Serialul finalului de an! Forestmania.ro continuă tradiția ultimilor doi ani și lansează întrebarea „Cum a fost 2023, ce ne așteaptă în 2024?” mai multor reprezentanți ai industriei. Ca la orice final de an, este importantă viziunea breslei: facem un scurt bilanț al anului care se încheie și încercăm să anticipăm ce urmează în 2024. Redăm răspunsurile dumnealor așa cum le-am primit, fiecare fiind concentrat pe domeniul propriu de activitate. Azi publicăm răspunsul lui Emil Baciu, CEO Cadwork România.
„Anul 2023 a început cu publicarea în Monitorul Oficial al României a standardului nZEB (Nearly Zero Energy Building), standard care ne obligă să construim case sau clădiri la care consumul de energie să fie aproape egal cu zero. Acest lucru a condus și va conduce în continuare la o creștere a construcțiilor din lemn deoarece lemnul este cel mai călduros material de construcție în comparație cu metalul, betonul sau cărămida.
Anul acesta am participat la Ligna 2023, din Hanovra, Germania fiind unul dintre cele mai importante târguri de mașini CNC, echipamente și soluții pentru prelucrarea lemnului, continuând să fie un reper în această branșă.
În Cluj-Napoca, la BTarena a fost organizat evenimentul „nZEB goes Passive”, cel mai mare eveniment din România dedicat construcțiilor eficiente energetic.
De asemenea, la Brașov, în cadrul Facultății de Design de Mobilier și Inginerie a Lemnului s-a organizat prima ediție a seminarului „ROTHOSCHOOL ON TOUR ROMANIA” dedicat proiectării construcțiilor din lemn. La aceste evenimente a participat și CADWORK ROMÂNIA prezentând ultimele noutăți și avantaje ale utilizării acestui software BIM 3D-CAD/CAM în proiectarea construcțiilor din lemn.
Consider că anul 2024 va fi un an în care se va pune mai mult accent pe eficiența energetică și pe sustenabilitate, iar acest lucru va conduce automat și la creșterea construcțiilor din lemn în România.
CADWORK ROMÂNIA va contribui în continuare la dezvoltarea acestui sector al construcțiilor din lemn, va fi alături de companiile de proiectare și producție precum și de studenții de la facultățile de profil din România pentru a forma adevărați profesioniști în acest domeniu”.
Citiți și alte răspunsuri: Vasy Prundar și Robert Andras.