȚIA:

ForestMania e despre și pentru iubitorii de pădure și lemn

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ÎNTREBĂRILE VOASTRE

7.5 C
București
2.4 C
Sibiu
8.3 C
Suceava
3.7 C
Covasna
3.5 C
Piatra Neamț
1.8 C
Braşov
4.3 C
Bistrița
5.6 C
Râmnicu Vâlcea
sâmbătă, martie 22, 2025

Cum a fost 2022, ce ne așteaptă în 2023? Florin Hălălișan: „Fără eforturi… vom fi tot mai puțini”

Recomandate

Forestmania.ro a lansat întrebarea „Cum a fost 2022, ce ne așteaptă în 2023?” mai multor specialiști din silvicultură și industria forestieră. Ca la orice final de an, este importantă viziunea branșei: facem un scurt bilanț al lui 2022 și încercăm să anticipăm ce urmează în 2023. Redăm răspunsurile dumnealor așa cum le-am primit, fiecare fiind concentrat pe domeniul propriu de activitate. Azi publicăm răspunsul lui Florin Hălălișan, prodecanul Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere Brașov.

„Anul 2022 a fost un an în care cu toții am sperat la revenirea la normal a activităților, după perioada de pandemie. Pentru Facultatea de Silvicultură și exploatări forestiere din Brașov, această perioadă dificilă de la sfârșitul anului 2021 și începutul anului 2022 a fost resimțită mai puțin, dat fiind faptul că orele didactice s-au desfășurat cu prezență fizică. Totodată, eforturile Universității Transilvania de a continua cursurile cu prezență fizică în această perioadă când prețurile la facturi au crescut, denotă seriozitate și atenție dedicate calității procesului didactic. Așadar, consider că pentru Facultatea noastră anul 2022 a fost unul normal din punct de vedere al activității didactice. Investițiile în bazele didactice de la Gârcin și Sânpetru au continuat, iar eforturile susținute ale colegilor s-au concretizat în publicații în reviste prestigioase internaționale contribuind la ascensiunea Universității Transilvania din Brașov în Metaranking-ul Universitar (poziția a 5-a în clasamentul Universităților românești.

Notabil pentru sectorul silvic românesc este finalizarea proiectului Servicii de cercetare pentru elaborarea studiului independent și a schiței Strategiei Naționale a Pădurilor 2020-2030 desfășurat de către Facultatea de Silvicultură și exploatări forestiere din Brașov în colaborare cu colegii de la Facultatea de Silvicultură din cadrul Universității Ștefan cel Mare din Suceava și alți specialiști independenți.

Putem spune că demersul a reprezentat un real succes, rezultat al colaborării eficiente între silvici din mediul universitar (Brașov și Suceava) și silvici din practica forestieră curentă. Documentul Strategia forestieră pentru Păduri capătă valoare datorită faptului că pornește de la opțiuni strategice exprimate de principalii factori interesați din sectorul silvic românesc într-un amplu proces de consultare publică, desfășurat exemplar conform unei metodologii clare. Ne mândrim cu această realizare și consider că documentul aprobat de către autoritatea publică centrală deschide noi oportunități de dezvoltare a sectorului silvic (deja fiind deschise măsuri de finanțare în baza Strategiei Naționale pentru Păduri).

În ceea ce privește anul 2023, ne dorim ca sectorul forestier să câștige credibilitate, ceea ce pentru noi se traduce în studenți, viitori ingineri silvici care să asigure resursa de muncă pentru viitor. Personal, consider că lipsa forței de muncă pe termen mediu și lung va afecta acest sector. Fără măsuri și fără eforturi care să ducă la creșterea atractivității domeniului silvic, vom ajunge să fim tot mai puțini, iar asta înseamnă că forța sectorului va scădea.

La nivel studențesc, Facultatea a sprijinit în anul 2022 înființarea Asociației Studenților din cadrul Facultății de Silvicultură  (International Forestry Students’ Association). În 2023, ei ne vor reprezenta la concursul între facultățile de silvicultură ale Europei -European Forest Versatility- de la care sperăm să vină, la fel ca în ceilalți ani, cu premii individuale și pe echipe. Prin această asociație studențească, vocea studenților noștri devine mai puternică, ei fiind dornici de colaborări și proiecte cu mediul privat. În acest sens, suntem recunoscători tuturor celor care doresc să sprijine astfel de demersuri care să ducă la o adaptare cât mai adecvată la realitatea din teren a viitorilor studenți silvici. Împreună putem fi mai puternici!

Tot în ceea ce privește anul 2023, suntem foarte optimiști. Ne dorim să continuăm buna colaborare cu sectorul forestier românesc prin diverse acțiuni comune și colaborări cu operatorii economici din domeniu. Întotdeauna aceștia vor găsi Facultatea de Silvicultură de la Brașov un partener de nădejde, gata să răspundă solicitărilor. De asemenea, partenerii externi ai facultății se vor bucura de atenție, dorindu-ne să ne implicăm în promovarea unei imagini reale a sectorului forestier românesc și a importanței acestuia pentru dezvoltarea comunităților locale.

Ne dorim să atragem mai mulți absolvenți de liceu pasionați de silvicultură prin crearea de parteneriate și acțiuni de promovare împreună cu diverse licee, dar mai alesc cu liceele de profil silvic din România. Din păcate, în prezent doar maxim 20% dintre absolvenții unui liceu silvic aleg Facultatea de Silvicultură din Brașov. Acest aspect redă deja problematica redată mai sus despre resursa umană din sector. În acest sens, facultatea desfășoară acțiuni de promovare a activităților silvice la tote nivelurile de învățare.

Cât privește calitatea procesului didactic, ca în fiecare an ne mândrim cu studenții noștri pe care sperăm ca sectorul să îi coopteze în câmpul muncii, deși mulți decid să lucreze în domeniu în străinătate. Studiile derulate de facultate în ceea ce privește inserția pe piața muncii la 2 ani de la absolvirea ciclului de licență și obținerea diplomei de inginer silvic arată că 70% din absolvenții noștri se angajează pe o funcție echivalentă cu calificarea oferită de diplomă.

Anul 2023 va debuta cu inaugurarea Xilotecii facultății care va reprezenta cea mai mare colecție din România de eșantioane din lemn. Deși ne-am dorit foarte mult să o inaugurăm în 2022, acest eveniment a fost întârziat din motive obiective. Peste 500 de specii lemnoase vor fi expuse, colecția dorindu-se a fi deschisă publicului interesat.

Colegilor din producție le dorim să fie curajoși și optimiști. Performanțele sectorului reprezintă de fapt eforturile fiecăruia de a fi cât mai bun și de a excela pe funcția pe care lucrează. Seriozitatea, conștiința și respectul trebuie să fie atribute care să caracterizeze personalul din domeniul forestier, caracterizare care să ducă la schimbarea percepției publicului despre domeniu și care să readucă prestigiul de odinioară a celor care au luptat pentru menținerea biodiversității unei resurse regenerabile naționale – pădurea. Oportunitățile anului 2023 par să se contureze, iar sectorul trebuie să știe să gestioneze aceste ocazii în favoarea sa.

La final, le urez tuturor silvicultorilor sănătate și putere de muncă! Anul 2023 să aducă mult mai multe realizări tuturor, pe toate planurile!

Cu bucurie,

Conf. dr. ing. Florin HĂLĂLIȘAN”.

Florin Hălălișan, născut în Săvârșin (jud. Arad), este conferențiar la Facultatea de Silvicultură și exploatări forestiere din Brașov, având numeroase cercetări în domeniul certificării forestiere, managementul calității și produse forestiere. Din noiembrie 2019, este prodecanul cu activitatea studențească și relația cu mediul socio-economic al facultății brașovene, fiind implicat în acțiuni colective cu studenții silvici.

Alte analize despre anul care se încheie și predicții pentru 2023 au mai făcut Laura Bouriaud, Ciprian Muscă, Cristian Dogaru, Ciprian Palaghianu, Gabor Molnar și Mihai Gășpărel.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Cele mai noi